tisdag 29 juni 2010

Lilla Vikhög, en underbar by

När det varit en lång och varm dag hemma i trädgården gör vi ibland en kvällstur till vårt lilla paradis Vikhög som ligger strax utanför Malmö. Många skulle tycka de kommit till världens ände, men vi uppskattar tystnaden och lugnet i denna lilla oas.

Vikhög är ett litet gammalt fiskesamhälle med kärnkraftverket i Barsebäck som närmsta granne på andra sidan bukten.
Här är så himla skönt, inte en enda butik, inga pizzerior, kebabstånd eller andra restauranger så långt ögat kan nå. Det finns inte ens glasskiosk här.
Vi brukar ha med oss kvällsfika och letar upp en mysig plats att inta den på.

I går fick det bli en av bryggorna där kvällssolen värmde.


Här satt vi och filosoferade och hade det skönt,

bakom oss ser vi den lilla hamnen. Det låg lite båtgäster ifrån Danska sidan där borta. Några tappra personer badade från piren, 20 grader var det i vattnet.

Efter vi fikat tog vi en promenad, vi står nu på en hög kulle (Gravplats från Bronsåldern) med utsikt mot hamnen.

Åt andra hållet ser vi in mot land,

här utsikt mot resten av byn.

Det här lilla lusthuset har stått här i jätte många år, när de som äger det tittar ut, har de kraftverket mitt i blickpunkten. Kanske inte så trevligt precis.

Den lilla viken fylls med svanar framåt skymningen, så länge stannade inte vi, men vi såg alla svanarna längre ut i Öresund.

Efter en härlig kväll tuffade vi hem igen. Tur vi gjorde färden igår för ikväll mulnade det på ordentligt över Malmö. Dagen har för övrigt varit solig och varm, 27 grader. Jag har suttit i skuggan och handarbetat. Något trädgårdsarbete var inte att tänka på.
Stranden unviker jag gärna, förrutom ett och annat kvällsdopp.


God kväll alla

7 kommentarer:

  1. Kvällsdopp är underskattat.
    På dagarna orkar man inte vara på stranden, både för folkmängden och även värmen. Men kvällarna vid stranden är ljuvliga.

    SvaraRadera
  2. Finns bara ett ord för det här inlägget: A.V.U.N.D.S.J.U.K.

    Men jag får väl börja packa kvällsfika jag också och söka upp härliga ställen vid havet! ;o) Fast det är klart, upplevelsen blir inte lika hundraprocentig när man inte har någon att dela den med.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dig Camilla. Vi har ett fint ställe för kvällsdopp en bit ifrån den vanliga stranden, där det är lungt och skönt.

    SvaraRadera
  4. Hej N, som du förstår tillhör vi inte "innefolket" ha ha, Vi rör oss gärna på små udda ställen. Det är på sådana platser man träffar boende som gärna slänger ett par ord till en och kan förklara eller berätta lite roliga saker ifrån ort och ställe.

    SvaraRadera
  5. Vikhög är lite grann som vår by, bortsett från havet då. Vi har inte heller så mycket som ett glasstånd inom en mils avstånd. Däremot har vi två fabriker som ger försörjning till flera familjer.

    SvaraRadera
  6. Det är väl skönt att bo så som du gör, slippa trängas i bilköer när det körs från och till jobbet, glassen kan man ha hemma i frysen så det är inget större bekymmer :) eller hur.

    SvaraRadera