söndag 13 oktober 2013

Längs Rönne å i släktens spår

En solig dag i veckan som gick tog vi en kombinerad mat-släkt och höst tur i Söderåsens vackra natur. På vissa ställen var färgerna helt otroliga. Bönderna var i full färd med höstsådden här och var. 


Det är lunchtid, vi har redan bestämt var vi ska äta den idag. 

Nämligen på Röstånga gästis.

Detta Gästgiveri är mycket populärt, hit vallfärdar folk ifrån hela Skåne. Vi har varit här många gånger. Deras fantastiska julbord har vi njutit flera gånger men även det stora Skånska smörgåsbordet som serveras på söndagar är helt otroligt. Men idag blev det endast en god lunch, jag åt varmrökt lax med sås och goda tillbehör och mannen som inte är fiskälskare åt biff bourguignon som också såg väldigt gott ut. 

Någon sprit gick inte att köpa här, det måste vara längsedan man handlade sprit på detta vis. :)

Detta är vår utsikt emedan vi äter lunchen. Söderåsens vackra vandrarhem. Här är som ni förstår fullbelagt hela sommaren.
Det finns många vackra utmärkta leder att promenera i, bakom vandrarhemmet finns en som leder till den vackra Nackarpsdalen.

Vi körde vidare mot Klippans kommun.

Överallt var det så sagoligt vackert.

Här kör vi över Rönneå, det är en av de vackraste åar vi har i Skåne. Ån är mycket populär att paddla kanot i. På många ställen längs med ån finns det gott om rast-och övernattningsplatser för de som paddlar.

Nu är vi i Klippan, detta är bruksbostäderna i närheten av Klippans pappersbruk. 

Även dessa nyare husen låg nära bruket och var byggda i gammal stil.. Det var ett mycket lugnt och vackert bostads område.

Här på klippans bruk, som tidigare hette Klippans finpappersbruk, tillverkades mycket fint papper med fina vattenstämplar.
1573 började man tillverka papper här, då i Danskt ägo. När Skåne blev svenskt 1658 övergick bruket i Svensk ägo.

Bruket ligger vid Rönne å och utnyttjade dess kraft.

Det här är ingen vanlig syn i Skåne. Som ni ser består inte Skåne av enbart "platta" åkrar.

Här bodde brukspatronen då det begavs sig.

Vi gjorde en tur inne i samhället Klippan också, min man har ett flertal släktingar både i nutid och dåtid häruppe, vi letade efter gamla hus och boplatser för dokumentation.
Jag släktforskar aktivt på min släkt, men har nästan ingen släkt här i Skåne så därför blir det alltid utflykter till makens rötter, men det är lika roligt.
 Men vår yngste son forskar på sin far och utav honom har vi mycket fint material att åka våra turer efter, vår tanke är att fota så mycket som möjligt av det som finns kvar, sedan kanske vi hinner att göra en släkt bok.

Nu har vi kommit till Riseberga kyrka. Tornet till kyrkan har troligen varit ett befästningstorn under krigen mellan danskar och svenskar.
Här har makens släkt varit delaktig i diverse saker.
 

Vi gick först en runda på kyrkogården och letade igenom gravstenarna efter de våra. Många stenar var borttagna, men till vår och mångas glädje har denna lilla församling bevarat och ställt upp dem längs muren.
Jag blir så ledsen när man får reda på att de gamla gravstenarna har malts ner eller är slängda i åar eller sjöar,  det har vi råkat ut för.

Eftersom Rönne å delar församlingen i två delar, bestämdes det för längesedan att det skulle byggas en gångbro över den för att kyrkofolket skulle komma lättare till kyrkan.

Fy, på dem som inte kom till söndagens Gudstjänst, det är lite skillnad mot i dag, antalet kyrkobesökare är lätträknade.

