lördag 27 augusti 2011

Lingon sparsamt - myggor i massor grrrrrrr.

En av de sista dagarna hade vi för oss att plocka hem lingon, jovisst fanns det, men inte så som vi hade föreställt oss. Men skam den som ger sig, är vi nu i Småland så va det sjutton om vi inte fick lite med oss hem.

Optimisten i fullt fart, hallå, det kommer mer skräp än lingon i den där plockaren, så de få lingonen vi hittade plockades omsorgsfullt för hand.

Efter allt regnande i sommar så fullkomligt vimlade det av mygg. Målet var jag, vi hade myggmedel på oss men inte sjutton hjälpte det. Jag höll på att bli vansinnig. C slapp undan, han smakade tydligen inte så gott :)

Nåväl efter några timmar hade vi fått nog.




När vi kom till Malmö rensade jag dem ytterligare en gång, vägde upp och packade dem i mindre förpackningar, exakt 2,829 kg hade vi fått ihop. I år ska jag inte koka utan göra rårörda lingon efterhand.

En tur till i svampskogen ville också innan vi åkte hemåt. Vädret var gråmulet men mycket varmt, så det kändes behagligt att kliva omkring bland de mossiga stenarna.




Voww, så fina och så rena, det är så kul när man springer på en sådan här liten familj.

Detta är något av det roligaste jag vet, att plocka svamp, mycket roligare än att plocka lingon.

Himmel så mycket stora stenar det finns, dem flyttar man inte på i en handvändning.

Precis när vi skulle avsluta dagen hittade jag trattisar, inte så många men jättefina.

C hittade en annan svamp som vi inte har en aning om vad det är för sort. Den ser helfestlig ut.

Är det någon som kan tala om vad det är för en?

En del blev det. Men på grund av det mulna vädret så blev det så mörkt och skumt i skogen så vi åkte till vår lilla vagn,

rensade svampen, för att sedan steka den när vi kommer hem.


I dag lördag blev det städning hemma. Ute har det regnat och åskat, riktigt höstväder.

Jag var iväg och köpte lite nya blommor till köksfönstret, kunde inte motstå den här orkiden
"Deborah" en phalaenopsis, som jag placerade i min nyinköpta glaspjäs. Anna Ehrer heter formgivaren.
"För mig är hyttan skapelsen. Här föds, formas och lever glaset. Jag vill ta vara på glasets egna liv, arbeta med och inte emot. Följa glasmassan, kraften, som inte går att tygla, men samtidigt se det enkla och subtila. Frysa ett skeende, ta hand om och forma ett uttryck. Från varmt till kallt."

Häftig färg på orkiden.

Det blå glaset kommer ifrån Johanfors hytta, jag är förtjust i blått glas och i köket passar det bra.

Efter städningen så bakades det en enkel äpplekaka som vi skall avnjuta till kvällskaffet. Äpplena kommer från trädgården, nerblåsta. det blir mycket med äpple nu framöver, mos, kompott, torkade äpplen, kakor med äpple mm.


Nu önskar jag en god kväll.

14 kommentarer:

  1. Det verkade ju jobbigt att plocka lingon, mest kanske på grund av myggen! Det var faktiskt mycket mygg när vi plockade svamp här nere i Skåne igår också! Usch och fy!
    Så mycket ni ändå fick ihop! Och sen kantareller också!
    Ni hade mycket att ta hand om när ni kom hem! Men visst känns det härligt att fylla frysen?
    Ha en fin söndag!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  2. De småländska skogarna verkar ganska lika våra. Just nu har vi dock mera lingon och blåbär än mygg. Lite fler kantareller hade jag gärna sprungit på. Men det är inte försent ännu.

    SvaraRadera
  3. Lingonplockning går väl an såna år när det är gott om bär. Men är det ett bär här och ett bär där som gäller, ja, då blir det hur tråkigt som helst. Som tur är har jag lingon kvar i frysen ännu, så jag behöver inte tänka på att gneta ihop något den här hösten :o)

    Vilken mysig svampskog! Rena drömskogen, som hämtad ur en av John Bauers stämningsfulla bilder. I en sån är det garanterat inte fy skam att gå på svamppromenad! Men någon hjälp med artbestämningen av den där konstifika sorten får ni inte av mig. Den ser ju snarast missbildad ut, så det kanske är en mutation av någon helt vanlig sort?

    Så fint det blev med orkidén i din nyanskaffning. Planterar du direkt i vasen eller har du kvar blomman i plastkrukan den kommer i..?

    Idag har det varit värsta åskan med ösregn här på f.m. Men nu klarnar det upp, så idag ska jag unna mig en riktigt lång promenad. Det har som vanligt inte blivit mycket bevänt med promenerandet under sommaren. Det myckna arbetet på gården gör att tiden inte vill räcka till det också.

    Ha en fin söndag och hoppas ni har bättre väder än vi!

    SvaraRadera
  4. Jag har skickat dina svampbilder till vår (byns) egen svampexpert för att höra om hon kan säga vad det är. Maria Sandström är hortonom och trädgårdsrådgivare, och dessutom utbildad svampexpert (eller vad det kan heta), hon håller svampkurser. Hoppas att det är ok med dig att jag lånade bilderna. Jag skulle kanske ha frågat dig först.

