torsdag 1 november 2012

Då 1937 ----- Nu 2012

För några dagar sedan var jag ute och tog lite foto på Burlövs gamla prästgård.
Jag hade varit här för några år sedan och plåtat men kunde inte för mitt liv hitta bilderna.
1937 var min älskade farfar här och fotograferade den gamla prästgården, så min ambition var att försöka ta ungefär samma bilder 75 år senare.

Farfar var här på våren då den fantastiska kastanjen blommade. Den planterades ca 1850 av en konfirmand. Kvaliten på bilden är inte den bästa här, men i mitt album är den perfekt.
 Min farfar framkallade alla sina foto inne på sin toalett i lägenheten. Jag har en massa väldigt fina foto ( tagna med glasplåtar) från 1918 och fram till hans död 1948. Många är tagna i Skåne, men eftersom han reste mycket i Sverige finns det många foton uppifrån landet också.

Samma bild fast hösten 2012, kastanjen har ansats en del men är fortfarande lika pampig

Den gamla prästgården som redan då 1937 var väldigt gammal

Lite skillnad är det.

Som ni ser hängde grenarna ända ner till marken, här är kastanjen avlövad och 87 år gammal.

För att vara 162 år  som den är idag, tycker jag den har bibehållit sig fint.

Trädet som växte framför ingången är borta nu.

Tur var väl det, det hade nog blivit en aning trångt annars.


Några detaljbilder


Burlövs kyrka ligger alldeles tätt inpå prästgården

Vi hade tur, det var öppet så jag kunde komma in och ta några bilder.

Vacker liten skånsk kyrka.

Det var roligt att göra denna blogg. Ibland klickar det till i det gamla huvudet och man får en liten idé.
Ha en skön kväll.

10 kommentarer:

  1. Så fint inlägg! Öppen kyrka skriver du....det var ju en själklarhet förr men inte nu längre, men jag antar att allt fint silver mm inte längre kan stå framme. //M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack M. Kyrkan var öppen därför det precis hade varit dop därinne, annars är det låst. Tyvärr. Men för 10-12 år sedan när vi for runt i mellansverige kunde man besöka många kyrkor. Jag tycker det är kul, men det kanske beror på att jag släktforskar.

      Radera
  2. Så roligt att ha en massa fina gamla bilder från din farfar! Och att han tydligen har märkt ut vad som är vad, så att du kan "gå i hans fotspår"!
    Prästgården är verkligen ett underbart exempel på ett fint gammalt skånskt hus!

    Sen måste jag tacka dig igen för receptet på ditt potatisbröd. Som du såg, så har jag bakat dom idag och det blev dom godaste och bästa limpor jag någonsin bakat!
    Så nu kan jag slänga alla gamla recept på limpor, hädanefter blir det dina potatisbröd!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Monica, det är en fin bildskatt jag har efter min farfar. Framöver kommer det kanske fler sådana här "förr och då inlägg".
      Så kul att du gillade limporna, smaken är så olika. De såg ialla fall fina ut på din blogg.

      Radera
  3. Det här var ett kul blogginlägg! Tack till både dig och din farfar :o)

    Den gamla prästgården är så fantastiskt fin. Undrar hur det ser ut inomhus? Vilken tur att de under åren som gått tagit ner de träd som stod alltför nära huset. Jag råkade härom veckan se ett tv-program där de visade hur tokigt det kan gå om stora träds rötter tillåts bre ut sig under hus, och då särskilt om jordmånen är lerbunden och fuktig. Ujuj, det var hemskt att se ...

    Det hjälps inte, men jag är barnsligt förälskad i skånelängor. Det är något med proportionerna och taklutningen som tilltalar mig; en väldigt harmonisk byggnadsstil på alla sätt och vis.

    Ha nu en riktigt skön helg! Här står regnet, inte helt förvånande, som spön i backen idag igen. Men för den skull ska vi väl lyckas kämpa oss iväg till urnlunden för att tända ett ljus för mor och ett par andra för goda vänner som alltför tidigt lämnat denna jämmerdal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Nina, det tyckte jag med. Man kan gå in i den gamla prästgården, den är tidsenligt möblerad. det är Hembygdssföreningen som håller i det, tyvärr var vi där fel tid. Men gården står väl kvar, hoppas jag, så vi kan göra ett besök därinne.
      Ja även vi har besökt våra tre gravar, det var så otroligt mycket folk på alla tre kyrkogårdarna. Det är något visst med denna helg, så länge jag kan minnas och det är länge, har denna dag varit vikt för kyrkogården.
      Ha en lugn helg
      Kramar

      Radera
  4. Vilket intressant inlägg :)
    De äldre bilderna får gärna vara litet suddiga ...
    vi ser vad de föreställer!
    TÄNK så gamla gårdar och hus det finns bevarade!
    Du har nu bevarat fortsättningen till eftervärlden,
    genom dina bilder!
    Tack för visningen!
    Här har vi barmark och plusgrader igen!
    Ha en skön Allahelgonshelg!

    SvaraRadera
  5. Tack Vivan. Man kan inte begära bättre bilder som är så gamla. Jag tyckte det var väldigt roligt att göra detta inlägg. Jag hoppas att många av våra fina kulturgårdar mm får stå kvar till eftervärlden.
    Jag trodde ni hade tagit fram skidorna nu ha,ha.
    Vi har mulet väder men ändå 8 grader varmt.
    Ha en lugn och skön Allahelgonshelg Vivan
    Kram

    SvaraRadera
  6. Vad glad jag blev som hittade din blogg, tack vare Monica. Så fina bilder. Och underbart kul att du har fått behålla din farfars bilder. Min far fotograferade mycket också och framkallade i sitt rum i källaren. Där jag också fick hjälpa till ibland. Bl a med att framkalla mina egna bilder. Tyvärr såldes allt när han tyckte han blev för gammal och inte hittar jag alla negativ och sånt heller. Det är tråkigt, men jag får väl leta vidare.
    Hoppas du har en fin helg.
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  7. Hejsan

    Va kul att du fotat i samma vinklar som H. gjorde en gång i tiden. Det är både sig likt men ändå förändrat på något vis.

    Sonen

    SvaraRadera