söndag 14 mars 2010

Triss i kakor

För ett speciellt tillfälle blev det bakat några kakor.

Den första är en äpplekaka, receptet hittade jag på ICA.

Ingredienser : 125 g smör, 1½ dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 1 citron, rivet skal, 2 ägg
2,5 dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver, 2 msk mjölk

Smör och socker röres pösigt med vanilj och citronskal.
Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken.
Häll smeten i formen.

Skala och klyfta tre stora äpplen, stick ner i kakan. Stöt 1 tsk kardemumma blanda med 1 msk råsocker strö det över kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min i 175 grader.



Serveras med glass eller vaniljsås.

Kardemummakaka med topping.


Ingredienser: 1½ dl smör och rapsolja, 2 dl strösocker, 4 ägg, 1 dl Kesella kvarg vanilj
4 dl vetemjöl, 1½ tsk bakpulver, 1 msk stött kardemumma


Sätt ugnen på 175 grader,
Rör ihop smör- rapsoljan, kardemumma, socker, ägg, kvarg och mjölet blandat med bakpulver.
Häll det i en smord form, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 min.


Topping: 1½ dl Kesella kvarg vanilj blandat med rivet skal av ½ citron
Bred det över den avsvalnade kakan och garnera med rivet citronskal.



Ambrosiakaka


Vispa ihop en sockerkaka, en lätt och porös. Grädda.



Dela kakan i tre delar, bred vaniljkräm på bottnarna och lägg ihop kakan


Glasera med florsocker utrört med några citrondroppar, garnera med syltade apelsinskal.






Jag fick planterat resten av mina penseer idag. Ser inte mycket ut för världen, men om någon vecka har de vuxit till sig hoppas jag.


Det här är vår gård som vi har utanför vårt kök. Riset på väggen är en New Dawn ros som skall gallras lite senare i vår.



Det var det hela för idag
god kväll





9 kommentarer:

  1. Super-,supergott ser det ut :-) Den som ändå kunde äta obegränsat...

    SvaraRadera
  2. Tack, jag önskar detsamma. Kul för dem som kan.

    SvaraRadera
  3. *hämtar en disktrasa för snålvattnet* Mmm ... Vilken tur att Fru Venus är ute och reser och missar detta! Hon skulle gå i omloppsbana om hon såg det här ;o)

    SvaraRadera
  4. Du verkar klart vara en fena på att baka, laga mat, fotografera, sjunga i kör, blogga... helt fantastiskt! Det är så kul att läsa dina inlägg o man blir så inspirerad hela tiden. Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
  5. Tack N, ja jag vet att Fru Venus blir frestad,ha,ha. Synd vi inte kan samlas och fika, det skulle vara kul, jag menar det verkligen.

    SvaraRadera
  6. Tack snälla Annamon, jag blir så glad för komplimangen, hoppas du också får en fin vecka bland dina tyger och trådrullar.

    SvaraRadera
  7. Åhh, penseer. Finns det något härligare än att sätta ut en kruka med dessa söta blommor på våren? Jag ska också plantera några den här veckan.

    Och vilka kakor! Lyckost de som får smaka på dom!

    SvaraRadera
  8. Petra, penseer är underbara, tacksamma blommor om man sköter dem och plockar bort de vissnade hela tiden. Men till slut tröttnar jag,och byter ut mot något annat.

    SvaraRadera
  9. Men hjälp vad mycket gott, hur sugen blev jag inte nu... Jag får börja läsa din blogg med blundande ögon tror jag.

    SvaraRadera