Nu har det börjat att skymma så smått och vi står och betraktar ån uppifrån åsen. Den sista koppen kaffe slinker ner medan man hänfört njuter utsikten.
Naturen är så underbar, men om ett par dagar ser det helt annorlunda ut, löven har börjat att falla tyvärr.

Nu var dags att vända kosan mot Malmö, vi ville helst komma ifrån skogen innan vildsvin och rådjur vaknar till liv och drar sig ut mot vägarna..
Här uppe finns det mycket gott om dem och kollidera med dem är hemskt. Jag och yngste har gjort det en gång, det glömmer man inte i första taget.
Det var det hela för idag, tack för att ni tittade.

10 kommentarer:

  1. Så otroligt vacker naturen är! Som ett sagoland faktiskt! Trevligt att följa med på din resa /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maj, nu är det svårt att inte vara ute i det fina vädret. Det är väl bara några dagar kvar innan löven faller.
      Monkan

      Radera
  2. Vilka underbart vackra bilder du visar idag! Jag är ju, som du kanske vet, en stor höst-älskare, och njuter så av de vackra färgerna!
    Förstår att det är ännu roligare när man har "släkt-rötter" i bygden!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt Monica, jag är också en riktig höstfantast, men bara så länge det inte blåser och regnar.
      Leta sina rötter har blivit min största hobby, jag började 1997och har hittat massor med roliga och även sorgliga historier
      Kram Monkan

      Radera
  3. Man kommer inte undan att hösten i Norden är en fantastisk tid, med alla färger på den helt fräscha palett som då kläms ur Moder Jords tuber. Fast såna höstar då det är jämnmulet varenda dag, regnet piskar hårt mot rutorna utan att verka ha ett slut och kylan börjar äta sig in i skelettet, såna höstar gillar jag inte. Men i år är det fint. Riktigt fint!

    Igår föll jag förresten till föga och inhandlade mig en ny bärbar dator. När t.o.m. den över tio år gamla stationära datorn, som varit min arbetsdator, börjat visa allt tydligare tecken på att dess tid är kommen, då var det bara att inse faktum: elektronik som är i bruk många timmar varje dag, år ut och år in, har en begränsad livslängd. Fast nu infann sig ett nytt problem: en del av min kringutrustning är inte kompatibel med den nya laptoppen och - värst av allt - den version av Photoshop jag har går inte heller att installera! Alltid är det något *suckar djuuuupt*

    Ha nu en fortsatt fin höstvecka där nere! Här ska Knut och jag fortsätta med vedförrådsbygget.

    SvaraRadera
  4. Ja visst är det en underbar höst i år och det gäller att ta vara på den så mycket man bara kan. Men hösten är ju också en tid då det är mycket andra saker som ska göras, plantera lökar, ta vara på grödorna, äpplena mm.
    Just nu ska jag göra en äpplechutney, spännande, hoppas den blir god. Jag ska även skära äppleringar som ska torkas.
    Så skönt att du fått en ny dator, man kan inte vara utan en sådan. Hoppas det fixar sig med ditt Photoshops program. Jag har inget sådant, tror ej jag skulle klara av det i heller.
    Ha en skön helg.

    SvaraRadera
  5. Vilken trevlig utflykt! Jättefina bilder och fantastiska färger... här är den tiden över - träden har snart tappat alla löv...
    Verkligen positivt att Riseberga församling valt att spara borttagna gravstenar - inte kul när de kastas bort eller krossas.
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Tack Anki. Än har vi lite blad på träden, allra helst här i stan.
    Det där med gravstenarna som plockas bort på många ställen irriterar mig fruktansvärt som släktforskare. De gamla stenarna är ofta en bit historia, då de ofta innehåller mycket information som man kan ha nytta av.
    Ha en skön helg
    Monkan

    SvaraRadera
  7. Så mycket härliga höstbilder och vilket supermysigt gästis..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  8. Tack Maidi, ja naturen var trollbindande just då.
    Kram Monkan

    SvaraRadera