måndag 18 juni 2012

På shoppingtur med scooter

Fisk var det dags för idag, så vi hoppade på vår scooter och körde ner till Klagshamn där vi brukar handla. Vädret var härligt fast det blåste. 22 grader, det kunde man inte klaga på.

Nyfångad och flådd skrubba blev dagens fisk. En fisk som många kallar för skräpfisk. Varför vet jag ej, men skrubba är jättegott. Priset är också bra 49 kr kilot.

På väg ut till hamnen kör man förbi det stora kalkbrottet som numera är vattenfyllt. Men här har många slitit och släpat.

Jag hittade den här texten på en anslagstavla.

Jag gick en sväng på kalkmarken, det luktade så himmelskt gott. På nästan hela udden blommade backtimjan och smultronen stod färdiga att plocka.  En stund gick vi runt och stoppade i oss mmmm.

På hemvägen såg vi en skylt "självplockning av jordgubbar". C tyckte vi kunde plocka några liter till efterrätt.  Vi kunde ju inte få plats med mer, bagaget är ju inte så stort. :)

Det vimlade inte av folk precis, men så var det också en av de första dagarna för plockning.

Det tog inte många minuter att fylla de tre askarna och lite i magen. Det fanns mycket bär, så i veckan ska vi ut och plocka till sylt och lite annat gott.
Men allra godast är att äta jordgubbarna färska så länge det finns.

På den lilla krokiga vägen hem kom vi förbi en gård där vi köpte nyskördad blomkål, vitkål, rödlök och sallad. Allt det fick jag ha i famnen när vi åkte hem. Det gick hur bra som helst.


När vi kom hem och skulle lasta av våra bär kom vår tame talgoxe,

talgoxen var verkligen nyfiken vad som kunde dölja sig i kofferten.

Nähä, ingen ost här, så flög han bort och satte sig utanför dörren och väntade på ostbiten som han brukar få.

Dubbelpanerad skrubba med nypotatis, jättegott.
Det fina vädret skiftade sedan om till regn-och åskoväder.
Ja det var den här dagen, hoppas ni också fick en bra dag.

10 kommentarer:

  1. Ser såå jättegott ut med smultron och jordgubbar. Nu blir jag såå sugen! Vi har smultron på vår odlingslott men de är inte klara ännu men när de blir det så har vi hela sommaren till lyxefterrätt/M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, synd bara att det tar en sådan tid att plocka smultron. Vi har också lite plantor på tomten, men koltrasten brukar vara före och norpa de mogna tidigt på morgonen.
      Monkan

      Radera
  2. Skrubba har jag nog aldrig smakat, men kanske man skulle passa på om man är ner till västkusten någon gång.
    Våra smultronplantor står i blom nu men jordgubbarna har inte kommit så långt ännu. Jag brukar sällan köpa några jordgubbar i affärn utan vänta tills våra egna är mogna. Dom är desto godare och vanligtvis blir det så mycket att man hinner ledsna på dom, i alla fall på att plocka. Av någon outgrundlig anledning blev vi utan bär i fjol, men jag hoppas att detta år blir desto rikligare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cici, jag tycker absolut att du ska smaka den fisken, den har lite grövre kött än vanklig spätta, men väldigt smakrikt.
      De har sålt svenska jordgubbar här nere i flera veckor, så vi har köpt. Men allra bäst smakar de som man själv plockat. Vi har ingen odling på tomten, därför åker vi ut till självplockningsställena.
      Hoppas ni får många bär i år.
      Monkan

      Radera
  3. Åh, skrubba var det länge sedan vi åt! Vi brukade köpa det i Skanörs hamn förr, men på senare tid har det "glömts bort"...
    Jag trodde först att det var omogna salmbär du visade (smultronen, alltså)!
    I fjor, när vi var där och plockade sådana, hade dom märkt många av träden där och vi var så rädda att dom skulle göra parkeringsplatser där bären växte! Hoppas att vi har fel!
    Det var inte litet saker ni lyckades få hem på en scooter!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Monica, Nej parkeringsplatser har dom inte gjort, men för att den unika floran ska trivas måste det fällas en del träd och buskar på udden.
      Jag tittade på dina salmbär, det ser ut att bli många, om nu bara bina sköter sin syssla och att vädret är gynnsamt.
      Ha det bra
      Monkan

      Radera
  4. Skrubba är väl detsamma som vi kallar flundra här uppe..? Här äts den oftast rökt och det är bara så jää ...mrans gott! Fast nu har det blivit mer sällan för min del. Exet har slutat fiska själv, så den leveransvägen är stängd. Goda väninnans ex gifte om sig och det nya, äkta ståndet verkar ha satt stopp för åtkomst den vägen. Men det händer ibland att det dyker upp några pinfärska, ännu varma från röken från helt oväntat håll och då är det fest :oD

    Nästa gång ni svischar iväg på scootern rekommenderar jag att frun ikläder sig ett stycke ryggsäck. I en sån kan man knöla ner en myckenhet inköp före man blir så baktung att man druttar av bönpallen ;o)

    Här står regnet som spön i backen just nu, men det har lovats uppklarnande till eftermiddagen. Det är nog bäst det, för imorgon är det flaggat för bloggbekantvisit från stockholmstrakten!

    Jordgubbe har jag inte ätit ännu i år. Mina egna är bara små, gröna kart än så länge och i butiken kostar de så mycket att det inte är att tänka på. Men den som väntar på nåt gott ... Det dröjer inte många veckor förrän den egna skörden är plockklar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nina, ja skrubba heter: skrubbskädda eller flundra, skillnaden mellan spätta och skrubba är att skrubban har lite grövre och smakrikare kött. Skrubban är lagom stora, ja de har (pannstorlek) :)
      Nu var det inte meningen att skulle handla allt det där, utan endast fisken. Men alltid annars när vi är ute med scootern har vi ryggsäcken med.
      Baktungt är det bara jag sätter mig där bak, ha ha.
      För tillfället visar sig solen mellan molnen.
      Vi har ätit svenska ett par gånger till priset av 35-40kr/litern. De vi plockade igår kostade endast 18kr/litern, då fick man toppa litern. Skillnad.
      Hoppas det blir en trevlig bloggvisit.
      Ha det gott
      Monkan

      Radera
  5. 18 kr litern! För svenska jordgubbar? Du skojar?! *nära ett svimningsanfall*

    Det är Anki med bloggen signalstopp.blogspot.com som med make kommer över för en natt på hotell Arkipelag. Vi har aldrig träffats förr, så det ska bli skoj. Hon har hängt med ungefär lika länge som du skulle jag tro. Men ditt och C:s besök ifjol går utanpå allt annat! En så glad överraskning får man inte många gånger i livet :o)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är så billiga nu, men vi hoppas att priset sjunker ytterligare efter midsommar.
      Ja, det var fina och roliga dagar ifjol på Åland, det bästa var att kemin stämde, det kunde ju bli helt fel.
      Sitter just nu och rensar ibland mina bilder, lägger de bästa snyggt i ordning i mappar.
      Förresten har du lagt ner din fotoblogg?
      Synd i så fall.
      Monkan

      Radera