tisdag 25 januari 2011

Nybygge för fåglarna

Här är det rivning på gång av en gammal holk, det var en starholk men det finns inte längre några starar som häckar hos oss.

Nu blir det en mesholk istället, en söt sådan som vi fick av yngste son och hans sambo i julas.

Det tar ett tag innan de nya holkarna bli bebodda, men jag hoppas att den här nymodigheten skall falla någon pippi i smak.

För några dagar sedan var jag ute och klippte några kvistar forsythia.
Det såg lite tomt ut så jag klippte ner den sista stängeln från min amaryllis och satte ner den tillsammans med kvistarna.

Det gick undan med blommorna att slå ut och man skymtar en liten aning grönt på forsythian.


I dag var det riktigt soppväder, en hemlagad god köttsoppa. Kokt på fint kalvkött.
Vädret är fortfarande grått och trist, men 3 grader varmt. Det har blivit mycket gjort inomhus här hos oss nu en tid, det är skönt för så snart solen visar sig vill jag ut.
Efter soppa måste man ha en dessert.
Jag gjorde en smuldeg på smör,vetemjöl, havregryn, hackade nötter och lite socker
Lade lite deg i botten, sedan varvades klyftor av persikor
och frysta hallon, lite socker över det hela.
Till sist resten av smuldegen, så in i ugnen tills den blir gyllene. Gott med glass eller vaniljsås.

Nu ska jag gå ner och servera pajen till vårt kvällskaffe.
God kväll.

16 kommentarer:

  1. Hej Kickan!
    Inte kan väl pippifåglarna motstå en så fin boning :) Kanske din man är händig på holkar?
    Och vem kan motstå en sådan härlig sopptallrik, för att inte nämna desserten .. muums!
    Underbar blomma! Jag har EN amaryllis kvar som håller på att slå ut, sedan är dom färdig blommade för denna gång!
    Vi har just nu -16 grader, men härligt solsken har det varit idag!
    Ha en skön fortsättning på veckan!
    Kram V.

    SvaraRadera
  2. *dregel-dregel* Fyy på dig, att visa bilder på så smarrig paj ... Nu blev jag ju jättesugen på något sött, men klockan är snart halv elva så det är dåligt läge för den saken. Men imorgon ska jag tamigsjutton baka en blåbärspaj! Jag glömmer jämt bort att jag har en massa bär i lilla frysboxen i bottenvåningen, så det är ju bra att du fungerar som väckarklocka ;o)

    Det var en rysligt söt liten holk ni fått, fast ska jag vara ärlig gillar jag stuket på den utrangerade mer. Det måste vara det arkitektoniska utförandet som tilltalar mig, haha!

    Tur att du gav ett livstecken ifrån dig förresten. Jag hade snudd på hunnit börja oroa mig för att något hänt med herrskapet.

    Ha en skön fortsättning på kvällen, både du och C!

    SvaraRadera
  3. Oj oj oj, så god den kjøttsuppen så ut. Desserten også selvfølgelig. Du er helt klart dyktig på kjøkkenet.

    ;-)

    SvaraRadera
  4. Åh, köttsoppa, det var länge sedan! Det ska jag planera in i nästa 14-dagars-meny! Såå gott!
    Med knäckemacka med ost på, till... Fast någon efterrätt blir det inte här! Har fått i oss alldeles för många kalorier redan...
    Fast pajen ser ju frestande ut!
    Och så ska jag ta in några kvistar av forsythian!
    Godnatt, Monica

    SvaraRadera
  5. Hej Vivan, förr gjorde C egna holkar, men nu är det färdigköpta som gäller.
    Soppor av alla slag är god mat. Pajen smakade fint.
    Just nu har det kommit ett tunt lager ny snö, inget kul alls, jag som var så glad att vi hade snöfritt.
    Ha en skön dag
    Monkan

