måndag 17 januari 2011

Nybakat för många dagar framöver

Det blev en hel del bröd att stoppa i frysen efter dagens bakning. Härligt att slippa köpa de tråkiga svampiga limporna som säljs. Ok, det finns fina bröd också, men till vilket pris.

Hålkakor med potatis, jag hoppade över hålen,

De här har jag provat förut så dom är godkända. Klicka på bilden så går det lättare att läsa receptet.

Dessa siktekakor har jag bakat i många många år, de är en av familjens favoriter.
RECEPT:
50 gr jäst
5 dl mjölk
½ msk salt
1 dl sirap ( kan man minska i mängd)
50 gr margarin
ev brödkryddor ( jag mortlar anis, fänkål och kummin)
12 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
Gör degen som vanligt och jäs 1 timme i bunken
Ta upp degen och dela den i sex bitar som kavlas ut till runda kakor, lägges på plåt och naggas
Jäs på plåten 50 min
Grädda i 200 grader tills de är gyllenbruna.

Ett gott bröd att rosta blev det också idag.

RECEPT:
25 gr jäst
½ msk salt
½ msk socker
3½ dl fingervarmt vatten
1 ägg
1 dl grahamsmjöl
ca 1 l vetemjöl special och
1 ägg till penslingen
Gör degen som vanligt och jäs 40 min i bunken
Tag upp degen och gör en fläta.
Jäs på plåt 20 min, pensla med ägg och strö på vallmofrön eller något annat gott.
grädda i 200 grader i ca 30 min.

Jag hade en påse Kungsörnen ljust och milt Fullkornsvetemjöl hemma. Utav det bakade jag efter ett av recept förslagen som stod på påsen.
Följde receptet slaviskt eftersom det var första gången, sedan laborerar jag friskt.

Receptet går att läsa om ni klickar på det. Tyvärr är det inte högsta kvalitet, påsen hann och bli litet skrynklig.
Ja som ni förstår hann jag inte så mycket mera idag, men det känns härligt att packa ner alla bröden.
Nu ska jag packa ner mig själv, ta min bok och leva mig bort iden.
God kväll

17 kommentarer:

  1. Jösses Amalia, vad du har varit i farten! Rena hembageriverksamheten skulle man nog kunna säga utan att ljuga alltför mycket ;o) Och bröden ser så fina ut t.o.m. på bild att jag blir sugen att lägga bildskärmen platt och bre smör på *haha!*

    Imorgon har jag tänkt att jag ska experimentera lite med pepparkakorna som är kvar efter jul, turkisk yoghurt (vad annars?) och lite annat smått och gott. Nånsorts cheesecake hade jag tänkt uppfinna, men vi får väl se vad det blir.

    Ikväll hittar jag inget sevärt på tv, så nu blir det sängen. Önskar dig därmed en god natt!

    SvaraRadera
  2. Men hur stor frys har du egentligen!? För du har säkert inte bara bröd i den. Usch så sugen jag blir. Jag måste nog göra mig en macka innan jag går och lägger mig, detkan inte hjälpas

    SvaraRadera
  3. Hei Monkan,
    Du verden så dyktig du har vært, og masse godt bakverk har det blitt.
    Måtte bare vise bildene av de nydelige bakverkene dine til min mann, og skal hilse så mye til deg og si: du må bare sende noen over til oss også:)
    Bakte brød i går her, og er så enig med deg, det er mye bedre med hjemmebakt enn kjøpt brød.
    Nå blir det snart kveld her.
    Vi snakkes, og ha en riktig fin tirsdag:)
    Klem fra Berit.

