lördag 22 maj 2010

Trädgårdslördag

Efter frukost och annat som måste göras tog jag cykeln och trampade iväg mot Bunkeflostrand. Där hos Mattsons köpte jag mina tomatplantor. Torget tog 35 kronor och Mattsons tog 10 kronor för jättefina kraftiga plantor.
Vädret blev fint efter en småmulen morgon. När jag kom hem med mina tomatplantor började jag med en gång att få dem i jord.

Några utmed husväggen där det till hösten skall planteras ett aprikosträd, det är en södervägg perfekt för tomaterna.

Resten sattes i för ändamålet inköpta krukor, de rymmer massor av jord. Krukorna står också mot en södervägg på vår gård.

När jag rensade i rabatterna hittade jag den här jättesvampen (murkla av något slag).
I fjol hittade jag en på samma ställe men den var bara hälften så stor som dagens.
Nu har jag rensat en hel del, men alla smålökarna har inte släppt sina frö ännu, så jag får vänta lite med resten.
Men sedan åker alla lökrester och rabatterna ser mer städade ut.

Lagerhäggen i full blom, tyvärr tittar man sällan på de små söta blommorna.


Syrenerna har börjat så smått, om några dagar sprider de sin väldoft.


Tulpanerna sjunger på sista versen,

den här sorten tillhör en av mina favoriter, tyvärr har jag glömt namnet på den. När den börjar att blomma är den vaniljfärgad för att senare gå mot rosa,


Dessa är de sista som blommar i min trädgård, lite annorlunda med de fransiga blombladen.


Som tur är, finns det andra som tar vid. Nävorna, dessa fantastiska blommor , rikblommiga hela sommaren. Den på bild är en flocknäva.

Denna nävan heter " Ballerina", den går ton i ton med alunroten.
Det blev en jättehärlig dag, fortfarande är himmeln klarblå där ute, hoppas det blir lika fint i morgon.
Det sista jag gjorde innan jag gick in för kvällen,
ja ni ser, plockade in några nyutslagna konvaljer. De doftar så gott, man behöver inte ha så stora buketter av dem.


Nu skall det hållas kväll hos mig, ha det bra alla.

7 kommentarer:

  1. Alltså nu måste jag skratta lite ... Vet du om att dina nya tomatkrukor är exakt samma modell som de grå jag har mina kökskrukväxter i? Jag köpte dem ifjol för att ha kryddörter på terrassen. Men där blir det för hett och gassigt, så det projektet la jag ner.

    Idag har jag inte gjort många knop. Det enda trädgårdsarbetet jag fått till stånd är bortrensning av tvåmiljonersjuhundrafyrtiofemtusenniohundrasextiosju (känns det som) nygrodda skott av lönn och körsbär.

    "Lättjan" kommer sig av att jag har fått något elände i svanskotan, av alla ställen. Det tar så infernaliskt ont att sätta sig (om jag inte gör det med en skinkan först) så jag vill skrika. Samma om jag är ute och jobbar och böjer mig framåt utan att samtidigt böja på knäna. Detta har pågått ett par veckor nu och verkar inte bli bättre, snarare tvärtom. Under natten som gick hade jag svårt att sova, för t.o.m. varje gång jag hostade till gör det ont där akteröver. Det blir nog vackert att gå till doktorn i nästa vecka.

    Ha nu en riktigt skön lördagkväll där borta, du och C!

    SvaraRadera
  2. Hej N, vi köpte också krukorna i fjol. Jag har plockat frösådd av den söta sibiriska förgätmigejen, det går inte att glömma den för det finns tusen småplantor varje år som måste bort. Alltså, ryggont är ett helvete, det ät klart att du ska gå till doktorn, avundas dig icke. Mina söner skäller alltid på mig eftersom jag aldrig går iväg när jag har ont.
    jag hoppas det ordnar sig, ha en bra kväll.

    SvaraRadera
  3. Liljekonvaljer och syrener lär vi nog få vänta på ännu, men istället njuter jag av tulpanerna :-) Jag TROR att din rosa tulpan heter Angelique, den ser bekant ut. Idag söndag har vi regn, så jag passar på att gå igenom dina trädgårdsbilder :-) Ha det bra!

    SvaraRadera
  4. Tack Fru Venus, Angelique, jag skall lägga namnet på minnet så får vi se om det stämmer.
    Vi har haft lie sol och ganska mycket moln men inget regn.
    ha en skn kväll

    SvaraRadera
  5. Syrener och hägg har vi inte hunnit till ännu, så då är det trevligt att titta på allt som bjuds på din blogg.

    SvaraRadera
  6. Cici, det är roligt att följa de olika landsändarnas växtlighet, det skiljer mycket nu, men sedan är ni ifatt oss kan jag tänka.

    SvaraRadera
  7. Ja, tänk vilken hjälp man kan få av sina bloggvänner! Jag hade ju själv inte klarat av att söka reda på pelargonsorten, men ditt uppslag förde mig rätt! Fantastiskt! Så du får klappa dig själv på axeln och känna dig duktig!
    Och jag ser att du gillar nävor! Det gör jag med! De är så tacksamt lätta att lyckas med, och blommar och växer! Nu har jag precis skafft en ny vit näva, spännande väntan på blommorna!
    Flocknävan var söt, den har jag inte, men får titta efter den på plantskolan, hihi...
    Allt gott!
    Hulda

    SvaraRadera