söndag 1 augusti 2010

Bärplockning och blommor för torkning

Så var det gjort, alla de röda vinbären är avplockade, totalt 5,5 kg. Det var lika bra att koka dem och de svarta till saft med en gång. Inte riktigt alla, 3 kg av varje sort, resten kan vara bra att ha i frysen till något annat.



Det blir mycket att sila, men skönt när det är gjort.
Efter maten tyckte vi att det kunde vara mysigt att packa ner en fika och köra mot havet.
Jag ville plocka lite mer Renfana till torkning.
Turen gick till Klagshamn, där växer det mycket blommor av den sorten jag vill ha. Vädret var härligt, ingen blåst att tala om.

Här på stenarna med utsikt mot Öresund parkerade vi oss, drack vårt kaffe och hade det mysigt.

Efter fikan började jag plocka blommorna,

man behövde inte gå och leta efter dem.

C stod över blomplockningen, han tyckte det var roligare att plocka bär. (Salmbär)
När vi kom hem bjöd han mig på dem. Gott.

Det blev tre buketter att hänga på tork,

Här hänger de luftigt och lagom med ljus. Det luktar jätte mycket om dem.


Så var ännu en dag slut, tiden går fort, nu är vi inne i augusti månad suck....
Klockan börjar bli mycket så jag önskar god natt.

14 kommentarer:

  1. Härligt med så mycket vinbär! jag har inte satt ännu några vinbärsbuskar men det kommer :)
    Där vi bodde innan det blev "huset i skogen" var det en rikedom med min frukt trädgård... men men med tiden ska jag ha den tillbaka :)

    SvaraRadera
  2. Hej Susanne, ja det är så gott, bra att ha till lite av varje.
    Bärbuskar är ett måste i trädgården, tycker jag i allafall.

    SvaraRadera
  3. Du hade en trevlig dag i mina ögon,härliga bilder.

    SvaraRadera
  4. Hej och välkommen till min sida. Tack, det gläder mig att du gillar mina bilder. Ja, det var en skön dag, utan stress.

    SvaraRadera
  5. Tänk att det växer salmbär i Klagshamn! Det visste inte jag! Hur ser själva busken ut, så att man vet att man tar rätt? Hur kan man skilja den från björnbär? Skulle så gärna vilja hitta litet att gör sylt på till saffranspannkaka. Det är mums!
    Ha en skön kväll, kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Hemlagad saft - det var längesedan jag smakade det.
    Jag skulle ha varit på landet idag. Kl. 10 åkte jag trots att det regnade lite. Väl framme hög det till i hjärttrakten och en obehagskänsla infann sig. Orsak - jag hade glömt nycklarna. Ringde sonen men de kommer inte ut från på onsdag. Tog några djupa andetag och åkte de 7 milen tillbaks hem. Väl hemma så var det inte så dumt - det regnar fortfarande.
    Jag åker ut i morron bitti. Tack för tipset om torkning av renfana. Det finns en skogsväg på landet och vid kanterna har jag sett blomman, jag ska göra som du - torka dem.
    Jag har mig veterligt inte sett salmbär. Köpte en burk sylt på salmbär på Gotland. Smakar som björnbär - eller?
    Monkan, du röstar väl på min blogg? Spännande vem som prickar rätt.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  7. När jag ser allt bestyr du har med vinbären är det nästan - men bara nästan - så att jag är glad för att jag inte fick någon skörd i år ;o) Det räcker och blir över med alla hallon ...

    Vad jag funderar på är om det vi kallar saft-Maja är ett sätt att koka saft som ni inte använder er av i Sverige överhuvudtaget? Saft-Majan är en stor, tredelad kastrull. Underst är det vattenmagasin, på mellanlagret (med avrinningspip och slang med klämma) hamnar saften från den översta, hålförsedda delen dit man lägger det som ska saftas. Hela härligheten ställs på spisen och medan vattnet kokar i den undre delen ångas saften ur bären högst upp. Jättelite klott och sköter sig själv. Vill man söta saften kan man antingen varva sockret med bären eller så gör man det efteråt.

    Tur du påminde mig om renfanan, för jag hade helt glömt bort att jag skulle plocka! Hoppas bara den inte blivit för utblommad redan ... Ikväll regnar det, så det blir inte idag, men är vädret vackert imorgon ska jag ta lilla A på en biltur utåt landsbygden.

