söndag 17 juni 2012

Flädertider, muffinsbak,

Himmel vad tiden rusar iväg, ett år har redan gått sedan vi var här och plockade fläderblommor sist. En aning blåsigt idag men ändå uthärdligt.

Fläderblommor behöver man inte vara orolig för att bli utan, de växer överallt vid vägkanter, i hagar ja till och med i skogsbrynen här i Skåne.

När flädern var avklarad plockade C på sig hanskar för att ta itu med en omgång nässlor. I år har vi plockat nässlor i tre omgångar, det blir kanonfin gödning av dem.

Under tiden plockade jag olika gräs, ja det var att utsätta sig för en mindre tortyr. Trots allergitabletter så började det att klia i både hals och ögon. Men hem skulle gräset.

En bukett vresrosor fick också följa med hem, de luktar fanstastiskt. Jag brukar plocka dem i knopp för de är duktiga på att slå ut.

Nu var vi värda en fika och det har vi nästan alltid med oss. Vi sitter i Lommabukten med utsikt  mot Malmö.

På vägen hem kom vi förbi Alnarp. Genom det fina hålet i muren såg jag att det hänt litet sedan vi var där senast.

De hade ställt och hängt ut alla sorters pelargoner,  skyltar med dess namn satt ordentligt i varje kruka.

Vi hade lite bråttom så det blev bara en kort titt. Men det ligger bara en bit strax utanför Malmö så dit kan vi åka närsomhelst.

När vi kom hem fick blommorna komma i vatten och gräset i en gammal kruka.

Sedan fick vi kärt besök av vårt barnbarn Julia. Hon och jag satte igång att baka muffins.

C hade köpt silikonformar igår, de kostade endast 30 kr för 12 st, så nu skulle Julia och jag prova dem. Och se, det funkade.

"Stumpan" ville tvunget göra frosting. En titt i kylen, jodå allt fanns hemma för det, så hon fixade det och smetade på.

Nu skulle hon överraska farfar som var helt inne i fotbollen, men det var välkommet med kaffe och muffins.
Efter att Julia fått skjuts hem, ja då var klockan 24.00 tog jag tag i fläderblommorna. Kokte vatten + socker och slog över blommor och citronskivor. Nu ska de stå 5 dagar innan de ska silas upp på flaskor.

Gissa om det var härligt att hoppa i säng efter en sådan dag.

Det var allt för idag.

14 kommentarer:

  1. Vilken trevlig och produktiv dag!
    Flädersaft har jag i frysen sen i fjor, så jag behöver nog inte plocka i år!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst hade vi trevligt.
      Flädersaften är den saft som fortast tar slut hemma hos oss. Det är en av få safter som jag själv gillar. Så vi gör alltid ny saft varje år.
      Tack för din kommentar
      Monkan

      Radera
  2. Ni är då så flitiga!
    Jag har läst en annons om att det finns fläder som klarar vårt klimat. Fläder av den sorten där man kan ta tillvara blommor och bär. Ska kolla när jag är till stan nästa gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. hej Cici, jag försöker vara flitig, ibland är jag, men ibland struntar jag i allt och sätter mig med en bok eller lyssnar på en konsert eller opera på cd.
      Men allt blir extra roligt när Julia kommer hem och vill hjälpa till med lite kuliga saker.
      När hösten kommer åker vi ut igen och plockar bären på flädern. Utav dem gör jag saft som sedan blir glögg. Jag koker fläderbär ihop med äpple,som blir en jättegod sylt.
      Vi har två buskar i trädgården, men de blommorna eller bären plockar jag aldrig, det blir fåglarnas skafferi till vintern.
      Ha en skön kväll
      Monkan

      Radera
  3. Ååå, vad mycket ni hann med på en dag :)
    Härliga bilder och vilken blomsteruppställning!
    Flitig tös också ... :O)
    Ha en fin kommande vecka!
    KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Vivan, ja ibland hinner man en hel del, då känns det så skönt fast det blir sena kvällen.
      Jag blir alltid lyrisk när vi är på Alnarp, där kan man hitta 1000 och åter 1000 blommor,träd och buskar av alla slag.
      Det är roligt att tösen har ungefär samma intressen som sin farmor, vi brukar ha trevligt tillsammans.
      Jag önskar dig också en fin vecka
      Kramen till dig.
      Monkan

