fredag 1 juli 2011

Nyfångad fisk till middag

Nere vid Malmö kanal ligger fiskehoddorna där man köper nyfångad fisk nästan alla dagar.
Igår styrde vi kosan dit för att se vad som bjöds.



Det är en liten bit kulturhistoria som ryms här nere vid våra museer, jag tycker det är roligt att det bevarats och används. Många malmöbor köper sin fisk, eller några av deras fina sill-inläggningar här nere.









Utbudet skiftar, idag fanns det en del att välja på,





vi valde en hel torsk, 49kr/kg, jättebilligt.



Tillredningen är det enklaste och ett av de godaste, salta ut och invändigt, fläk ut sidorna och lägg den hela torsken med ryggen upp på smort bleck. Pensla med uppvispat ägg och strö på ströbröd, sedan in i ugnen.


Severa med smörsvängda rödbetor, nypotatis, skirat smör, lättstuvad spenat och lite rivna morötter mums.




C och jag var också hos grönsakshandlaren och köpte lite grönsaker,



stora knippen dill och persilja.


Varje år fryser jag ner dill och persilja, det är bra att ha till vinterns grytor mm.



Vi köpte gurka 5 st för 10 kronor, helt otroligt.


Jag hyvlade ner ett par av gurkorna och varvade med persilja,


slog på lag, sedan en tallrik på det hela.


Det blev en jättegod pressgurka av det hela som vi ska ha till dagens middag.

Resten av gurkorna blir till en sats tsatsiki som blir gott till morgondagens grillning.



Ha en skön helg alla.


Monkan

10 kommentarer:

  1. Åh, det ser verkligen idylliskt ut! Och skönt att litet gammalt får leva kvar!
    Färsk torsk för 49 kr/kg, det är ju nästan lönt att köra till Malmö för!
    Trevligt inlägg - som vanligt!
    Ha en fin helg, kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Vilka priser!
    Vi hade torsk till middag i går men då var det förstås av den frysta varianten. Jag sjuder den i aningen vatten, en ganska stor skvätt grädde, saft av en halv citron, salt och peppar. Serveras med kokt potatis som mosas med gaffeln i skyn. Jättegott, en av barnens favoriter.

    Men jag önskar att jag också kunde gå till några Hoddor.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle göra vad som helst för att ha tillgång till en sådan grönsaksbod! Ha en skön helg :-)

    SvaraRadera
  4. NÄÄE ... pinfärsk torsk för 49 spänn kilot!!! Nu blir jag suur :o( Här får man vara glad om man får tag på halvdassiga filéer av ofrusen torsk, och då kostar dessa en halv &¤#$@% förmögenhet :o/

    Mina gurkor i Glaspalatset växer så det knakar. Om en dag eller två kan jag skörda de första :oD Fast med tanke på kostnaden för att uppföra ett växthus blir ju styckepriset rätt högt förstås ...

    Idag är det smällvarmt här på Åland. Ikväll är jag inviterad på stort sommarkalas och har t.v. inte en aaning om vad jag ska ta på mig. Det är samma bekymmer varenda gång, i och med att jag nuförtiden rör mig så sällan i sociala sammanhang. Garderoben har liksom tunnats ur med tiden, om jag så säger. Särskilt i arkivet för lätta, svala sommarkläder. Uj, vilket huvudbry ...

    Önskar dig och C:t en riktigt skön helg! Och du, vännen min, gör för sjutton något annat än att stå i köket med matlagning och infrysning för vintern. Det är en direkt order, i alla välmening ;o)

    SvaraRadera
  5. Här var det massor med snadder! Färsk fisk är så gott. Men här är det svårt att få tag på FÄRSK fisk. Den som säljs som färsk har ju åkt bil ett antal dagar. När vi bodde i Sykkylven fiskade vi själva middagsfisken :))

    Att frysa in dill, persilja och gräslök gör jag med. Det börjar bli dags nu. Det växer som bara det i landet.

    Nu blev jag sugen på pressgurka... Det är så gott.
    Tack för alla mattips i dag.
    Ha en skön helg nu.
    Kram Synnöve.

    SvaraRadera
  6. Hej Monica, har du aldrig varit där nere vid fiskehoddorna? Det är väl värt ett besök.
    Vi hade tur som fick tag i en så billig torsk, de tar ju dubbelt så mycket i de vanliga butikerna.
    Just nu finns det gått om torsk i Öresund.
    Kram Monkan

    SvaraRadera
  7. Tack Venus, vi är väl lyckligt lottade, men vi bor ju i Sveriges bördigaste ände.
    Ha det bra Monkan

    SvaraRadera
  8. Hej Nina, jag blev själv förvånad när priset på "firren" presenterades, vi slog till utan att blinka.
    Gurkorna är väl de grönsaker som växer till sig fortast, hoppas du får stor skörd av dem. Men man måste äta dem snabbt om man nu inte lägger in dem i lag, de blir fort sunkiga.

    Det är inte kul att bli bortbjuden med kort varsel, jag är inte heller ägare till sådana plagg som passar vid sådana tillfällen. De flesta plagg jag köper är sköna vardagliga och sportiga plagg. C och jag är inte ute i svängen den tiden är väl förbi :)
    Klänning eller kjol har jag inte använt på flera år, lite synd kanske.
    Försökte att hitta en sommarklänning tidigare i våras, men nej jag såg ut att vara gravid i åttonde månaden i de flesta.
    Men ha det så trevligt i kväll
    Monkan

    SvaraRadera
  9. Hej Synnöve, vi är väl bortskämda med tillgången på riktigt färsk fisk, det är stor skillnad på den och den som färdast genom halva Sverige.
    Pressgurka är gott, det brukar jag göra ofta nu när gurkan billig.
    Ha en bra dag
    Monkan

    SvaraRadera
  10. Hej Cici, så som du lagar till din fisk låter också gott. Jag gillar bästa enkel tillagning, men serverar gärna många tillbehör, då kan var och en själv välja vad de vill äta.

    Ni har väl fin fisk i era älvar och sjöar däruppe. Röding, sik och harr är några vi tycker mycket om.
    Ha det bra,
    Monkan

    SvaraRadera