måndag 5 juli 2010

Två om val på rosor

När det är dags att sätta nya rosor har C och jag olika smak, Nej, han har ingen dålig smak, men älskar bäst röda rosor. Cs val av klängros utåt gatan mot vår 50-tals mosaikvägg när det begav sig, blev en fullträff som tur är. Rosens röda färg mot mosaiken blev perfekt.

Utan att jag hade en aning, kom han hem med tre nya röda i fjol, den fantastiska Ingrid Bergman rosen.

I år var det åter dags med nya rosor som skall ersätta gamla tråkiga, valet blev Cs, absolut röda skulle vi ha.
Okej vi inhandlade tre nya röda och en massa rosjord. Det blev ett fasligt grävande eftersom den gamla jorden måste bytas ut.
Jag grävde upp alla övriga växter som stod där, bland annat 20 blåsippsplantor som jag fortfarande inte vet var jag ska sätta.

Efter två dagars slit har de nya rosorna blivit planterade och som marktäckare framför satte jag vita nävor. Kommer bild framöver, hoppas jag.

Varmt som bara den har det varit i dagarna tre, C var påpasslig när jag tog en lur i hängmattan.


Så kommer mina rosor :-) det här är en två meter hög gammelros som doftar i hela trädgården på kvällskvisten. Knopparna kan skifta i rosa och gult, blommorna blir också olika.
För några år sedan kunde jag komma ihåg namnen på alla rosorna, men jag har fått teflonminne, nu minns jag det inte. Därför sparar jag alla etiketter nu.

Det roliga med den här rosen är att vissa blommor bli apricotfärgade,


resten blir rosa.


En annan av mina favoriter, buskrosen Licht Königen Lucia, Knopparna är gula med röda kanter.

Den underbara Louise Odier, doftar också jättestarkt och blommar rikligt.


En nyare ros, Astrid Lindgren vars rosa färg påminner om marsipanrosorna på prinsesstårta


Nu rodnar alla mina självsådda smultron som växer emellan plattorna på vår gård, jag fattar inte att det kan bli så mycket bär så som de står. Med åren har de förökat sig så vi har två rader som är 4 m vardera.

I natt kanske det ska komma lite blött från ovan, det är välbehövligt, jorden skriker efter vatten.
Nu önskar jag god kväll


12 kommentarer:

  1. UNDERBAR ros resa i din trädgård.. jag gillar dessa marsipan fluff rosornade mera :) gameldagsa och Lois Odier har jag haft jag saknar alla mina rosor från vårt förra hus.. nu ska jag anlägga rosor här med med tiden men vill hs massa busk rosor... tack för titten i din makalöst fina trädgård!

    SvaraRadera
  2. Ingrid Bergman är så vacker, förstår C:s val :-) Även den gula Lucian är en favorit och Astrid Lindgren brukar vara ett säkert, fint kort! Hängmattan ser inte helt fel ut... :-)

    SvaraRadera
  3. 'Astrid Lindgren' föll jag för direkt! Guuud, så ljuvlig! Men är det en rabatt-, klätter- eller buskros? Rabattrosor har jag bestämt mig för att avhålla mig ifrån. I rabatterna vill jag ha icke-stickiga blommor för att undvika blodvite vid ogräsrensning ;o)

    Värmen idag har nästan tagit knäcken på mig. Jag gäspar så att käkarna håller på att gå ur led *gäääsp!* Ni är verkligen lyckligt lottade som får lite regn!

    SvaraRadera
  4. Susanne, ja visst ja, den heter Louise Odier, jag har skrivit fel. Den är ljuvlig. Vi har både rabattrosor och buskrosor. Tyvärr får jag inte plats med alla sorter som jag vill ha,

    SvaraRadera
  5. Hej Fru Venus, hängmattan är toppen, jätteskön att ligga och läsa i, när man har tid. Ingrid Bergman är ståtlig, men det blir aldrig jätte många blommor på den.

    SvaraRadera
  6. Hej N, Astrid Lindgren, den räknas till buskrosor, men vår har inte rusat iväg, utan håller 1 meter. Den är rikblommande.
    Rostaggar är en styggelse, jag råkar alltid få rejäla rivsår när jag rensar i bland rosorna.

    SvaraRadera
  7. Hallå grabben, javisst är de fina

    SvaraRadera
  8. Oj, vilka underbara rosor. Jag tycker alla rosor är vackra. Skulle jag rösta blir det nog Ingrid Bergman - en riktig kärleksros.
    Hoppas du fått lite regn - Hos oss skiner solen varje dag. Det är brandvarning, som fnösk i markerna. Men är det inte så sommaren skall vara - om man inte är bonde förståss.
    Jag har aldrig förstått mig på hängmattor. Det ser så härligt ut - men jag kommer inte upp och om jag gör det, ramlar jag snart ner. Föredrar en hammock.
    Ha det så bra i din underbara trädgård.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  9. Ja delvis Skånegrabben,jag tycker inte jag har haft något att skriva om precis.

    SvaraRadera
  10. Hej Polargrevinnan, ja alla rosor är fina på sitt sätt.
    Det kom 10 droppar häromdagen, det är snustorrt nu, vi har vattningsförbud.
    Åh det är härligt att ligga i hängmatta, men visst är det svårt att vända sig i dem...ha ha

    SvaraRadera