    SvaraRadera
  6. Godmorgon Nina, jag glömmer ofta bort alla frukter och bär som finns i boxen, men nu måste det ätas av en del innan allt nytt ska dit.
    Persikorna i pajen frös jag in när det var säsong för dem, det funkade bra.
    Holken är som en liten kolonistuga, jättegullig.
    Jag har knappt varit i närheten av datorn den sista tiden. Vi har så mycket att stå i, C håller på att tömma vår vind (90kv meter) på allt bråte som samlats under årens lopp (32år) Jag sorterar i alla skåp och andra utrymme. Mycket har körts till tippen, men mycket har sålts och resten ska säljas på loppis med sönernas hjälp.
    Vi har mycket jobb kvar, men så skönt att få göra en sådan riktig "rantafej".
    Friska är vi fortfarande, men efter allt detta behöver vi nog vila lite innan nästa stora projekt tar vid.
    När jag steg i morse upp var det vitt ute igen. Men bara ett tunt lager. :(
    Nu är det dags med frukost mmmm det bästa på hela dagen.
    Vi ses
    Monkan

    SvaraRadera
  7. Hej Gateglimt, duktig och duktig, men jag är mycket road av matlagning och bakning :)
    För det mesta blir det gott :)
    Ha det så bra
    Monkan

    SvaraRadera
  8. Hej Monica, någon typ av soppa finns alltid på vår veckomeny.
    Pajen fungerar som både kaka och dessert, det måste man kunna unna sig,det blir så tråkigt att alltid tänka på de kalorierna :)
    Forsytia är kul att följa inne, gillar dem så där måttligt i trädgården.
    Ha det bra i nysnön
    Monkan

    SvaraRadera
  9. Vindsröjning och skåpstädning på samma gång??? Vad står på? Inte planerar ni väl att flytta..?

    ;o)

    SvaraRadera
  10. Monkan,God morgon
    Varje gång jag kommer till dig, alltid är jag väldigt glad!
    Idag har jag gillade verkligen huset för fåglarna, sammansättningen av blommor, en köttsoppa (underbart, så vi gör i Grekland), dessert med frukt! (Nice idé)
    Hälsningar
    Magda

    SvaraRadera
  11. Det var en söt holk. Eftersom den sitter på gamla stället blir det nog en välbehövlig bostad åt någon fågel i vår.
    Mums, vad pajen såg god ut. Ja, tänk, det känns alltid ok att äta lite paj när man har soppa. Annars tänker jag nog lite på vikten. Men, hahaha, tydligen för lite...
    Hulda

    SvaraRadera
  12. Nej Nina, än är det inte dags för hemmet :)
    Vi vill röja ordentligt, vi har tömt 3 dödsbo + svärmors grejor som inte hon fick plats med på nya stället och mina föräldrars grejor. Ja och så våra egna och en del som är barnens, och allt hade vi på vind och i andra förråd. Äntligen har vi fått tummarna loss, vi vill underlätta för våra efterkommande, det finns ändå så himla mycket de får ta hand om när den dagen kommer.
    Det känns skönt att ha gjort det här. Om du visste hur mycket grejor där var, vi kunde sätta flera bon om vi ville :)
    Nu ska jag iväg på kören, det är kul.
    Monkan

    SvaraRadera
  13. Tack Magda, det är så trevligt att ha dig som följare. Hoppas ni har lite bättre värme i Grekland än vad vi har här.
    Ha det bra
    Monkan

    SvaraRadera
  14. Visst Hulda, jättesöt.
    Det ska bli roöigt att se de första som flyttar in.
    Jag tänker också på vikten, men en liten bit blir man inte fet av :)
    Ha det bra
    Monkan

    SvaraRadera
  15. Hei Monkan,
    Alltid så koslig å titte innom bloggen din.
    Det nye fuglehuset var kjempefint, og heldig er fuglene som besøker det:)
    Kjøttsuppen så veldig god ut, det er skikkelig vintermat som jeg bruker å kalle det.
    Her i Trøndelag har vi en tradisjon når det gjelder kjøttsuppe, og den kalles sodd "sådd", og så spiser vi et flatbrød til, som kalles skjenning. Tradisjonsmat fra mine trakter, og det brukes til både hverdag og fest, og er veldig godt.
    Ha ei fortsatt fin uke.
    Klemmer fra Berit.

    SvaraRadera
  16. Tac Berit, trevligt att höra om era traditioner.
    Vi äter oftast hårt bröd eller tunnbröd till soppan.
    Förr åkte vi till Norge ofta, det är många år sedan nu, men vi handlade alltid Flatbröd med oss hem. Nu kan man köpa det i våra svenska butiker.
    God kväll Monkan

    SvaraRadera