tisdag 24 augusti 2010

Halv storm = inomhuspysslor

Jag hade ställt in mig på trädgårdsjobb i dag, men så blev det inte.
Glad blev jag när jag vattnade mina blommor inne, hibiskusen hade slagit ut med en fantastisk blomma.
1950 fick min mormor denna blomma då hon fyllde 50 år av en vän, sedan har den skötts av min mamma och nu står den hos mig.
Det är världens mest lättskötta blomma, enkel att ta sticklingar av.


Mellan bladen på Clivian hade det också kommit blommor, Clivian fick ny jord i våras så den tackar väl för det, och gläder mig med blomning

Jag tog en sväng i blåsvädret i trädgården, nu blommar kärleksörten, en typisk höstblomma, tacksam och ser alltid fräsch ut.


Cox Orange, mina älsklingsäpplen har börjat att få färg. Det är det enda av våra tre äppelträd som ger ordentligt med frukt i år.


Tryn har satt igång att blomma för andra gången, det tackar vi för.

Det blåste jätte mycket, med häftiga kastvindar så flera av mina krukor blåste omkull, blommorna såg inte så vackra ut efteråt.
Flera av mina pelargoner bröts, nu gör det inte så mycket, men hade det hänt på våren hade jag inte blivit glad.
Jag gick in och började baka, det var väldigt längesedan. Frysen var alldeles tom på kaffebröd, så jag bakade en laddning muffins.
Choklad muffins,

med 2 dl hackad mörk choklad med hallon.

Vinbärsmuffins

fyllda med 2 dl vinbär ifrån täppan

Muffins fyllda med

1 dl hackade nötter och 1 dl tranbär.

Till sist blev det en sats pepparkaksmuffins, 1 påse pepparkakskryddor och 2 stora skedar lingonsylt.
Alla är bakade efter samma recept: 4,5 dl vetemjöl, 2 dl råsocker strö ( går bra med vanligt), 4 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker ( utom i pepparkaksmuffinsen) 2 krm salt, fyllning, 2 ägg, 2,5 dl gräddmjölk 1 dl flytande margarin.


Sätt ugnen på 175 grader. Ställ pappersformar i en muffinsplåt eller på en vanlig plåt.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Rör i den fyllning som du önskar, ca 2 dl. Tillsätt äggen, mjölken och margarinet, blanda väl.
Fördela i formarna och grädda i 30 minuter.
Låt svalna på galler utan duk.
Paketera och göm dem kvickt i frysen :)


Så var denna dag till enda, men jag är ganska nöjd. Framåt eftermiddagen kom solen fram, vi kunde sitta ute på altanen och smaka muffins till em. kaffet.
Önskar alla en lugn och skön kväll.

19 kommentarer:

  1. Haha! Nu måste jag faktiskt skratta, för vet du vad jag preciiis har skjutsat in i ugnen? Nej, inte muffins (även om jag tänkte på såna först), men en äppelkaka. Har inte bakat något gott på jättelänge, men ikväll blev jag plötsligt sugen. Plus att det rasar såna mängder från träden alla dagar och allt kan jag ju inte bära direkt till komposten!

    På det hela taget har det varit en huslig dag idag, eftersom det har varit dåligt väder nästan hela tiden. Jag har dammsugit hela huset, med betoning på hela. Det innebär nämligen båda våningarna, inte bara bostadsdelen. Och så har jag strukit en redig hög, dammtorkat lite, handlat och lagat mat och småpysslat med det ena och det andra. När man skriver det så här låter det ju inte som så mycket, men jag har i alla fall varit i full verksamhet från arla morgonstund tills nu.

    Imorgon tror jag att jag ska följa ditt exempel och baka lite muffins. Det var länge sedan jag lagade Fazers amerikanska chokladmuffins och när jag såg dina bilder blev jag jättesugen :oD

    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  2. Hei Monkan !
    Imponerende med hibiskusplanten som har gått i arv over så mange år, og nydelig blomst på den:)
    Tror dere har samme været som her i Midt Norge, det blåser og temperaturen synker både på dag og natt.
    Blir det en regnfri dag i morgen blir det kanskje en skogtur med kamera.
    Hyggelige bilder og ord fra din værdag.
    Klem fra Berit:)

    SvaraRadera
  3. Så mycket gott du har bakat, kaske något att satsa på inför helgen och onsdagens styrelsemöte.
    När yngresonen och hans sambo skulle gifta sig, och bröllopet hållas här i vår lilla stuga, köpte jag två hibiskusar som jag tänkte skulle pryda fönstret i rummet där middagen serverades, men knopparna rasade bara av, så det blev inte så mycket med det. Så småningom tog jag upp dom ur sina krukor, spolade rötterna ordentligt och gav dom ny jord. Dessutom delade jag dom eftersom det var två stammar i varje kruka. Så nu har jag fyra hibuskusar och dom blommar stup i kvarten fastän själva plantorna är ganska spinkiga. Dom tappar aldrig knoppar hur jag än behandlar dom, så nog är dom tåliga alltid. Men dom är väldigt törstiga!

