lördag 9 januari 2010

Kalljäst fruktbröd och "rostebröd"

Brödet jag skall baka idag är ett kalljäst bröd med mycket frukt och nötter i. Perfekt till te, eller istället för en kaka till förmiddagskaffet.
Recept:
3 3/4 dl kallt vatten
375 g vetemjöl
190 g rågsikt
20 g jäst
1 tsk brödsirap
2 tsk salt
100 g hasselnötter, rostade
50 g aprikoser, delade i mindre bitar
50 gram russin
Kör allt i degblandaren utom nötter och frukt, ta inte för mycket mjöl i, degen skall vara precis så den släpper.
Tillsätt nötter och russin, blanda väl ca 30 sek.
Låt degen jäsa 40 -50 min
Ta upp degen och vik den några gånger, forma till limpor och lägg i smorda formar (1½ l)
Jäs övertäckt cirka 1 timme.
Ställ in en långpanna i ugnen och värm ugnen till 250 grader. Snitta bröden med två längsgående snitt och ställ formarna i den heta ugnen.
Häll 1 dl vatten i långpannan och stäng luckan snabbt, sänk temperaturen till 225 grader och grädda brödet i cirka 30-35 minuter.

Degen är alldeles len och mjuk,

Här har vi det färdiga resultatet. Jag har aldrig misslyckat med det här brödet, det är superenkelt att baka.


Naturligtvis måste vi äta av det nu, till en kopp gott te.
Nu när ugnen är varm och bakgrejorna ändå är framme så gjorde jag en ny deg. Just nu tycker vi det är gott att rosta bröd på morgonen, så det bakades två "rostebröd"också.


Det är inte många ingredienser som behövs till det här brödet. Durumvete, olivolja och honung gör att det inte smakar som "köpebröd.


Bröden penslas med vatten och strös med flingsalt



Det färdiga resultatet, inte illa, de blev så höga och fina.
Receptet till dessa bröd är tagna i Leilas bok: a piece of cake. Boken innehåller flera bra recept.



Under tiden som bröden jäste, passade jag på att plugga de engelska texterna till gospelsångerna som skall kunnas utantill. Det blev inte någon promenad idag, det har blåst och då är det inte så skönt precis. Speciellt inte när det är 5 minus.


God kväll


1 kommentar:

  1. Mumselimums! Ditt kalljästa fruktbröd måste jag absolut testa :)

    SvaraRadera