    SvaraRadera
  4. Gomorron! Men oj vad får jag se här, jo något jag skulle velat ha till mitt morgonkaffe nu! Vilka underbara goda limpor och så många du har gjort!
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  5. Hej Nina, ja det var kul att hålla på igår, brödlådan ekade så tom var den.
    De sista formbröden vet jag ej hur de smakar, det får bli en överraskning. De ligger i frysen nu.
    Det blir säkert något gott med dina pepparkakor. Cheesecake är gott för det mesta.
    Jag krossar pepparkakor och har i morgonfilen. inte så tokigt.
    Kan du tänka dig, solen visade sig i hela 1 minut :), man blir glad för det lilla.
    Ska ta på mig och gå en långpromenad nu.
    Vi ses
    Monkan

    SvaraRadera
  6. Hej Monkan!
    Wao ... vilket bak!
    Skulle nog beställt en hel del om det vore genomförbart ;) Säkert svårt att välja den godaste också ...
    Ha en riktigt underbar dag!
    Kram Vivan

    SvaraRadera
  7. Hej Cici, vi har gott om plats i frysarna, jag har en enbart till bröd och kakor och en stor box i källaren där alla bär,djupfryst sylt, kött och fågel ligger plus en i köket. Låter inte klokt kanske, men vi har alltid köpt hela grisar, 1/4 oxe, lamm, och en del vilt så plats finns :).
    Jag har ganska långt till butiken så jag vill alltid ha något att ta fram, speciellt när väderläget är som det är nu.
    Ja, jag är väl lite hamstertyp, men jag är van hemifrån, hade en mamma som aldrig saknade något att bjuda på när det knackade på dörren.
    Ha en bra dag i dina snödrivor
    Monkan

    SvaraRadera
  8. Hej Berit, visst är det kul att baka, men svårast är att hitta nya goda recept. Jag provbakar de flesta som ser goda ut, är de inte goda slängs recepten med en gång.
    Det är synd att du och din man bor så långt bort, annars hade ni kunnat komma och smaka :)
    Ha nu en fin dag
    Monkan

    SvaraRadera
  9. V-form, som du förstår är det en av mina hobbys att baka. Jag kan varmt rekommendera flätan, den är god som den är med ost eller marmelad, även ett gott bröd att rosta. Mycket lättbakad
    Tack för att du tittade in
    Monkan

    SvaraRadera
  10. Hej Anelias,vi startade dagen med flätan mmmm.
    Jag bakar alltid mer än en sort. Har man dragit fram alla prylarna är det lika bra att göra många bröd. Det som är gjort är gjort.
    Nu ska jag gå ut i "friska" luften, sedan blir det lite tråkig städning.
    Vi ses, ha det bra
    Monkan

    SvaraRadera
  11. Jag kopierar av alla dina recept
    och lägger till i min kokbok.
    Här ska bakas. Det ser verkligen
    supergott ut, och faktiskt så blir
    allt hemlagat godare. Visst är det
    bageribakade brödet också gott, men
    inget går upp mot hembakat!
    Ha det gott o sköt om dig.

    SvaraRadera
  12. Åh, vad det ser gott ut! Jag älskar bröd och särskilt hembakt! Får nog gå och se vad jag har för mjölsorter hemma... Jag har alltid torrjäst hemma, ifall andan skulle falla på...
    Bakar du med torrjäst någon gång?
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  13. Ja varsågod Camilla, det mesta blir gott, men ibland får man till något som endast går att mata pippiarna med :).
    Ha det bra,
    Monkan

    SvaraRadera
  14. Hej Monica, nej jag bakar bara med färsk jäst.
    En gång för längesedan när torrjästen var ganska så ny skulle jag prova och baka med den, katastrof. Bröden ville inte jäsa, jag vet att jag hade rätt temp.
    Vad som gick fel vet jag ej, men efter det använder jag endast färsk jäst.
    Ibland när jag får lust att baka så saknas det förstås jäst, då skulle det vara bra med den torra om jag visste att det funka,
    Ha det bra
    Monkan
    Förresten nu har väl snön försvunnit nere hos dig också?

    SvaraRadera
  15. Monkan hej
    Och jag tycker inte brödet ugnen och ofta knåda mitt bröd.
    Nästa gång ska jag göra det med råg med ditt eget recept.
    Likt hembakat bröd.
    med kärlek
    Magda

    SvaraRadera
  16. Hej Magda, lycka till med mitt recept.
    Hoppas du kan få tag på liknande mjölsorter.
    Kram Monkan

    SvaraRadera
  17. Wow vad du har bakat....
    Skulle gärna göra så där jag med. Men jag har inte plats i frysen...
    Den är knökfull...
    Ska ta med mig några av dina recept. Alltid på jakt efter nytt och gott bröd.
    Kram.

    SvaraRadera