    SvaraRadera
  4. Hej N, jag ficl sådan lust idag att baka lite, värmen som varit satte ju stopp för sådana övningar :). Mellan varven blev det ett par maskiner tvätt, lite dammning, ja ungefär samma saker som du pysslat med.
    De muffins som jag bakade idag, var ett recept ifrån Dansukker, jag är lite nyfiken på dina Fazer-muffins.
    Har precis tittat på ett program från National Geographic om Laxhajars jakt på laxar som skall upp och fortplanta sig i Alaska. Jag gillar naturprogram.
    Få se ifall det blir bättre väder i morgon, då blir det trädgård.

    SvaraRadera
  5. Hej Berit, hibiskusen är jag väldigt stolt över, de som man köper i butik nu har nästan bara enkla blommor.
    Det känns att hösten är på väg. Jag har inte så nära skog, det är 7-8 mil dit, så det blir sällan sådana promenader för foto. Därför blir det mest vardagliga foton hos mig.
    Tack för din vänliga kommentar
    God afton
    Monkan

    SvaraRadera
  6. Hej Cicci, hibiskusar tappar oftas knopparna när de blir hemtagna, men sedan är det ingen risk. Jag klipper ner min varje år och planterar om den, då blir de så buskiga och fina.
    Muffins är bra att ha i frysen och så enkla att göra.
    Ha en skön kväll med vovvsingarna.

    SvaraRadera
  7. Tänk att en växt kan klara sig i 60 år, det fodras bra trädgårdsmästare som belönas med så vackra blommor.Jag har en clivia som är 20 år och blommar varje år.Det har blivit många barn de flesta har jag givit bort.
    Vilka läckra muffins och lätta att göra verkar det som. Jag gör kanske ett försök i morgon och tillsammans med ett barnbarn. Hon ringde nyss och frågade vad jag skulle göra imorgon, hon var ledig från skolan. Ibland lagar vi mat tillsammans. Hon ville lära sig göra fiskgratäng. Hennes pappa (min son) lagade så god fiskgratäng och nu ville hon lära sig göra den. Hon miste sin pappa och jag min son för fyra år sedan. Det är så roligt att hans 4 barn
    ibland frågar om de får komma och inte kommer bara när vi bjuder på middag.
    Ja, en dag går fort, här har det regnat och
    jag har äntligen gjort .... (det blir ett inlägg). Sprungit i affärer har jag också gjort.
    Köpt - ska visa sen.
    Det är dags att avsluta dagen med en stilla meditation och gå till sängs.
    Gonatt och ha en bra dag i morgon.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  8. Vårdar man sina blommor så kan de bli mycket gamla, jag har en porslinsblomma efter min mamma, den fanns hemma när jag var liten, har även en kaktus som är 37 år gammal.
    Så fint att dina barnbarn kommer till dig självmant. Så sorgligt att mista sin son, livet är inte lätt.
    Vädret är lite lynnigt nu, hoppas vi får lite mer sol och värme.
    Godnatt och ha en trevlig dag med barnbarnet ditt.
    Monkan

    SvaraRadera
  9. Hej Monica! Jag har en ganska stor hibiskus på stam, som har stått ute hela sommaren och synbarligen mått bra både under den långa sol- och värmeperioden och nu i den senaste tidens häftiga regn. Hoppas att den även klarar den kraftiga blåsten - jag drog den bara lite längre in i ett hörn. Cox Orange är också min absoluta favorit bland äpplen - det vattnas i munnen! Vi har ett gammalt träd, men det brukar inte bära så mycket frukt. De få som kommer NJUTER jag av!

    SvaraRadera
  10. Hej Bodil,jag har försökt att stamma upp en hibiskus men jag lyckades inte så bra med det.
    Hoppas inte den blåser sönder för dig, flera av mina stora exemplar pelargoner blåste sönder idag, lite tråkigt, men de kmmer ju igen nästa år.
    Våra Cox Orange ger bra skördar vartannat eller vart tredje år, jag har alltid älskat det äpplet, dessutom håller det sig länge.
    God kväll vi hörs.

    SvaraRadera
  11. Så fantastiskt med en så gammal hibiskus i dessa dagar när man köper nya krukväxter flera gånger per år! Fast jag har en del gamla, dock inte så gamla som din! En clivia har jag också och den blommade fint när vi bodde i Lund men sedan vi flyttade hit(för 13 år sedan (!!!), har den inte blommat! Vad kan det bero på???
    Recepten på de olika muffins-sorterna har jag skrivit ut och skall prova vid tillfälle...
    Ha en bra vecka, kram, Monica!

