fredag 19 mars 2010

Veckans brödbak

På begäran av barnbarnet blev det bullbak idag. Dessa är inte så söta. Jag har trixat lite med ingredienserna för att variera bullarna.

50 g jäst, 150 g smör, 5 dl mjölk, 1 dl vit sirap, mortlad kardemumma, 70 g finmalen hasselnöt, jag hittade färdigmalen i butiken, 1½ dl russin, 1 dl grovhackade nötter, vetemjöl tills degen är smidig.

Här syns tydligt de malda nötterna i degen, den har jäst 40 min i bunken.
Rulla ca 32-34 stycken bullar som jäses på plåt 30-40 min.

Penslade och strösslade med råsocker, gräddade i 225-250 grader.


Nu bli det två matbröd, här har jag också blandat lite av varje.
50 g jäst, 5 dl vatten, 3/4 dl rapsolja, 2 tsk salt, 1 msk ljus baksirap, 1½ dl solrosfrön
2½ dl majsmjöl, 3 dl rågsikt , sedan vetemjöl special tills degen blir smidig och fin.

Jäs i bunken till dubbel storlek, baka ut till två limpor, jäs på plåt 30 min,


Grädda ca 20 min i 225-250 grader.
Vi har provsmakat, det blev mycket gott.


Till slut potatiskakor.
25 g jäst, 4 dl ljummet vatten, 100 g kokt mosad potatis, 1½ tsk stött fänkål, 1½ tsk salt, 1 msk honung, 1 dl grovt rågmjöl, ca 10 dl vetemjöl special.

När degen jäst 30-40 min i bunken delas den i 4 bitar som kavlas ut till runda kakor,
lägges på plåt och naggas med gaffel.
Jäs dem övertäckta i 30-40 min på plåten.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Det här receptet hittade jag på ICA.




Kvällsläsningen hämtade jag ifrån brevlådan, det är alltid lika spännande när denna tidning kommer.
Nu kliar det i fingrarna, jag vill ut och städa tomten efter all snö som varit.
Kanske det blir lite tid över till det nu i helgen.

Ha en skön fredag alla,
God afton








8 kommentarer:

  1. Milda makter, människa ... Lyckas du alltid med ALLT du bakar??? Detta ser så förföriskt gott ut nu igen att jag blir vrålhungrig fast klockan är över elva på kvällen här i skärgården.

    SvaraRadera
  2. Detta blev ett väldigt lyckat bak, allrahelst som jag improviserat lite. Men visst misslyckas jag ibland

    SvaraRadera
  3. Tänk om jag hade hembakta bullar nu på morgonen istället för knäckebrödet jag nu äter...

    Kan du förstå varför jag hamnat på "intresserade" på din bloggföljarlista? Det känns lite ensamt där =) Jag fattar inte hur jag hamnar där, det har hänt en gång förut när jag skulle följa en annan blogg också.

    Ha en riktigt bra lördag!

    SvaraRadera
  4. Tack Petra, knäcke är inte det sämsta.
    ha en bra dag trots regnet.

    SvaraRadera
  5. NU förstår jag. Det är när jag är inloggad som jag ser min profilbild först under överskriften bloggintresserade och även bland alla bloggföljare. Såg ut som jag hade anmält mig till en egen kategori liksom...

    Ja, det här himla regnet!! Jag som tänkte cykla med Axel till Operan för det är Teaterns dag idag. Vi får nog ta bussen istället.

    SvaraRadera
  6. Jag har tänkt på dig lite nu och då under veckan i Budapest, för jösses vad det bakas där! I varje hörn finns det en brödbutik, ett konditori eller ett café, på gatorna säljs det bröd och kringlor och små bakelser. Varje dag har mina ögon (och ibland magen) drunknat i bröd, bullar, bakelser, kakor, kringlor, bakelser, limpor, äppel fyllda knyten, bakelser...ja, du fattar ;-)

    SvaraRadera
  7. Välkommen hem, så rart av dig att du skänkt mig en tanke.
    Jag vet, både Ungern och Österrike är fantastiska på bakverk. Där har vi mycket att lära.

    SvaraRadera