      Radera
  4. Nu har jag låtit datorn arbeta ifred och fått fram alla dina fina bilder - tar sån tid för mig! Såg jättefina blommande vallmon på en bild :-) och både muffins och blivande flädersaft ser gott ut. Förr lagade jag mycket flädersaft då äldsta var allergisk mot de flesta stenfrukter - borde satsa på det igen tror jag. Ha en skön sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Venus, vad tråkigt att det tar sådan tid att få fram bilderna, ändå komprimerar jag dem ordentligt.
      Vi bakade 70st muffins igår, alla möjliga fyllningar och smaker, så nu räcker väl de ett tag :)
      Det bästa med flädersaft är ju att man slipper stå och koka. Saften är jättegod att göra goda sommardrinkar av.
      Du får själv ha en skön sommar
      Monkan

      Radera
  5. Vilken härlig dag och så duktiga ni har varit! Och Julias muffins ser sååå goda ut!
    Fläderblommorna har slagit ut här också, så jag ska också göra en omgång saft - gott att ha!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anki, tack. Julia var stolt över sina muffins, de är mycket goda också.
      Fläderblommssaft är den bästa, den doftar och smakar sommar.
      Lycka till med saften.
      Monkan

      Radera
  6. Jodu, tiden har vingar, stora och starka som på en albatross :o/ När jag läste din rubrik före jag klickade in mig hit hade jag precis varit ute och konstaterat att jag kanske, med god tur, kan skörda egna fläderblommor för första gången sedan hitflyttningen. Inte på den fläder jag så omsorgsfullt flyttat från en tynande tillvaro långt inunder täta grangrenar. Nej du! Det är den minimala planta jag lät stå kvar under granarna som vuxit till sig någonting vansinnigt i omfång. Än så länge har den inte ens en tillstymmelse till angrepp av de sedvanliga, blå bladlössen heller :o)

    Herre jösses, vilka oerhörda pelargoner de har där i Alnarp! Man blir ju matt av att titta på deras omfång. Där ligger sannerligen mina egna spetor i lä så det sjunger om det. Men de skott jag har tagit av läkepelargonen du gav mig vid besöket ifjol har precis gått i blom! DET är jag både glad och stolt över, ska du veta. Däremot är det lite si och så med björkpelargonen. Den - och dess bebisar - lever nog, men mycket mer än så är det inte. Vete sjutton vad det beror på heller :oS

    Nä, nu duger det inte att sitta här och tangentknattra längre! Trädgården kallar!

    Bästa systerkramen till dig och en "svågerdito" åt han där du är gift med ;o)

    SvaraRadera
  7. Hej Nina, vi förundrades också över hur få blommor som är angripna av löss i år. Det brukar vara alldeles svart omkring blomfästena annars, dem vill jag inte plocka, blä.. äckligt.
    Allting är så frodigt där i Alnarp, men de är ju specialister på allt som rör trädgård och jordbruk.
    Vet du vad? Din pelargonstickling som jag fick när vi var hos dig, den är full med knoppar. Ett tag trodde jag att den skulle dö, den hade fått ett rejält angrepp av vita flygare. Men C gav den en dunderkur, så nu är den fin igen.
    Kommer du ihåg att du fick en stickling utan rötter ifrån min Bollpelargon? Klarade du den? Det är den tuffaste av alla jag köpte hos "Linnè", nu ska den snart blomma, det kommer på bloggen såklart.
    Björkpelargonen, äsch den är trist, men det var den som försäljaren snackade sig varm för. Den har jag ställt på undantag, ha,ha, vill inte slänga den.
    Idag hade vi fint väder på förmiddagen, men nu blir det oväder, antagligen åska, så jag har varit ute och räddat mina blommor ifrån den värsta blåsten. Aldrig får man vara riktigt glad.
    Nu önskar jag dig en skön eftermiddag, även C hälsar.
    Kramen,
    Monkan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, bollpelargonen lever, om ock med ett nödrop :o) Men den bor i Glaspalatset just nu och där verkar den ta sig, sakta men säkert.

      Ikväll var jag och hälsade på en kompis som bor utanför stan. När jag kom hem hade jag en hel hink full med sticklingar som jag knipsat från både det ena och det andra: två sorter av älelsyren (en rosa, en mörkt lila), doftolvon, vin med blå druvor, tagglöst björnbär, midsommarros och så en för mig okänd buske. Få se hur många av dem jag lyckas få rötter på ... Och hjälp om jag lyckas! Vart ska jag plantera allt?! Är det inte det ena så är det det andra, eller hur? ;o)

      Nu ska jag och min vansinnigt värkande lekamen krypa till kojs. Enda stunderna på dagen jag f.n. inte har ont är när jag är i farten och gör någonting. Snacka om att få myror i brallan, du!

      Nattinattikram ♥

      Radera
    2. Du klarar säkert det mesta gissar jag. Det gäller att ha tålamod, det tar väl en stund innan allt rotar sig. Du hittar säkert någon plats så småningom för allt.
      God natt, sov gott.

      Radera