    SvaraRadera
  12. Hej Monica, ja många blommor är "slit och släng", eller säsongsblommor. Har du försökt att dela och plantera om Clivian?
    Jag hoppas du gillar muffinsen, de är inte alls svåra att göra.
    Ha det bra
    Monkan

    SvaraRadera
  13. Godmorgon kära "svägerska" ;o)

    Igår glömde jag berätta om min äldsta hibiskus! Den härstammar från en riktigt gammal, uppstammad planta, som min dåvarande bästis' mamma hade. Mitt första egna stamträd tog jag tyvärr livet av genom att ställa ut utan att tänka på att det under en tid på dagen hamnade i solgass :o( Som tur var hade jag sticklingar på gång och idag är en av dem ett c. 1,5 m högt "träd" med en stam vars diameter är runt 3 cm :o)

    Det förra "trädet", det som dog i solen, var vid tidpunkten för sin hädanfärd redan 18 år gammalt, så jag var rätt sur på mig själv ... Den här sorten har djupt blodröda blommor, men i år har jag inte fått några, eftersom jag beskurit mycket hela tillväxtperioden.

    Mina clivior, tre stycken, blommar väldigt sällan och har inte gjort det sedan jag flyttade till "Rucklet". De står nog för mörkt här, men jag har ingen annanstans att ställa dem :o(

    Fazers muffinsrecept är obehagligt gott! Jag mejlar det åt dig under dagen, så har du något att göra även idag *haha!*

    SvaraRadera
  14. Jösses, 1,5 m hur i hela friden har du plats för ett sådant stort "träd", kronan blir ju ganska vid. Jag tycker mina tar alldeles för stor plats, de kan inte stå på fönsterbänken.
    Min Clivia står en bit in i rummet, men ändå ganska ljust, du får snacka lite med din :)
    Ser fram emot recept, tackar på förhand gör "sysslolösa svägerskan" :D

    SvaraRadera
  15. Haloj.. jadu en sådan imponerande Hibiskus story....mina bara får löss jag och hibiskusar brukar inte vara bästa vännerna! Men en dag kanske.....hur som helst är det otroligt vackra!
    Ja här ut rasar stormen nu .. och det är helt fel att vi redan har höst det känns mera som i slutet på September... det är något som är fel!!! Jag brukar nomralt inte elda nu...!!!!
    tror jag kikar förbi dig och myser med lite muffins( mums)..

    SvaraRadera
  16. Hej Susanne, här rasar stormen också, ja näst intill i allafall. Det är nog mycket som är fel, det ser man vad som händer runt om i världen med översvämmningar, sunamin, vulkanutbrott, jordbävningar, det har varit mycket sådant nu.
    Hursomhelst, du hade varit så välkommen på fika, synd det är så lååååångt
    Ha det bra
    Monkan

    SvaraRadera
  17. Go'kväll!

    Faktum är att kronan inte är så stor just nu eftersom jag tuktat hårt under sommaren för att få den tätare och mera som en boll än med långa, spretiga "grenar". Men i och med det har det som sagt inte blivit några blommor ännu i år :o/

    Lilla A och jag har just varit på en 45-minuterspromenad, den första riktiga motionsvändan på flera veckor, och det var sååå skönt. Nu ska det baskemej bli ordning med kvällsrundorna igen, för jag har lagt på mig 3-4 kg under sommaren! Grävning och trädgårdsrantande räcker helt klart inte som kaloribrännare ;o)

    Ville egentligen bara meddela att "bebisarna" har fått jord runt fötterna nu och tacka ännu en gång för din utomordentliga vänlighet. Nu håller vi tummarna för att den åländska miljön inte knäcker de små liven!

    Stor kram för allt ditt besvär och ha en mysig kväll!

    SvaraRadera
  18. Hej N, jag hoppas också att de tar sig. Men var inte rädd för att slänga dem du inte vill ha, jag bryr mig inte.
    Det där med promenader diskuterade C och jag igår, nu när min fot är okej skall jag också ta mina långpromenader, det är det bästa sättet att förbränna kalorierna på och det mest skonsamma för kroppen.
    Vad kul att lilla A följer med dig, jag får tyvärr gå ensam så det blir alltid innan mörkret infaller. Är faktiskt lite skrajsen av mig :)
    Nu ska jag promenera ner till C, se om det finns något på TV
    Ha själva en skön kväll
    Monkan med bihang Ha,ha.

    SvaraRadera
  19. Här slängs ingenting! Än har jag gott om tomma kvadratmetrar på tomten, det är bara rabattgrävandet det hakar upp sig på ;o)

    Det är först i år som lilla A börjat följa med på prommisar. Hon har väl nått den åldern nu när det ska börja tänkas på figur och kondition antar jag. Men det är jätteroligt att få henne med! Hittills har jag fått knata solo eller ibland med någon väninna. Precis som du har jag dock börjat tycka att det inte är trevligt att gå i mörkret, så jag är glad för vilket sällskap jag än får.

    Skönt att höra att det rett upp sig med din hälsporre! Man fattar inte hur handikappad man blir av en sjuk fot förrän man har upplevt det. Se nu till att hålla dig till vettiga skor och inlägg, så du slipper eländet i framtiden *sagt med barsk doktorsröst*

    Du läser väl knappast det här förrän på torsdag, men jag önskar ändå dig och bihanget en god natt - och för säkerhets skull en god morgon också ;o)

    SvaraRadera