tisdag 1 oktober 2013

Betraktelser under dagens promenad

I dag ska ni få följa med på min promenad som blev hela 9½ km lång.
Något som slog mig var att hösten är väldigt RÖD.






Här på Hyllie händer det en hel del, bostäder, hotell mm byggs i rasande fart. För några år sedan var det bara åkrar här.

Men det här gamla bostället har man inte lyckats att flytta på.

Snyggt och prydligt, lugnt och skönt.

Bara några hundra meter ifrån bostället ligger Elinelunds koloniområde.
En härlig oas. Fortfarande bodde det folk härute, men omkring den 15 okt. stängs det kommunala vattnet, då blir det lite svårt att bo kvar.

Ännu har vi inte haft frost, så blommor och grönsaker prunkar fortfarande.

Dahliorna stryker med i första frosten, så det är bara att njuta nu.

Ett blomsterbi var i full färd att suga nektar, jag har aldrig sett dem vid den här årstiden förut.

På vägen hem hittade jag mängder av bläcksvamp som växte på vägvallarna här mot Lorensborgsgatan.

När jag var liten kommer jag ihåg att mina föräldrar plockade mycket bläcksvamp. Men jag minns också att mamma höll på i evigheter med svampen som skulle rensas och förvällas innan den stuvades.

Så var promenaden slut och som vanligt gick jag en sväng och tittade i mina rabatter när jag kom hem. Till min förvåning hittade jag den här jättestora svampen bland mina blommor. Vad det är för sort vet jag ej, men den hamnar inte i grytan i alla fall, ha,ha.
Tack för att ni följde med.

12 kommentarer:

  1. Kalasbilder av den skånska hösten, hördu! Och vilka alldeles ljuvliga kolonistugor! Här i Mariehamn har vi faktiskt två s.k. kolonilottsområden också. Ett precis i mina trakter och ett annat söderom staden. Men antalet stugor är försvinnande litet och inga lotter ser ut som riktiga koloniträdgårdar. Nu vet jag ju förstås inte hur stora lotterna i Sverige brukar vara, de kanske är mycket större än här, där de inte är mer än 10 x 10 meter. Fast nog får man plats med en liten, mysig koja även på 100 m2, bara man vill!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nina. Odlingslotterna ligger på ca 100 kvadrat, där får man inte bygga några stugor, utan endast vindskydd, verktygslåda o.dyl. Men kolonitomterna är 3-400 kvadrat, på dem får man bygga kolonistuga på 40 kvadrat + utbyggnad som ska betå av 2/3 delar glas, sedan är det fritt med en extra friggebod på tomten också.
      Äldste sonen har en jättefin koloni, den består av ett modernt kök med allt det man behöver, ett stort sovrum och ett allrum. När Julia och Max var yngre sov de i en inredd friggebod. Tyvärr ska de sälja kolonin, tiden räcker inte till för både villa och koloni. Men det blir inte svårt, kolonier är eftertraktade, de ligger ju cykelväg i från stan.
      Max fyller 15 år idag, så vi ska på bjudning snart.
      Ha en skön fredag/ Monkan

      Radera
    2. Jaså, är de såå stora, de lotter man kan bygga litet bo på. Då förstår jag lite bättre varför det inte är lika pittoreskt här hos oss :o) Trist att äldste inte mäktar med att behålla den lott han har, för som du själv säger, så är de eftertraktade på marknaden och det blir säkert inte lätt att få tag på en ny när/om de blir på hugget igen. Kan man inte hyra ut i andrahand en tid, för att känna efter på allvar om man verkligen ska sälja ..?

      Hoppas kalaset blir trevligt. Fast det är klart, det är ju kalas oftast. Du, vi har nog känt varandra ett bra tag vid det här laget, för i min värld är Max fortfarande bara 11-12 ;o) Det skulle nog inte han gilla att höra, haha!

      Radera
    3. Hej Nina. Du frågar om uthyrning, men hade man fått det hade Niclas nog gjort det. I sommar har Julias mamma bott i kolonin i gengäld har hon hållit efter huset och trädgården. Det har funkat, men ren uthyrning mot bet. går inte.
      Monkan

      Radera
  2. Javisst vill jag följa med på promenaden! Vackert, vilken härlig årstid!
    Vi är lyckligt lottade som får uppleva fyra olika ...
    Här är det inte vanligt med kolonistugor ... kanske närmare storstäder finns dom!
    Kul att du vill delta i lotteriet ... lycka till!
    KRAM ♥

    SvaraRadera
  3. Tack Vivan. Jag är glad att få vara med i ditt lotteri.
    Det är väl tur att vi har fyra årstider, varje tid har något som man gillar. Vi har många fina koloniområden runt om i Malmö. Det är en stor tillgång för många.
    Ha en skön helg/ Monkan

    SvaraRadera
  4. Jösses vilka härliga bilder du visar idag..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  5. Tack Maidi. På hösten är det inte svårt att hitta motiv, allt är så färggrant och fint.
    Kram Monkan

    SvaraRadera
  6. Tack för en härlig promenad! Fortfarande en hel del sommar hos dig - även om träd och buskar börjar anta vackra höstfärger...
    Efter några frostnätter så är de flesta sommarblommorna borta, men det finns ju annat fint att titta på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anki. det är helt otroligt att vi fortfarande har så fint väder. Men nu är det väl snart slut på det om man får tro SMHI.
      Ha det bra
      Monkan

      Radera
  7. Underbara höstfärger!
    och bläcksvamp - nu blir jag nostalgisk igen! Vi plockade också mycket bläcksvamp ( Sjölunda) när jag var barn, och det är fortfarande en av mina absoluta favoritsvampar! Men nu var det länge sedan jag såg en...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det häftiga färger nu, men snart är det bara ett minne. Det gäller att ta vara på de härliga stunderna.
      Jag minns att det blev en väldigt god stuvning av bläcksvampen. Men jag håller mig till kantarell, Karl Johan och trattkantarell.
      Men i år har det varit dåligt med svamp, det är ju torkans fel. Tur att jag har en del i frysen sedan förra året :)
      Kram
      Monkan

      Radera