onsdag 28 juli 2010

På hemmaplan i två dagar.

Hela dagen i går vilade vi oss. C hämtade hit sin 90-åriga mamma ifrån vårdboendet. Vi bjöd på middag och drack kaffe med tårta här hemma. Vi vill gärna förgylla dagen lite för henne, dessutom är det lättare att prata med henne här hemma i lugn och ro.

I dag åkte "leksaken" fram, nåja plattorna behövde verkligen tvättas på gården,

Det förde ett himla liv, så jag tog cykeln och cyklade till affären.

Vem kan motstå de små första rödbetorna, inte jag. Det här ska bli lunchen idag.


Nykokta och skalade, nu är det bara att duka fram SMÖR, flingsalt och citron

Enklare än så här kan det inte bli. Det är så makalöst gott i sin enkelhet. Det finns mycket annat man kan servera till men detta räcker för mig.

Vindruvorna växer och frodas, i mitten av september är de klara. Då blir det kapplöpning mellan C och koltrastarna. Gissa vem som vinner? Yes, trastarna för de är där innan C har fått upp ögonen. Men det brukar räcka till oss också.

Första tomaten som skiftar till rött. I år är mina tomatplantor fina. Det ser ut att bli en god skörd, de står i söderläge mot husväggen. De som har växthus har säkert börjat skörda nu, men den som väntar på något gott........

Dags att plocka, så här ser nästan alla grenarna ut, fruktansvärt mycket vinbär, vilket förvånar mig i denna torka.


I dag blev jag så sugen på bönor. Jag blandade Kidney bönor och stora vita bönor med två hackade färska rödlökar, en hackad röd paprika, jag brukar ha lite hackad chili också, men den var slut.
Två tomater utan innanmätet, skurna i bitar, gräslök i från trädgården, Feta ost i tärningar, lite pressad citon svartpeppar ifrån kvarnen och flingsalt.
Över det hela slår jag en dressing: vitvins-vinäger, olivolja, pressad vitlök, oregano, salt och svartpeppar.


Den bönsalladen passar till grillat,

men också till mina pannbiffar som jag gjorde idag.

C hade satt på spridaren en stund idag, jag kunde inte låta bli att fota vår egen regnbåge.

Det här paket har stått i skåpet ett tag, ett inköp av C. Jag blev lite nyfiken på produkten,

Jag plockade av 400 gram rabarber, drog bort alla skal och skar stjälkarna i mindre bitar.

En djupdykning i boxen, där hittade jag jordgubbar sedan i fjol, skar dem i mindre bitar. 600g skulle det vara, alltså 1 kg frukt totalt till 330g socker som paketet innehöll.

Sedan blandades bär och socker i kastrullen, det skulle koka ca 10 min. under omrörning.

Klart, enkelt och inga stora mängder socker. Smaken var det heller inget fel på.


Nu väntar lite lektyr, det blir sängläsning i kväll.
God kväll

9 kommentarer:

  1. Så många bra tips! TACK!

    SvaraRadera
  2. Mmmm, färska rödbetor med litet smör - bättre kan det knappast bli!
    Och vilken god sylt du har gjort! Rabarber och jordgubbar är en svårslagen kombination...
    Förr gjorde jag mycket sylt och saft men sedan barnen flyttat hemifrån går det inte åt så mycket...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  3. Varsågod Fighter. Välkommen till mig, kul att du tittade in.

    SvaraRadera
  4. Hej Monica. Visst är det gott. Mina barn har också flyttat ut, men jag fortsätter ändå fast i mindre skala:) Jag är mycket road av att hålla på med sånt här onyttigt, mannen min är en storförbrukare av sylt och marmelade.
    Natti natti

    SvaraRadera
  5. Jahaja, nu har frun varit superhuslig igen ser jag ;o) Ja, maken också förstås, om man räknar in utsidan - och det måste man ju göra!

    Dina nykokta rödbetor ser så mumsiga ut att jag skulle vilja krypa in i bildskärmen. Idag är det dags att fylla på förråden, så jag ska också kosta på mig en hög med primörer. Precis så där enkelt som ni avnjöt era, så ska det vara!

