lördag 23 januari 2010

Pomeransmarmelad och Dinkelbullar

Pomeransmarmelad är den bästa citrusmarmeladen jag vet. Lite bitter, engelsk typ.
Den är lite mer omständig att göra, men det är det värt.
Ingredienser:
1 kg pomeranser
½ kg apelsiner,blonda
1½ l vatten
3 l socker
1 msk citronsyra

Dag 1: Skiva frukterna och slå över det kalla vattnet, låt stå över natten. Kärnorna sparas.


Dag 2: Stoppa kärnorna i en bit gasväv, koka massan i ca 45 min med lock.
Låt stå över natten.



Dag 3: Koka upp massan, häll i sockret lite i sänder. Koka utan lock tills det håller marmeladprovet, ca 1 tim. Blanda citronsyran med lite marmelad och blanda det sedan i marmeladen.


Fyll hela härligheten på varma burkar. Sedan är det bara att njuta.
8 burkar blev det av den här satsen.

Har man god marmelad så måste det finnas goda bullar att lägga den på.
Varför inte Dinkelbullar.


Smula 35 g jäst i en bunke. Stöt 1 msk kummin och en 1 msk anis i en mortel.


Smält 50 g smör tillsammans med de stötta kryddorna, 2 msk honung, häll på 3 dl kallt vatten
och dra kastrullen ifrån plattan.
Rosta 1 dl pumpakärnor, 1dl solrosfrö och 2 tsk flingsalt, slå det och vätskan över jästen och rör om.
Blanda i 1 dl dinkelfullkornsmjöl, 1 dl grahamsmjöl, 2 dl siktat dinkelmjöl, 4-5 dl vetemjöl special
Degen skall vara kladdig, kör degen långsamt i 20 minuter.
Jäs under bakduk i 45 min.
Häll ut på bakbord, dela degen i 14 bitar.
Låt bullarna jäsa 1 tim på plåten. Pensla med uppvispat ägg och strö på pumpakärnor och flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 min i 200 grader.


Klart. Bara att hugga in och hoppas att det smakar bra.


Receptet på bullarna är ifrån : a piece of cake, Leilas bok.


Ha en bra kväll

4 kommentarer:

  1. Just så! Nu lyckades du igen. Med att få mig sugen på att baka, alltså :) Tack för igångsättningen!

    SvaraRadera
  2. Yes,du vi smakade dem igår....mmmmm. de var kanongoda.
    Står precis färdig och ska iväg och sjunga gospel, först genrep, sedan blir det två föreställningar. Snälla håll tummarna.

    SvaraRadera
  3. Du måste vara marmeladernas drottning! :-) Ska prova dina dinkelbullar sen när jag "får" äta bröd igen...om tre ljusår typ....

    SvaraRadera
  4. Jag kokar marmelad varje så det täcker "årsbehovet", men marmelad-drottning äh nej nej.

    SvaraRadera