fredag 6 november 2009

Bakdag

I dag kände jag verkligen för att baka lite kakor och bröd. Letade fram några favoriter ibland mina recept.
ÄPPELKAKA
En lättbakad äppelkaka lite seg i konsistensen och med frisk äppelsmak
Kakan jäser upp i ugnen, men sjunker mot slutet av gräddningstiden.
1 ägg, 2 dl socker vispas vitt och pösigt. Tillsätt 1 dl smält smör, 2dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver. Häll smeten i en form med löstagbara kanter. Stick ner 2 klyftade friska äpplen i smeten. Grädda i 175 grader 40-50 minuter
. MAZARINER
Mazarinen en gammal klassiker. Det blir ca 20 stycken av satsen.
Arbeta samman 4½ dl vetemjöl med 225 g smör 1 dl florsocker, 1 knivsudd bakpulver 1 äggula, ställ degen kallt en stund.
Fyllning: Vispa 2 ägg , 1dl socker, tillsätt 50 g smält smör och 1 hg malda nötter eller mandlar.
Pensla formarna med smör och mjöla dem.
Tryck ut degen coh ställ dem på plåt, fördela fyllningen i formarna, grädda i 200 grader i 15-20 minuter.
Lossa kakorna när de svalnat en stund.
Glasyr: blanda 1 dl florsocker med 1 msk vatten och glasera kakorna när de kallnat
CHOKLAD-BANANKAKA
125 g margarin
3 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ bikarbonat
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 mogna bananer
50 g hackad mandel
1 dl creme fraiche
Rör smör och socker pösigt. Rör i äggen.
Tag i mjölet blandat med bakpulver, bikarbonat, kakao och vaniljsocker
Mosa bananerna och blanda i, rör sist i den hackade mandeln och creme fraiche.
Slå smeten i en smord form storlek 2 liter
Grädda kakan 50-60 minuter långt ner i ugnen i 175 grader

LJUSA FLÄTAN
50 g jäst
1 msk salt
2 msk ljus brödsirap
7 dl ljummet vatten
2 ägg
1 dl rapsolja
2 dl grahamsmjöl
2 l vetemjöl special
Gör degen och jäs den 30 minuter
Arbeta den och dela den i sex bitar, gör två flätor och lägg på plåt
Jäs flätorna 30 minuter på plåten.
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrö
Grädda i 200 grader.

LINFRÖBULLAR
Dag 1
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
2 tsk salt
3 dl hett vatten, som slås över fröna, lägg bakduk över, låt stå över natten.
Dag 2
3 dl vatten
1 dl kesella lätt
50 g jäst
10 dl vetemjöl special
Värm vatten och kesellan till fingervarmt temp.
Lös upp jästen i blandningen, häll ner blandningen i skållningen och rör om,
Blanda i mjölet till en blank och smidig deg.
Jäs i bunken 40 minuter.
Stjälp upp degen, knåda lätt ihop degen, forma till en längd, dela till 20 bullar.
Lägg på plåt, pensla bullarna med vatten och strö över linfrö.
Låt jäsa 25 minuter
Grädda ca 8 minuter i 250 grader
God Kväll





3 kommentarer:

  1. Det ser gott ut, men hur hinner du äta allt?
    Janne

    SvaraRadera
  2. Glöm inte kladdkakan idag när det tydligen är kladdkakans dag. Hälsningar Mimmi

    SvaraRadera
  3. Tack för att Du tittade in hos mig,
    Jag hade ingen aning om att kladdkakan hade en egen dag

    SvaraRadera