torsdag 29 juli 2010

Universitetsstaden Lund, del 1

Halvmulet, lagom varmt, inte så långt, naturligtvis är det Lund jag pratar om. 2,5 mil från Malmö det blir en lagom utfärd idag. Här finns det mycket att se. Lund skiljer sig lite ifrån våra andra småstäder. Staden är gammal, domkyrkan ligger här och staden har en rik historia,

Vi parkerade strax intill Lundagård,


här sjunger studenterna till Valborg,

En av tonsättarna den kände Otto Lindbladh står naturligtvis staty just här.


Domkyrkan började byggas 1085, den är byggd i Romansk stil. Byggmaterialet är sandsten.


Det astronomiska uret drar alltid till sig mycket folk, det brukar bli fullsatt i bänkarna när uret börjar spela och figurerna rör på sig.

Stort och högt, det var svårt att få med allt.

Den enorma ljusstaken är jättefin.

Vi ska ner i kryptan,

Här är det Jätten Finn, som håller om pelaren.
Nere i kryptan finns det ett antal gravstenar, en av dem är Cs släkt långt tillbaka i tiden,
Ärkebiskop Hans Laxmand 139x-1443, han hästammade ifrån en adlig släkt i Skåne och var själv son till en riddare. på 1420-talet blev han kanik i Lunds domkyrka. Han efterträdde ärkebiskopen Peder Lykke 1436.
Här ser man kryptan som funnits i 900 år bättre, det var lite maffigt att gå omkring där.

Upp igen till verkligheten, 900 år framåt

Nu är vi ute och promenerar på Lilla Fiskaregatan, konstigt namn Lund ligger inte vid något fiskevatten.


Här låg förut en restaurang som vi trodde att vi kunde äta på, men den fanns inte längre. Nu var det en Thai krog, Det gillar inte C.

Nu började det att småregna, vi går Klostergatan mot Stortorget.



På innergårdarna ligger det oftas något mysigt hus eller trädgård.


Husen skiftar mycket i stil, från små korsvirkeshus till pampiga borgarhus, det är det som skiljer Lund ifrån andra skånska småstäder.

Här har vi siktat in matstället och vi kunde sitta ute.
Vi gjorde vår beställning,

Jisses en halv gris, det var jättegott men aldrig har vi fått så stora köttbitar förr.
Mätta och belåtna fortsätter vi mot Kulturen, men det kommer i nästa inlägg i morgon.

12 kommentarer:

  1. Vackert, kyrkan påminner om de i Budapest :-)

    SvaraRadera
  2. Det är ju för sorgligt att man bor så nära Lund och har aldrig tagit sig tid att gå in i Domkyrkan.
    Nu skäms jag.
    Eftersom jag har semester ska jag definitivt åka in till Lund och besöka kyrkan.
    Fina bilder från en fin stad.

    SvaraRadera
  3. Domkyrkan i Lund går sannerligen inte av för hackor, du! Och ljusstaken är ju storleksmässigt väl tilltagande för att matcha "kåken" ;o) Är den pampiga dekorer ovanför altaret förresten en målning? På din bild ser det nästan ut som det vore en mosaik. Sen gillar jag valvformationerna nere i kryptan! Tänka sig, att de för så länge sedan kunde bygga med sån precision ... Man kan ju bara föreställa sig vad som kunde hända om det blev felkalkyler och hållfasthetsmissar lite här och där.

    Lund, som väl ändå är en rätt stor stad, verkar vara riktigt hemtrevlig. Inte undra på att så många gillar att förlägga sina studier till just det universitetet!

    Visst måste det vara lite ett tidens tecken att det pluppar upp thairestauranger överallt? Till och med här i pyttelilla Mariehamn har vi åtminstone tre - och det kan rentav ha tillkommit någon, som jag missat. Nu tycker jag i och för sig om thaimat, men det skulle vara bra om det fanns lite mer att välja på.

    PS. Handelsträdgården i min närhet har -25 % på rhododendron idag. Gissa en gång var jag kommer att vara inom en timme ...

    SvaraRadera
  4. Mera härliga skåne .. jag vet precis var jag ska semestranästa gånga jag tar mig från dessa nordligare breddgrader!! Du "säljer" skåne så vackert skulle kunna göra en egen rese guide!!!!

    SvaraRadera
  5. Tyvärr Fru Venus har jag aldrig varit i Ungern, men jag kan tänka mig att det finns mycket vackert där.

    SvaraRadera
  6. Tack Camilla, domkyrkan är absolut värt ett besök, det är en mäktig skapelse.
    Lund är en mysig stad, brukar åka in lite då och då.

    SvaraRadera
  7. Hej N, du har rätt, det är mosaik, gjord av glas hämtat i från Venedig och natursten. Med tanke på tiden då valven byggdes 1100-talet och med deras verktyg och mätinstrument är man väldigt imponerad. Lund är ju inte så förfärligt liten, men i jämförelse med Malmö så...Det är en mysig atmosfär i Lund, massor att göra och titta på.
    C gillar inte någon asiatisk mat,(ideér), det ska vara husmanskost, så är det bara,ja ja det är bara att foga sig ha ha.
    Jag gissar att du är där på handelsträd. som förste man. Vi har försökt med Rhododendron, men vi har för kalkrik jord så det gick inte så bra, fast vi mylla ner massor med torv.

    SvaraRadera
  8. Tack Susanne, jag gör reklam så gott jag kan. Jag hoppas du kommer ner hit och upptäcker vårat landskap, det finns inte så mycket skogar, sjöar och älvar här men är fint ändå.
    Ha det bra där i norr.

    SvaraRadera
  9. Så roligt att se en massa bilder från Lund; där har vi bott i 31 (!!!) år innan vi flyttade till Höllviken! Så det var många kära minnen! Tack!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  10. Hej Monica, det är roligt att du tittar in hos mig. 31 år är en lång tid, det har ju hänt en del i Lund på den tiden, men det mesta är ju det som byggs i ytterområderna, inne i själv stan tycker jag de varit väldigt varsamma.
    Välkommen åter
    Monkan

    SvaraRadera
  11. Hej

    Det var inte någon liten mumsbit på den middagen. Lund är fint, har rört mig där nästan var dag i ett par års tid, då jag jobbat. Men att köra i Lund tar årtal innan man kommer på hur...allt är antingen återvändsgränd eller enkelriktat...

    SvaraRadera
  12. Ja så har det alltid varit, helt hopplös stad att köra bil i. Cyklister finns det gott om, fast inte igår eftersom det är sommarlov och många studenter har lämnat Lund.

    SvaraRadera