Till min glädje dyker lilla "kotten" upp mitt framför mig. Varje år har vi haft ett par som övervintrat nere i ena tomthörnet. Vi samlar ris och löv bakom en stor taxusbuske där enbart för igelkottarna. De är så roliga, springer runt benen och letar godbitar när vi sitter ute på sommarkvällarna. Ibland får de lite kattmat, det gillar de. Vattenkar står alltid framme med färskt vatten för fåglar och "kottar".
En blygsam Bergklint hade orkat slå ut trots det kalla och regniga vädret.
Humlan hittade till klinten precis när jag satt där, men han visar bara baken sin.
Nu är det Paradisbuskens (Kolkwitzia amabilis) tur att blomma, blommorna är små och klockformade. Busken blommar i 4 veckor. Idag hade endast några slagit ut.
Surdegen som jag satte var färdig idag, så jag drog ihop till några surdegslimpor.
Fyra styck, grova med grovt rågmjöl, vetemjöl special, kummin, mm. Det blev sena kvällen innan jag kunde ta ut dem ur ugnen eftersom jäsningen är lång.
Men, vilka limpor, superfina och goda. Strukturen i brödet blir helt annorlunda med surdeg, brödet håller längre och smular inte.
Nu önskar jag alla
God natt
Härliga bröd synd att det var en bit till dig annars hade jag dykt förbi för smakprov!
SvaraRaderaHej Susanne, det hade varit trevligt, du är så välkommen :-).
SvaraRaderaKan tala om att brödet är smaskens.
Så mysigt att ha kottarna på gården så där permanent som ni! Den jag såg för någon vecka sedan bor knappast hos mig, men väl hos någon granne i närheten. Hur som helst är det jättetrevligt att ha dem i krokarna.
SvaraRaderaVisst är det härligt med surdegsbröd? Just det att konsistensen blir så annorlunda och att hållbarheten förbättras mycket är orsaken till att jag bakade mycket med surdeg förut. Du sparade väl en slatt som bas för nästa deg? Eller sparar du degskrap ur bunken istället?
Här är regnet på återtåg efter ett antal blöta och blåsiga dagar, så nu var det slut på virkfriden. Det är däremot dags att ta en runda med ogräsrensning i rabatter och under buskar och träd, så det blir väl en del av dagens arbete.
Ha en fin vecka där nere i söder!
Hej N, brödet blev supergott, jag gjorde surdeg så jag har till 10 gånger, men den sista slatten matar jag och får då 10 nya. Fryser in 1½ dl surdeg i småburkar, som jag tar fram dagen innan bak. Nu ska jag inte slarva som sist, då använde jag sista slatten. Jag skall sätta en surdeg på Ekologist vete också, bra till de ljusare limporna som C är förtjust i.
SvaraRaderaVi värnar om våra små "kottar", de trivs inte i välstädade trädgårdar ha ha.
Idag har vi också påhälsning av lite sol, skönt
jag skall också ut och städa lite. Den sista färgen av mina vallmo har slagit ut, presenteras i bloggen snart.
Ha det skönt, vi hörs och ses.
Nu är det en härlig men jobbig tid ute i trädgården. Det är svårt att hinna med att se allt som händer, det går så fort. I natt fick vi äntligen lite regn, det var välkommet.
SvaraRaderaÄppelblommor av alla de slag är så vackra. Oskuldsfulla på något vis. Ja det är vad jag tycker förstås.
Jag blir hur sugen som helst på det där brödet, kan känna doften ända hit!
Hej Cici, det är bara att sätta igång med en surdeg, vilket tar 5 dagar, men själva baket är "lätt som en plätt".
SvaraRaderaNu måste man njuta allt fint, alla andra måsten kan vänta, tiden är så kort med all blomning. Här nere har det regnat jättemycket, men idag ser vi solen lite.
Vad trevligt med små kottar på tomten. De måste trivas som stannar kvar hos er över vintern.
