Nu känns det kul att dra fram bakgrejorna igen. På sommaren blir det sällan något bakat. Jag började med enkla morotsmuffins, sedan en laddning kryddmuffins med lingon. |
Under tiden som jag pysslade i köket räfsade C de nerfallna kastanjelöven. Vi hade 3 minusgrader i natt, det har satt fart på lövfällningen minsann. |
Det blev även ansning av blåregnet, det växer flera meter varje säsong. Vi vill inte ha det över hela huset så C klipper det två gånger per säsong. |
När alla andra buskar lägger av för vintern, ja då sätter Kejsarolvonet igång och blommar. |
Sista blommorna på Schnewitchen, trots frost och kraftig blåst. |
Även Bonicarosen visade upp två fina blommor idag. |
En vilsekommen vit flox, den har hamnat mitt i rosställningen, men den är så fin så den fick stå kvar. |
Inomhus gläds jag av tio vackra röda rosor, dem har jag fått av C för lång och trogen tjänst :) Det värmer i ett gammalt hjärta. Det var det hela för idag, god kväll alla |
Underbara rosor, "syrran"! Han har god smak, min "svåger" ;o) Och så bra de verkar stå sig, för de är väl inne på fjärde dagen redan..?
SvaraRaderaFörsenad grattis på bröllopsdagen-kram till er båda två!!
Hej Nina, så könt att se att du lever, vi blev väldigt oroliga när vi såg ditt sista inlägg.
RaderaDen 23/10 var vår dag, rosorna brukar stå nästan en vecka sedan torkar jag dem.
Har precis varit ute i det underbara vädret, det blev en lång promenad, 6,3 km.
Du får ha en skön söndag
Kramis
Jadu, det är skönt att höra att NÅGON bryr sig, för av den varan är det förskräckande magert inom vården. Jag är fortfarande, ännu två dagar senare, helt mållös över det bemötande och de besked jag fick på fredagmorgonen. Det börjar alltmer kännas som jag befinner mig i någonsorts märklig vårddomstol, där jag ställts i ett vittnesbås och får göra vad jag kan för att föra i bevis att jag är sjuk, medan läkarkåren, "åklagarna", gör sitt yttersta för att skjuta "målet" i sank.
RaderaJag har inte stuckit näsan utanför dörren idag trots ett vackert vinterväder. Gårdagens snöslask och modd har frusit på och förvandlat gång- och cykelbanor till rena isgatorna. Så faktum är, att jag helt enkelt inte vågar riskera en halkolycka med garanterat underarms- eller höftledsbrott som följd. Inte ovanpå allt det övriga eländet i alla fall. Men jag är glad för din skull, som kunnat vara ute och lufta dig!
Trevlig kväll!
Det där potatisbrödet ser underbart ut! Jag har skrivit ut receptet, men undrar några saker! Ungefär hur mycket vetemjöl tar du och måste det vara special?
SvaraRaderaHur länge ska dom vara i ugnen?
Här har också fallit massor med löv idag på grund av frosten i natt...
Ha det bra, kram, Monica
Hej Monica och tack för kommentaren.
RaderaPotatisbrödet är en egen kompostion, därför är allt på känn. Degspadet värmer jag endast till 30-32 grader därför den långa jästiden.Men degen ska arbeta ordentligt och när den släpper ifrån bunken är den perfekt. Vetemjöl special ska du använda till limpor, det är ett starkare mjöl men kräver längre knådning i maskinen.
Eftersom det ingår rågflingor i degen skall den inte vara för fast, flingorna skall ju ha något att svälla i. Du kan byta ut rågflingorna mot grovt rågmjöl om du vill. Jag tog flingor eftersom mitt grova var slut.
I ugnen ca 30-40 min. Det ska låta ihåligt när man knackar på dem.
Lycka till.
Tack för svaret! Med degspad, menar du då fil och olja?
RaderaVad tror du om att börja med 14-15 dl vetemjöl?
Som du hör är jag en nybörjare på brödbak, men jag tycker, att det är så roligt! Och gott!
När jag såg alla fina foton på dina bröd blev jag så sugen på att baka. Tyvärr har jag inte riktigt den orken ännu, men potatisbrödet skall jag skriva av.Härligt med rosor, det har kommit nya sorter som håller sig fräscha drygt en vecka. Föresten - grattis i efterskott.
SvaraRaderaHa det bra.
Viola
Tack snälla Viola, jag har saknat dig på bloggen.
SvaraRaderajag älskar rosor, men har inte tur med dem när jag odlar dem, fast jag gör precis som man ska.
Krya på dig
Monkan
Monica, smula jästen i bunken, värm filen till 30-32 gr, häll den ljumma filen över jästen och blanda. Slå i olja, salt, sirap, kummin, rågflingor och rågmjöl blanda ordentligt. Sedan blandar du i potatis, nu är det vetemjölets tur, ta 2 dl åt gången, akta så det inte blir för mycket för då får du ett torrt och tråkigt bröd, fortsätt tills degen precis släpper bunken. Jäs 1 timme. Häll upp på bakbordet och vik degen ett par gånger, forma till 2 bröd, jäs på plåten ca 30min.
SvaraRaderaGrädda dem gyllenbruna.
Lycka till Monkan
Tack, snälla, nu tror jag att t.o.m. jag ska kunna klara det...
RaderaOch tack för kommentaren i min blogg också!
Nu ska jag bara köpa jäst och special-vetemjöl, sen ska jag baka "Kickans potatisbröd"!
Kram, Monica