fredag 11 maj 2012

40-årig kaktus

För 40 år sedan köpte jag den här kaktusen som då endast var stor som en clementine. Då på 70-talet var det på modet att ha kaktusar i fönsterkarmen.  Hos oss var det äldste sonen som var mest intresserad av dessa växter.
I början var det ganska kul, men jag tröttnade så småningom och endast den här kaktusen har fått stanna kvar hos mig. Men jag har varit på väg att slänga den många gånger, men ångrat mig i sista stund.
 Häromdagen åkte den in i duschen, den var ganska dammig där den stod gömd bakom gardinen. :)

Kaktusens namn är " Svärmors kudde", undrar varför? 


Orkideerna är mycket trevligare, allra helst nu när de står i blom.

Blommar gör nu även mina olika porslinsblommor. De sprider en magisk doft varje kväll.
Ja det var en liten rapport ifrån min fönsterkarm.
Ha en fortsatt bra kväll.

13 kommentarer:

  1. Det var en fönsterbräda som heter duga.
    Kasta inte bort kaktusen. Jag har läst att den blommar efter 40-50 år.
    Jag har en clivia som är 20 år och blommar varje år.
    Jättefina foton du visar, porslinsblomman ser ut som om den var av - just porslin.
    Klockan visar midnatt och jag kryper till sängs.
    Ha det bra.
    Kram Viola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Viola, ja det hade inte varit helt fel ifall kaktusen satte en blomma, då hade den blivit lite mer populär här hos mig.
      Clivia har ja med, men den blommar inte varje år. men när den blommar är den undebar. Clivian är också en sådan där gammaldags blomma, stod ofta på piedestal i någon glasveranda.
      Porslinsblommorna blommar alltid snällt, de ska man "glömma bort lite" och inte skämma bort då blommar de.
      ha en bra dag
      Monkan

      Radera
  2. Orkideer är bland det finaste som finns... porslinsblommor är fantastiska... men när det gäller ålder då är det nog inte mycket som slår en kaktus :) Fina bilder och så fräsch den ser ut - gamlingen med vattendroppar i "skägget"
    Jag har en kaktus, som jag ärvt av min mamma - vet inte hur gammal den är och inte vad det är för sort, men jag vet att den fanns när äldsta sonen var liten och han är född -75 (oj! vad tiden går). Får nog duscha av dammet på den någon dag :)
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anki, först vill jag hälsa dig välkommen som följare på min blogg, kul.
      Jag gillar också orkideér, men de är så tråkiga när de inte blommar, då sätter ja ner dem i tvättstugan tills knoppanlagen visar sig. Då åker de upp i ett österfönster.
      Jag duschar min kaktus 2 ggr per år, sedan nästan glöms den bort. Det är väl därför som den ser ut som den gör.
      Ha en bra lördag
      Monkan

      Radera
  3. Så vackra orkideér och porslinsblomman fanns alltid hos min mor förr!
    Roligt med kaktusen för såna gillade även min son på den tiden, men jobbiga var dom med sina vassa piggar, tur att de växer så långsamt.
    Ha en fin helg!
    Kram/Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack Anneli, det var väl tur att jag inte slängde kaktusen, jag trodde inte att den skulle väcka ett sådant intresse.
      En gång välte den, dum som jag var fångade jag den i farten, aj aj.
      Det tog lång tid innan de såren läkte.
      Min ena porslinsblomma har jag fått av min mamma som tidigare fått den efter min farfar, nu pratar vi lång tid, min farfar dog 1948, min mamma dog 2002. Jag har tagit massor med sticklingar av den, givit bort en del och dragit fram nya till mig, det är en sport att få fram nya fina plantor.
      Ha en skön lördag
      Monkan

      Radera
  4. Höh, inte kan du väl slänga en stackare som knappt hunnit bli torr bakom öronen? ;o) När jag var ung - tonåring, rentav - vurmade jag också för kaktusar och hade flera stycken. Men eftersom jag hade bättre komihåg då än jag har nu slutade det alltid med att jag kom ihåg att vattna onödigt ofta, så ingen kaktus överlevde särskilt länge. En sort som jag på lite äldre dar lyckades bra med var high chaparral. Fast den är kanske suckulent och inte kaktus..? *okunnig* Otrooligt stora blev de i alla fall, slutade alltsomoftast med slagsida och ikullvältning.

    Min orkidéer blommar också just nu. Men hoyorna jag fick skott av från dig lär nog låta vänta på sig med blomning. Det gör ingenting, för jag är nöjd med att de överlevt :o)

    Trevlig lördag, "syrran"! Här är det mulet, duggregnigt och blåser huggorm. Oturligt nog är vi hundvakt åt Lilla A:s storebrors jycke, så ut måste vi trots det några gånger under dagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha nej den fick leva vidare. Du, det var äldste sonen som wurmade mest för kaktusarna, han hade flera stycken i sitt rum. En av dem blev nästan en meter hög. Jag vet inte vad det var för sort, men ful var den, tycker jag.
      High chaparral (suckulent) hade vi också, både hemma och nere på labbet. De hade en vit vätska som var mycket giftig och farlig. En på jobbet fick sådan på ett ställe i ansiktet och blev väldigt dålig. High chaparralen vi hade hemma stog på golvet, och som du säger, de välte ofta, främst för att de inte blev omplanterade i större krukor, så de stog ostadigt med alla sina "armar".
      Det var roligt att höra att hoyorna klarat sig. Men klipp nu inte i de långa stänglarna förrän de blommat. De kommer först på de äldsta stänglarna.
      Vi har tydligen samma väder här som ni på Åland, skitväder helt enkelt. Otur när ni ska vara hundvakt.
      Ha det bra både du och Lilla A önskar "syster yster" Monkan

      Radera
    2. Ånej, jag ska inte ens närma mig hoyorna med någon sax på bra länge! Sen min förra kommentar verkar skitvädret ha fattat att det är dags att dra sig undan. Ikväll, torsdag, är det rentav 12 grader varmt fortfarande fast klockan är 11 på kvällen! Men nog har det varit en segdragen vår den här gången. Eller är det bara minnet som sviker..? Kanske var det precis likadant ifjol?

      Radera
  5. Vad roligt att du visar en bild på en kaktus! Jag har nämligen på sista tiden tänkt att jag ska köpa mig några kaktusar. Har gått och sneglat på några, men tänkt att i höst när trädgårdssäsongen är över så kan det vara roligt att göra det. Jag hade nämligen också en massa kaktusar när jag var liten på 80-talet. Jag sådde kaktusar också minns jag.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petra, ja du, det finns snyggare kaktusar en min. Skulle jag satsat på kaktusar idag hade jag nog valt små söta satta i grupp i ett snygg lerfat. Jag vet att Weibulls hade kaktusfröer en gång i tiden, men det var jag väldigt skeptisk till. Lyckades du?
      Tack för att du tittade in, hoppas allt är väl med dina gulliga barn.
      Ha en skön lördag
      Monkan

      Radera
  6. Svärmors Kudde.....hoppas inte min svärdotter ser mig på detta sätt! Porslinsblommar har jag haft i hela mitt liv, fanns alltid i mitt föräldrarhem och nu har jag skott från mammas blomma hemma hos mig.....känns tryggt på något oförklarligt vis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ånej, det får vi inte tro. Nu för tiden är man ju mer kompis med sina svärdöttrar, det var lite annorlunda förr.
      De där blommorna man ärvt känns som en länk till det förflutna, jag är väldigt rädd om de blommorna. Jag har ärvt hibiskus, porslinsblommor och julkaktusar.
      Ha det bra, Monkan

      Radera