söndag 6 december 2009

Lussebaket

Julen närmar sig med stormsteg, bara en vecka kvar till Lucia, så det är hög tid att baka lussebullar.
Idag skall barnbarnet nästan själv få husera i mitt kök, jag är inte orolig det är en duktig liten kille.



Att smula jästen tycker Max är så roligt. När jag var i hans ålder gillade jag att smaka jäst.



Så är det dags för mjölken och smöret, saffranet är redan stött. Här går det undan.


Med raska unga ben går det lätt att springa ner i källaren för att hämta mjölet.


Visst ser han lycklig ut.



Nu gäller det att inte ta för mycket mjöl för då blir det torra bullar, det är väl det ända
momentet i baket som behöver lite övervakning.


Vad är det som är så spännande?


Jo, en vacker gul deg som luktar underbart och smakar smaskens. Ett par små och stora fingrar skall snart provsmaka den.


Det blev deg över till bullar efter provsmakningen


Det doftar gott i hela huset. Nu skall det bli fika med nybakade lussebullar.



Ute regnar det som bara den, jag önskar vi får en riktigt vit jul. Hoppas hoppas..........

Nu önskar jag god natt.








2 kommentarer:

  1. Härligt med lussekattsbak! Hoppas jag hinner också, innan lucia. Minns när jag och min syster var barn och vi skulle baka lussekatter hela familjen. Mamma gjorde degen och sedan gick det jättebra för alla utom pappa att forma katterna. I pappas händer blev degen bara ett stort klet, samma deg som hans fru (inte så förvångande) och minderåriga döttrar, kanske var vi tre och sex, fick till fina bullar...
    Minns fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Lite handlag behövs. Det är roligt att låta barna vara med och baka och vad gör det ifall inte allt blir så himla perfekt.

    SvaraRadera