måndag 6 augusti 2012

Skördetider = bråda tider.

I mitt förra inlägg visade jag hur vi förberedde fläsket för rökning. Efter tolv dagar i kallröken var det dags att ta ut fläsket och steka till första middagen. Super gott blev det, lagom salt och lagom rökt. Nästa gång vi röker blir det korvar, men vi väntar med det till sept-okt.

Mina baljväxter : sockerärtor, salladsärtor och märgbönor blev efter mycket om och men riktigt fina. De två första sådderna blev det inget av eftersom fåglarna åt upp ämnena, tredje gången gillt ,då kapslade jag in allt med växtväv.
Allt är skördat och uppätet.
Men den baljväxt som vi gillar allra mest vaxbönan, den har vi inte plats att odla i vår täppa. När vi hade kolonilott var det en av favoriterna i min odling.

Vi fick köpa dem istället. Jag förväller dem snabbt i kokande saltat vatten, ungefär 1½ min, sedan kyls de ner i iskallt vatten, paketeras, och lösfryses. De är så goda att ha i vinter, kokta och serverade med smör och flingsalt. Naturligtvis äter vi färska nu så länge de finns att köpa.

Jag sådde tre sorters tomater i våras, Den som vi börjat att skörda är den tidiga busktomaten BLOODY BUTCHER. En jättebra sort som ger enormt mycket.
Tomaten på spaljen heter MONYMAKER och mognar lite senare som tur är.
Jag har även körsbärstomaten SWEET, de har börjat att mogna, där blir det enormt många. Vi älskar tomater och lyckas nästan äta upp alla. De som inte blir uppätna gör jag god tomatsås av och fryser in. Alla våra tomater, 16 plantor, växer på friland.

C kom hem med den här fiffiga förvaringsgrejen för ett tag sedan. Den skyddar frukten i från bananflugorna, toppen, för det är så äckligt. Vi har testat med persikor och nektariner det funkar. Jag tycker om att ha frukten framme så den är rumsvarm när man ska äta den. Det värsta jag vet är att lägga frukt i plastpåsar i kylen, de smakar ingenting.

Mina Opalplommon börjar nu mogna. Nu är det en kamp emellan småfåglarna, getingarna och oss om vem som ska äta dem. Tyvärr nöjer inte fåglarna sig med att picka i ett plommon, nej helst alla, och där de har pickat hål fortsätter getingarna sitt kalasande. :(

I morse fick jag färdigt mina västeråsgurkor, det är absolut ett måste. Jag vill endast ha små gurkor, det fick vi tag i för endast 10 kronor kilot. Kanske det blir en omgång till.

Trädgården börjar att ståta med hösten blommor,

daglijorna kanske inte riktigt hör dit, men oj vad de är vackra.

Denna är min favorit.

Rudbeckiorna blommar, ja även de gula.

Årets perenn bolltisteln är en suverän blomma, den gillas av både humlor och blomsterbin.

Egentligen är det för de fina bladen som jag har många olika Hostor, men den oansenliga blomman stör ej.

Den här doftpelargonen har jag forslat ifrån Åland som en liten stickling, en gåva från Nina/Stjärnkraft.
Nu blommar den med underbara blommor, hela plantan luktar svagt av citrus.

Denna enorma hängpelargon var en av mina inköp på Möckelsnäs i fjol. Då endast en liten vek stickling. Jag todde aldrig att en vildpelargon kunde bliva så stor och frodig.
Ja det var lite om vad som händer hemma i min täppa. Tyvärr känns det som om hösten står och bankar på dörren, men det är väl det lynniga vädret som spelar en ett spratt.

Igår började dagen med sol och otroligt varmt väder, så framåt eftermiddagen bestämde vi oss för att ta en liten tur.

Vi hamnade så småningom i Borstahusen strax utanför Landskrona.

Borstahusen är ett gammat fiskarläge.

Många av de gamla husen fungerar som sommarbostäder, men det finns fortfarande yrkesfiskare i byn.

Vi satte oss nere vid stranden för att fika, det ni ser är Ven där "flickan från backafall" besjunges.
Nu började himmeln byta karaktär.

