måndag 8 februari 2010

Bakdag

Det är måndagmorgon och mitt bröd är slut, det har blivit fel i planeringen jag brukar ha fredag som bakdag.
I skåpet hade jag många olika halvfulla mjölpåsar så jag blandade lite efter behag.
Först blev det russinbullar.

RECEPT:
35 g smör
3 dl mjölk
½ dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk mortlade ( anis, kummin, fänkål )
50 g jäst
1 dl russin
5 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

Jäs i bunken 40 min.


Baka ut 12 st bullar och jäs på plåten 30-40 min.


Grädda bullarna 10 min i 225 grader mitt i ugnen.




Bröd med tranbär och äpple.
RECEPT:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
½ dl råsocker
2 rivna äpplen
1½ dl tranbär
ca 14 dl vetemjöl special
Jäs i bunken ca 40 min.

Stjälp upp degen på bakbordet och dela i tre delar. forma längder försiktigt utan att knåda
vrid längderna och lägg dem på plåt att jäsa i 30 min.


Grädda mitt i ugnen i ca 25 min i 225 grader.


Skånska kryddbröd
RECEPT:
50 g jäst
50 g margarin,
5 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk anis
2 tsk kummin
1 msk fänkål
½ dl ljus brödsirap
8 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl special
Jäs i bunken till dubbel storlek. Forma till två jämna limpor och lägg på plåt.
Jäs i 40 min, grädda 20 min i 225-250 grader.

Det var nästan tomt bland mina grönsaker också, men jag hade morot, selleri, palsternacka som strimlades fint. Salta och peppra och låt stå en stund ca 30 min.
Rör ihop lite majonäs med creme fraiche, blanda i de strimlade grönsakerna plus ett strimlat äpple.
Sist men inte minst 3-4 matskedar grovhackade valnötter.
Det blev en god Walldorf sallad.
Pannbiffen är ren nötfärs med grovriven lök, salt, peppar och en skvätt grädde.
Resten syns tydligt på bild, det smakade gott efter många timmars jobb i köket.

Det blev mycket mat och bak idag, men det känns skönt att ha hembakat bröd hemma.
Jag fick städat i både kyl och skafferi, har kollat så det inte står något som blivit gammalt.

Nu är det dags att inta sängläge
God natt






3 kommentarer:

  1. Tack, nu lyckades du kickstarta mig igen! Hos oss är brödet också slut, men energin var som bortblåst. Nu återkom den tack vare dina härliga bilder, så nu ska även jag sätta ett par "skåprensningsdegar" idag.

    Har du förresten sett den danska tv-serien "Bullar av stål"..? Snacka om inspirationshöjare :o) När jag sett ett avsnitt vill jag snudd på bli bagare, tamejsjutton.

    SvaraRadera
  2. Hejsan, ja jag har sett det programmet,hon är ett riktigt häftigt fruntimmer. Bröden hon bakar ser så goda ut. Förutsättningarna är ju lite annorlunda än mina här i stan. Jag får hålla tillgodo med köpemjöl. Fast när pojkarna bodde hemma och åt som hästar, då handlade vi mjöl direkt från kvarnen i Örtofta. 25kg per säck.

    SvaraRadera
  3. Kvinna, om du inte är, så i ditt nästa liv måste du bli bagare! Jag som går på LCHF borde inte ens titta i din blogg, men det går inte att låta bli...*torkar snålvattnet med gardinen*

    SvaraRadera