    SvaraRadera
  5. Ja du Monica, det var en pärs att plocka de där små röda, men min C är så idog, han ger sig inte i första taget så det var bara att foga sig och lämna ut sig för flygfäna :)
    Svampen rensade vi på plats, sedan var det bara att steka när vi kom hem, det tar ju inte så lång tid. Paketerade svampen och ner i frysen.
    Ja allt som hamnar i frysen nu på sensommar och höst är härligt att ta fram under vintern.
    Monkan

    SvaraRadera
  6. Hej Cici, det var väldigt längesedan vi hade mygg i sådana mängder, dessutom brukar jag inte vara så motaglig, men nu var det hur jobbigt som helst.
    Vi hade hoppas på riktigt lingonröda tuvor men, nix.
    Så snällt av dig att försöka hitta rätt namn på den konstiga svampen, jag har då aldrig sett något liknande fast vi är ute så mycket i skog och mark. Tack Cici

    SvaraRadera
  7. Hej Nina, jag tog min sista lingonburk precis innan vi åkte til Småland.Den lilla skörden vi fick ihop räcker ungefär halva året, så jag får köpa lite Norrlandslingon, de kommer på onsdag har vi tagit reda på. Vi köper nästan alltid av samma försäljare.
    Orkidén står i sin egen kruka i glaset. Jag läste på lappen som följde med blomman att man inte ska ta blomman ur den befintliga plastkrukan,hm. Jag har också läst att orkidéer trivs bäst i glaskrukor, varför vet jag ej.
    Vet du, mina små Linnésticklingar plus din växer och frodas, en av dem blommar med små oansenliga blommor. Jag har tagit sticklingar på mina tre doftpelargoner, de ser bra ut än så länge.
    Hur har det gått för din "bollpelargonstickling", min växer och frodas. Den är så stor att jag kan knipa ett skott, två av den sorten har jag gärna nästa sommar. Den blir jättetät med vackra blommor.
    Du kan inta ana som det åska och blixtra i natt, idag har vi ömsom sol och ömsom regn, 17 grader brrr.
    Man får väl bara acceptera att sensommaren lider mot sitt slut.
    Hoppas du fick en skön promenad,
    Monkan

    SvaraRadera
  8. Hei Monkan,
    så var man i gang med litt blogging igjen:)
    Ser det er tytterbærtid, og dere har vært på en fin tur.
    Husker da jeg var barn, så var det mye tyttebær rundt der vi bodde, og hvert år plukket vi, noe til eget bruk, og noe ble solgt. Var bare sånn passe glad i bærplukking, og i dag kjøper jeg det meste på butikken, men hjemmelaget smaker nok best likevel:)
    Ønsker deg en god uke. Her regner det også i dag. Så høsten tar tak.
    Berit.

    SvaraRadera
  9. Eh ... vad säger du? Ska man inte ta bort plastkrukorna?! Hoppsan ... det har jag alltid gjort med mina, och planterat om dem i vasen "Vas" från IKEA. Jag måste nog ta mina orkidéer i öronen och tala om för dem att de inte ska trivas och omedelbart sluta blomma! Hehe! Din nya orkidé har för övrigt en superläcker färg. Gillar!

    Pelargonbebisarna mår förträffligt och växer till sig för var dag som går. Allra mest har läkepelargonen satt fart, men björksorten ligger inte långt efter. Långsammare går det för bollpelargonen, men den hade ju inte heller några rötter att suga med så där direkt. Men LEVER gör den! Jippi!

    Promenaden var riktigt skön trots att det har blåst rätt rejält idag. Nu när jag varit ut och gått med bara någon dags mellanrum känner jag hur jag saknat mina dagliga rundor. Med hösten kommer hälsosammare dagsrutiner. Fast för SJÄLEN är det är nog så nyttigt att jobba i trädgården under sommaren!

    Nu drar klockan mot halv elva. Jag, som i vanliga fall är en riktig nattuggla, känner att jag sitter och klipper med ögonen, så det är väl bara att ta skeden i vacker hand och nattlinnet på. Sov gott när du väl kommer så långt du också!

    Gonattkram från "syrran"

    SvaraRadera
  10. Hej och tack Berit för att du tittar in hos mig, skönt att ha dig tillbaka i bloggvärlden.
    Nu hoppas vi att det blir en fin höst så vi kan ut och fotografera mycket och förhoppningsvis fina foton.
    Ha det gott
    Monkan

    SvaraRadera
  11. Hej Nina, vet du, jag har också dragit upp mina gamla orkideér ur sina krukor, de har också blommat om. Ett tag hade jag 2-3 stycken i stor ampel, det var fint när blommstänglarna hängde ner fritt så som dom gör i det vilda.
    I dag har det varit halv storm och regn, ska det aldrig sluta detta tråkiga väder.
    Ha det gott
    Monkan

    SvaraRadera
  12. angående den konstiga svampen:
    Jag har fått svar från Maria och hon säger att det måste vara fel på individnivå, men hon frågar också om den har rör eller skivor, så det frågar jag dig nu för att kunna vidarebefordra.

    SvaraRadera
  13. Cici, vad vi kommer ihåg så var det skivor.
    Naturligtvis skulle vi delat den och plåtat mer utförligt, dessutom skulle hela fotklumpen också funnits med,vem tänkte på sådant djupt inne i skogen.
    Jag har då aldrig sett något liknande.
    Du ska ha tack så mycket för ditt besvär
    Monkan

    SvaraRadera
  14. Senaste beskedet från Maria Sandström:

    Kanske en pepparriska, men jag tycker den är lite för orange på foten. Men jag lägger den på svampkonsulent norrs hemsida så får vi se om det kommer något förslag.

    http://www.svampkonsulentnorr.se/aktuellt.htm

    SvaraRadera