    SvaraRadera
  8. Hej Monica, det är inte någon buske direkt de slingrar sig runt överallt. Det gillar kalkrik jord och det är det i högsta grad därute.
    Smakar liite som björnbär men ändå inte.
    Det vumlade inte av mogna bär, men kart fanns det gott om. Det är en del som plockar därute, men min man plockade bara till en tallrik.
    Vi är storplockare av de betydligt taggigare björnbären.
    kram Monkan

    SvaraRadera
  9. Sådan otur, 14 mil till spillo och tid. Nycklarna är det sista jag kollar när vi ska någonstan. Har en dålig erfarenhet, blev utelåst när jag bodde hemma endast iklädd nattlinne.
    Jag saftar och syltar varje år, tycker det är roligt. Men vi förbrukar det jag gör, en del får barnen.
    Ha det nu bra,
    Monkan

    SvaraRadera
  10. Hej N, Saft-Maja var väldigt populärt även här på 70-talet, men jag köpte inte någon då,för vi hade ingen trädgård, så då räckte det med det gamla sättet. Men sedan har jag inte sett skymten av Saft-Maja, folk håller väl inte på att safta längre, inte vet jag. Strunt samma, jag fick kokt 8 litet saft, lika delar röda och svarta, den blev jättegod.
    Renfanan var väl på gränsen, men vi får se när den är torr.
    I dag har jag gjort, inken tinken (ingenting)som vi säger ibland.

    SvaraRadera
  11. Nå, nog gissade jag väl egentligen att ni i Svedala inte kunde vara så "efterblivna" att inte Saft-Majan hittat dit också ;o)

    Min är från början min mammas och är helt rostfri. Om jag inte missminner mig gav jag och brorsan den åt henne i födelsedagspresent något år. Här finns det mest hela tiden beg. Major i aluminium på loppisar. Inget fel på dem, men folk idag tycks ha fått någon noja när det gäller den metallen. Såvitt jag vet är det bara om man kokar tusentals liter med t.ex. sur rabarber som det kan ha någon avgörande betydelse för hälsan.

    Finns inte mycket som är bättre än hemlagad vinbärssaft :o) Jag ska försöka gulla lite extra med mina buskar nu inför vintern och sedan i vår, så kanske jag nästa sensommar kan få ihop till någon liter i alla fall.

    Jag har egentligen gjort inken tinken jag också. Fast exet kom faktiskt över och hjälpte mig få upp den saknade skruvregeln till terrassväggsprojektet, så det blev ju nån timmes jobb med det. Och så har lilla A och jag varit en sväng till centrum på eftermiddagen. Biblan och en titt på second hand (hon letar skolväska). Ingen Theorinbok inne, men på Emmaus hittade jag ett par sprillans nya, helt oanvända röda Sieviskor för 15 euro! Ett riktigt, äkta K-L-I-P-P, eftersom nypriset ligger någonstans i trakten 76-78 euro :oD

    SvaraRadera
  12. Hej N, Jag har haft "Retstickan" med vovve här idag, det är alltid kul när dom kommer.
    Jag ska ta itu med mina vinbärsbuskar, gallra dem så det blir ny fin skörd nästa år.
    Så skönt att du fick färdigt den sista regeln,
    snällt av honom.
    Vilket klipp för skossorna, ska själv gå till min gamla arbetsplats och inhandla nya skor.
    Senare i höst skall jag kosta på mig ett par Gore-Tex kängor priset ligger på 1600-1700 kr ungefär, men det är en fin investering när man är ute så mycket som vi.

    SvaraRadera
  13. Jag har renfana på tomten, ja den växer mest överallt, men det har aldrig slagit mig att man ska ta in och torka den. Vad menas att den var på gränsen?

    Vinbären på mina buskar börjar skifta färg, ett tag till får vi vänta. Om inte fåglarna hunnit äta upp dom röda först, dom är populära bland vissa fjäderklädda. Sen sprider dom kärnor överallt så det kommer buskar på alla håll och kanter.

    SvaraRadera
  14. Hej Cici, Blommor som skall torkas skall helst inte vara för utslagna, de blir finast då.
    Här hos oss är det de stora ringduvorna och koltrastarna som plockar av vinbären. Men vi har många buskar så det räcker till oss ändå.
    Ha en skön dag Cici.

    SvaraRadera