Det började blåsa, så jag förstod att det skulle bli regn.

Det blev det också, men inte förrän idag. Det har regnat hela dagen fram till klockan 16.00, men nu lyser solen igen så nu blir det middag ute på altanen.
Ha en skön kväll alla.

9 kommentarer:

  1. Som vanligt är jag imponerad av allt ni gör själva! Röka fläsk och korv - det är det nog inte många som gör! Lägga in gurkor gjorde jag förr, men numera går det åt så litet att det inte är lönt!
    Vilka vackra dagliljor du har! Dom har verkligen sin bästa tid nu!
    Ha det bra, kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Monica, jag tror vi är ganska så ensamma att hålla på som vi gör. Men vi gör det dels för att det är kul, men också för att det blir så mycket godare med hemmagjort.
      Jag tycker daglijorna är mycket vackra, synd bara att de bara blommar en dag.
      Kram Monkan

      Radera
  2. Vilket paradis du har med alla egna skördar och vackra vyer och ljuvliga blommor!
    Underbart med så mycket godsaker som ni gör själva!
    Ha det så bra
    Kram Anneli!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du, det är bara synd att säsongen är så kort. Snart är vi inne i de mörka dystra månaderna igen, suck.
      Kram Monkan

      Radera
  3. Åh så gott det ser ut det där rökta fläsket... börjar snart dregla...
    Och så mycket annat gott du har... och vilka blommor!
    Ser ut som en trevlig utflykt den till Borstahusen - måste nog "googla" lite :)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anki, i Borstahusen brukar det vimla av folk. Men nu när sommaren är som den är sitter folk inne och tittar på TV. Båtturisterna håller sig nere i båtarna med fördragna kapell.
      Men fint är det trots allt.
      Kram Monkan

      Radera
  4. Jösses Amalia, så mycket tomater ni får! Kan du fatta, att trots att mina växer i Glaspalatset är det först nu, idag, jag har två pyttesmå körsbärstomater som blivit röda. Den här sommaren kommer inte att gå till historien som den när skördarna var enorma :o/

    På friland har jag både gula vaxbönor och sockerärtor, och det är väl de två grödor som ger något överhuvudtaget. Frilandsgurkorna växer urdåligt, majrovor och rödbetor har myrorna gjort kål på och det enda övriga som kanske blir något är fänkålen, ny odlingsbekantskap för mig.

    Så himla kul hördu, att perlagonen lever och har hälsan :o) Det gör de jag fått av dig också, men vissa bättre än andra. Björkpelargonen vill sig inte alls; står som en spretig pinne utan att växa i omfång alls. Men de där brokbladiga som du skickade mig per post, de mår fint i år och har fått bli mammor åt flera bebisar :oD

    Regnet är här hos oss nu, så ni har kanske fått sol och varma vindar igen?

    Kram till dig "syrran" och till "svågern" med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Nina, vi har redan skördat tre kilo tomater kan du tro.
      Denna sommaren har annars varit en katastrof i många hänseenden. Det har blåst precis varenda dag förutom två,solen har inte varit värst hyggelig mot oss,regnet har skvalat stundtals.
      Jag tycker synd om dig att det du lagt ner så mycket kärlek och omsorg på inte kan ge dig tillbaka fina grödor.
      Jag har två fjärilsbuskar som brukar dra till sig massor med fjärilar, men icke en enda har besökt dem i år. Vart har alla dom tagit vägen?
      Däremot ser det ut att bli fina Cox Orangeäpplen i år, hoppas jag. De senaste åren har de haft angrepp av mask.
      Ja jag är så glad att din stickling blev så fin till slut. Nästan alla mina pelargoner är fina utom björkpelargonen, den hamnar på komposten nu.
      Regnet har varit hos oss också idag, plus den förfärliga blåsten.
      Ha de bra, hälsa lilla A
      kram Monkan

      Radera
  5. Det tar sig, hördu! Jag har skördat en näve körsbärstomater nu och ett par-tre av bifftomaterna börjar skifta färg :o)

    SvaraRadera