SvaraRaderaDu skrev i något inlägg - var har sommaren tagit vägen.
Jag undrar också, skulle åka till min Polar som står mitt ute i naturen, men det är för kallt, minst 20 grader i skuggan vill jag ha.
Skulle kanske ställa till med ett brödbak, har aldrig bakat surdegslimpor. De där tekakorna du hade recept på ser goda ut och ger resultat med en gång - det gillar jag.
På grund av vädret tycker herrn vi ska spela bridge i e.m.. Vi spelar 2 ggr i veckan under vinterhalvåret, men klubben spelar hela sommaren några dagar i veckan.
Återkommer om det blev bröd eller bridge.
Ha det så bra.
Kram Viola
Hej Viola, "kottarna" trivs hos oss det är jag glad över.
SvaraRaderaDet är väl lite si och så med sommaren, då är det bra att fylla frysen med godsaker, tycker jag.
Bridge låter trevligt, har aldrig försökt med det, kanske är nå´t för vinterkvällar.
Du är välkommen tillbaks Viola.
Mmmmm... nästan så man kan känna doften tycker jag. Nybakt bröd, finns nog inget bättre.
SvaraRaderaNär jag var barn hade vi många igelkottar på gården, nu är det väldigt sällan man ser någon, så var rädd om de små liven, de är ju nästan en raritet.
Ha dä gött!
Så där ja ... nu vet jag vad den blomman jag sett så många gånger under mina promenader heter! Fin är den!
SvaraRadera:)
Jag saknar igelkottarna, förr hade vi mycket, speciellt i skärgården, men de har minskat de senaste tio åren. Nu säger "förstå sig påarna" att de är på väg tillbaka :-) Ha en fin dag, du "bakproffs" :-D
SvaraRaderaFår man komma med ett litet önskemål? Det vore så mycket lättare att hitta igen t ex dina bakrecept om du hade en etikettslista i marginalen.
SvaraRaderaHej Tant Björn, tyvärr lever de livsfarligt här i stan, många råkar tyvärr bli överkörda. Det går ju inte att sakta ner, suck. Vi är rädda om dem.
SvaraRaderaHej Tigris Predikanten, bergklinten är ganska så anspråkslös, men blomman tilltalar mig i sin enkelhet
SvaraRaderaTack Fru Venus, då hoppas jag att "förståsigpåarna" har rätt, skulle vara synd om "kottarna" försvann helt.
SvaraRaderaCici jag ska se om jag kan fixa det, men jag är ganska "kass" på datan, skäms, men så är det.
SvaraRaderaGo'afton :o)
SvaraRaderaTittar in bara för att berätta att jag faktiskt fick tummen ur och startade en surdeg idag. Tack för igångsättningen! Däremot är jag lite tveksam till hur det kommer att gå, eftersom mitt åländska, ekologiska grahammjöl inte är så där jättefärskt. Men jag blandade med både 1 tsk honung och 1 msk filmjölk, så nog var det väl tusan om den inte ska gå igång, den lilla surpuppan ;o)
Med detta meddelande over and out from the Åland Islands för ikväll.
Åh så gott, bröd med kummin i!
SvaraRaderaHej N, jag var och handlade ekologist vetemjöl idag,kollade datum för säkerhets skull. Imorgon skall jag sätta surdeg på vete. Det är himla kul det här med surdeg, man kan ju ha det i alla möjliga degar, t.o.m i bulldegen. Det såg jag på TV, kanelbullarna blev superfina.
SvaraRaderaHåller tummarna för din deg.
Hej Camilla, kummin i grövre bröd älskar vi, kommer ihåg förr, då fanns det ett jättegott kryddbröd från ett litet bageri här i Skåne, men minns tyvärr inte namnet.
SvaraRaderaAngående Etikettlista så finns det en knapp längst upp till vänster, om man går in på redigera, där det bara är att välja hur man vill ha det.
SvaraRaderaTack Cici, ska försöka åtgärda det.
SvaraRadera