    Tror inte att jag någonsin smakat sylt på kombinationen rabarber och jordgubbar, men det låter som ett lyckat äktenskap. Menar du att du använde nyskördad rabarber..? Jag har fortfarande rätt många stjälkar kvar, men har trott att de blir för torra och trådiga så här långt ut på sommaren. Syltsocker finns även på butikshyllorna här hos oss; fryspulvret du berättat om tidigare har jag däremot aldrig sett. Fast jag kanske inte fått ögonen på det helt enkelt.

    Makalöst vad ni får vinbär!!! Från min buske med röda fick jag så liten skörd att det inte var värt att plocka i någon bunke. Jag glufsade helt enkelt i mig allt (ähum ... kanske 2 deciliter) direkt från busken. Lika illa är det med mina svarta. Tur att det blir gott om hallon i alla fall!

    Igår fick jag äntligen tummen ur och började skruva upp ribborna som ska dölja utrymmet under terrassen. Det visade sig vara ett mer tidskrävande projekt än jag föreställt mig, eftersom jag är så kort i rocken. Det innebar att jag huuur många gånger som helst måste klättra upp och ner ... och upp och ner turvis på tre stegar. Ändå hann jag inte ens halvvägs i högen med 66 ribbor. Så nu vet du vad jag ska göra idag :o)

    Hur är det med fossingen idag..?

    SvaraRadera
  6. Godmorgon N, sådana där små nykokta rödbetor är jag helt såld på.
    Rabarbern jag använde var nyplockade, men de är inte så som de första på säsongen därför delades de i små bitar och koktes lite längre en som stod angivet på sockerpaketet, men blandat med jordgubbarna är det super gott. Annars åker sista rabarbern i saftkoket tillsammans med vinbär och äpple.
    Fryspulvret är svårt att få tag i, alla butiker har inte det, jag lagrar upp när det finns.
    Som du såg fick vi ihop 5 kg svarta :)
    undrar hur många kg röda och vita det blir.
    Det är lite svalare nu och halvmulet, kanske kan det bliva dammsugat idag.
    Jag trodde du hade börjat gräva, men det är väl bättre lite längre fram, hade glömt bort dina ribbor, finns det ingen Thimell i närheten?
    Fotelendet är skit, jag har fått HÄLSPORRE och hur kul är det på en skala. Jag ska gå till Scholls och skaffa inlägg, så får jag använda mina Ecco-skor med dämpning i hälen. Har gått i fel skor, sådana platta med tunna sulor.

    SvaraRadera
  7. Hej

    Jasså man har kommit i rullatoråldern? ha ha....snart dags för sporrar under skorna så du inte halkar på isen i vinter och en på käppen med? ha ha

    SvaraRadera
  8. Nja inte riktigt, men tiden går fort.
    Skratta lagom, retsticka

    SvaraRadera
  9. Där ser man! Med rabarbern menar jag. Fortsätter regnrusket som vi fick i förmiddags ska jag baske mej ställa till med ett syltkok utåt kvällen. Tack för tips och recept, du husliga ;o)

    Grävningen tar jag inte itu med förrän någon gång i augusti, kanske först i september. Det är tungt att spadgräva och blir ännu tyngre om det är för varmt. Plus att jag behöver lite tid på mig för mental förberedelse ... *stönar*

    Alla "Timellar" som eventuellt skulle finnas att tillgå är dessvärre såna där som kostar cirka 40 euro/timme. Så det blir som det brukar: bra kvinna reder sig själv (tills hon stupar). Det har t.v. inte blivit mycket bevänt med snickrandet idag, eftersom det kom ett ösregn i förmiddags. Men nu ser det ut att klarna upp, så jag kanske gör ett ryck mot kvällningen.

    Hälsporre lär ju ta för bedrövligt ont, har jag hört av bekanta. Uj-uj-uj ... Nu lider jag verkligen med dig ... Se nu till att få de där inläggen så fort som möjligt så kanske du får rätsida på fotsidan!

    SvaraRadera