onsdag 8 februari 2012

Pippi på surdegsbak

I helgen fick jag för mig att äntligen baka Olof Viktors skånska kavring. Det här brödet tar sin tid, det är många moment innan brödet står på bordet. Tryck för större bild för att läsa.

Efter mycket om och men fick jag ihop degen och efter 60 minuters jäsning i plastlådan formades bröden och lades i ugnsplåten där de fick jäsa ytterligare 45 minuter sedan in i ugnen i 90 minuter, ja... äntligen

kunde jag plocka ut fyra underbara bröd ifrån ugnen. De smakar och ser ut precis så som man minns från förr.

Omständigt ja, men inte värre än att jag bakar dem igen.

Det blev även bakat två underbara fruktbröd med surdeg och två kryddlimpor.


Vi har haft ett underbart väder några dagar, jag passade på att ta en promenad i solkenet.

Det blev en tur ner i gamla Limhamn. Det är så roligt att gå och titta på de gamla husen som är så fint bevarade.

Många är byggda i Limhamnstegel.



Den gröna färgen på fönstren är ganska vanlig på de här husen, snyggt tycker jag.

När pilarna halmas, ja då känns inte våren så långt borta. Hemma hade jag också något som väntade på sekatören.

Det kliade i kliade fingrarna, jag fick bara en sådan lust att klippa ner alla mina sticklingar och gamla pelargoner. Även hibiskusen fick sina grenar kapade.
De flesta av mina sticklingar köpte jag i somras när vi var i Linnès växtshus i Småland.

Sedan fick de hänga med på hela resan till Åland och den långa vägen hem. Det klarade dom fint, sedan har jag klarat dem hela vintern och hoppas att de nu ska växa och frodas och få fina blommor fram emot sommaren.

Mest nyfiken är jag på den här späda varelsen "Pelargonium Australe" som skiljer sig helt och hållet ifrån de andra.

Naturligtvis ligger denna mig varmt om hjärtat, en stickling som jag fick av Nina/Stjernkraft när vi var på Åland och våldgästade.
Men det är några månader till innan det går att sätta ut dem, men spännande är det.


Det var det hela för denna gång

God kväll

8 kommentarer:

  1. Så imponerad jag blir! Surdegsbröd har jag inte vågat mig på än... det verkar krångligt och tar ju sån tid! Men dina bröd ser fantastiskt goda ut!

    Så vackra bilder från gamla Limhamn! Så fint husen är renoverade och har fått behålla den gamla stilen.

    Och så har du klippt ner dina pelargoner! Det har jag inte gjort än, men det börjar väl bli dags, dom skjuter ju långa skott...

    Må så gott, kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Och du har varit flitig igen! Kavringen ser verkligen smaskig ut. Få se, kanske jag kommer mig för att testa en dag. Just nu är det bara "vanligt" bröd som gäller; energin räcker inte ens till att sätta en surdeg :o/

    Roligt att du tagit dig för att förgylla vår vardag med ett trevligt inlägg, för jag vet ju att du har mycket att tänka på och bekymra dig om just nu.

    Roligt är också att pelargonstickligen har klarat vintern :o) Det har dina här på Åland också gjort - mot alla odds. Nu när jag sett att du tuktat dina plantor är det snart dags att göra detsamma här längre norröver. Men jag ska försöka tåla mig en vecka eller två, om det går.

    Ha en fin dag och STORA KRAMEN till er allesammans!!

    SvaraRadera
  3. Hej Monkan!
    Vad du är duktig!
    Surdeg är ju så populärt att baka av nu, och säkert nyttigt också! Aldrig prövat på något sånt jag ... men de ser SÅÅ goda ut!
    Promenaden din gör säkert gott åt själen :) och jag är glad att få 'följa med' :O)
    Här har vi -22 nu på morgonen, så blommorna (och vi) får nog vänta ännu på våren!
    Men ljuset kommer ...
    Ha en skön dag där långt i söder ;)
    KRAM!

    SvaraRadera
  4. Men oj så goda limpor du gjort igen!
    Charmigt med gamla hus som stått i många år.
    Så hårt du vågat beskära hibiskusen, men härligt är det när nya skott växer till sig nu i soliga fönster.
    Ha en fin dag
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Hej Monica, jag tycker du ska försöka göra en surdeg, det är spännande men man lyckas inte alltid har jag fått erfara.
    Jag klipper alltid ner mina pelargoner så här tidigt i februari, då hinner de komma igång riktigt. Jag har i och för sig perfekta fönster med rätt läge, så det brukar funka bra.
    Ha det gott
    Monkan

    SvaraRadera
  6. Tack Nina. Jo du den kavringen var kanonbra. Som det står i receptet, det blir ingen riktigt kavring om man blandar i aldrig så lite vetemjöl, och det stämmer.
    Som du förstår har inte bloggen varit det viktigaste nu, det får bli inlägg jag riktigt känner för det. Min sömn är också nästan obefintlig, hoppas allt snart blir till det bättre.
    Sticklingarna är så fina,och kan du tänka dig det har redan skjutit ut en massa småskott på dem.
    Som jag skrev till Monica, jag har fönster som är idealiska, därför kan jag klippa så här tidigt.
    Nu ska vi luncha med Julia, hon kommer hit på sin lunch ett par dagar i veckan. Det är trevligt.
    Ha det bra
    Monkan

    SvaraRadera
  7. Tack Vivan, duktig äh, det är bara att följa receptet.
    Ja, promenader är en lisa för själen, skönt när det händer mycket tråkiga saker omkring en.
    Jag är glad att vi inte har 22 grader kallt, här nere nöjer tempen att hålla sig omkring 5-10 grader.
    Det märks gott att det blivit ljusare, härligt.
    Kramen Monkan

    SvaraRadera
  8. Tack Annelis, jag har alltid varit hård mot mina blommor när det ska beskäras. Peppar, peppar har det alltid lyckats. Blommorna blir ju mycket buskigare och täta när man beskär hårt.
    Kram Monkan

    SvaraRadera