måndag 16 juli 2012

Nu är det fart på rökeriet.....härligt.

För ungefär 25 år sedan fick vi gjort vår rök efter Cs ritning. På den tiden hämtade vi vårt kött direkt ifrån bonden, det var griskött, oxkött och lamm. Vi hade också tillgång till vilt som rådjur, vildsvin, vildgäss och fasan. Då bodde sönerna hemma och det var stor åtgång på mat samt att vi hade många flera vänner och släktingar i livet.
Varje år har vi rökt olika korvar, viltkorvar, lökkorvar, enerökta korvar mm, mm.  Det blev fina presenter som skickades varje jul till alla våra kunder.  På julbordet hamnade det också mycket gott ifrån röken.
Nu har C plockat fram röken och gjort den iordning, för här ska det rökas igen.

Vi handlade hem superfint färskt fläsk, det har saltats och är nu redo att hängas in i röken.

Det är alltid lika spännande.

Vi kallröker alltid. Efter bara en dag sprider sig en underbar doft i hela grannskapet. Fläsket ska rökas i ungefär 10 dagar, så ni får se det färdiga resultatet framöver.

Äldste sonen ville att vi skulle komma hem och plocka körsbär häromdagen. Vi plockade och plockade..., sedan satte jag och svärdottern oss och kärnade ur tre kilo bär som jag lovat att förvandla till jättegod sylt. God blev den.

Här har barnbarnet plockat en spann till oss som vi tog med oss hem.

I helgen mellan regnskurar och ett evigt blåsande for vi ut till Moder jords skafferi.




Vi plockade 8 kg perfekta "fågelbär", detta är en tradtion, jag vet att det är stolligt men godare dricka får man leta efter. Jo, fläderdrickan är också en sådan höjdare.

Vi tog oss till ett av våra svampställe, gissa om jag blev paff? Det fanns ganska många fina kantareller.  Vädret har varit väldigt gynnsamt för svampens tillväxt, så det kan bli en fin säsong.

Årets första skörd vägde exakt 1100g rensad. Inte illa.

Idag fick det bli plockning av svarta vinbär, det är inget kul för bären mognar inte samtidigt.  Jag brukar kunna plocka i två omgångar, men dagens skörd med C-vitaminstinna bär blev 1985 gram noga vägt. Nu ligger de tryggt i frysen men det gillar inte duvorna och koltrastarna som är väldigt duktiga och snabba att norpa de största bären.

Trött i ryggen är en av belöningarna efter bärplockning, men det kan det vara värt.
Nu ska det snart sjungas allsång på Liseberg, hoppas de har bättre väder en vad vi har. Här har sommaren alldeles kommit av sig.
God kväll alla.

13 kommentarer:

  1. Oh såå mycket god mat och frukter och bär du skriver om...jag blir riktigt sugen! Det där med rök låter spännande men jag antar att det osar en del och då kan man inte ha det tex hos som bor såååå tätt intill grannar. Våra vinbär är inte klara men jag ser fram emot det. Hans gör så god gele ! //M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :). Eftersom vi kallröker osar det inte mer än en grill. Det kommer inga enorma rökmoln det bara luktar gott :)
      Våra svarta vinbär blir också gele´, men även till saft.

      Radera
  2. Ååh så mycket godsaker du fått skördat. Svarta vinbär som är så goda
    och Körsbär är min favorit. Kan tänka mig att ni får ett jättegott rökt kött också. Underbar natur och härliga bilder!
    Kram
    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anneli. Ja nu är det bästa tiden för allt som odlats och såtts, det finns inget roligare än att skörda alla läckerheter.
      Köttet eller korvarna som vi röker smakar väldigt bra, men vi har ju lång erfarenhet. Kan säga att i början var det annorlunda, vi gjorde en del misstag, men det är ju av dem man lär sig.
      Kram Monkan

      Radera
  3. Mmmm, jag kan tänka mig hur gott det luktar av det rökta fläsket!
    Tänk att ni har hittat kantareller! Det hittar vi aldrig....för du vill väl inte avslöja ert svampställe....
    Ha det gott, kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Monica det luktar himmelskt av fläsket.
      Vi har flera kantarellställen, men som du förstår är de HEMLIGA :). Du har kanske läst i tidningarna, att de tipsar att nu har kantarellen kommit. Då får man vara snabb i vändningarna för halva Malmös befolkning ger sig ut och letar.
      De flesta av våra svampställen ligger i Småland som du kanske sett i min blogg. Men dit åker vi inte förrän senare framåt hösten.
      Kram Monkan

      Radera
  4. Se där, nu får man se den omtalade röken på bild! Den ser ju mäkta proffsig ut och jag kan riktigt känna hur snålvattnet rinner till i gommen av att tänka på hur mycket gott det kommer ur den :o) Men vad eldar C med - och HUR - när det ska brinna så länge som i tio dagar..? *nyfiken*

    Det bloggas om kantareller både kors och tvärs i sajberspejs nu, så den konstiga sommaren tycks inte ha en menlig inverkan på DEN biten. Tvärtom är det väl så att den myckna vätan och den relativa värmen är ypperligt för svamp av alla slag. På hela sommaren ifjol var jag inte ut och sökte kantareller en enda gång. I år måste det bli ändring på den saken!

    Som vanligt häpnar jag över hur många veckor före i tid ni ligger där nere i Skåne. Mina "fågelbär" har knappt börjat skifta i rött ännu. Och några svarta vinbär får jag inte. Inte i år heller. Busken jag har verkar inte trivas där den står och har inte givit någonting på alla de år jag haft den. Det blir flytt i höst! De röda och vita som finns på samma plats ger bättre skörd, så det kan ju förstås hända att det är busken det är något fel på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Nina, äntligen är vi på gång med rökning. Eftersom vädret är som det är går det utmärkt att kallröka nu. Tempen skall hålla sig emellan 18-23 grader i röken. Vi röker på alespån, men bokspån och spån av fruktträd går också utmärkt.

      Spånet lägges i en slinga på botten i röken, antänds i ena änden med hjälp av en kapsyl T-röd. När elden har släckts återstår en glöd som tar sig i sakta mak genom slingan. Detta upprepas ett antal gånger under ca tio dagars tid beroende på vad man röker.

      I år har det varit otroligt mycket både körsbär och fågelbär, grannens körsbärsträd har invaderats varje morgon och kväll av 20-25 fiskmåsar som proppar i sig bär. jag hade ingen aning om att måsar åt sådana förut. I år har vi också gott om starar, de har vi inte sett röken av på många år.

      Jag har tre sorters svarta vinbär, men det är bara en av dem som ger väldigt mycket bär. Om jag inte minns fel heter den Stor-Klas.
      Ha en skön kväll
      Monkan

      Radera
    2. Fiffig anordning, den där röken! C är en klurig kille, det är då säkert ;o)

      Jag kommer ärligt talat inte ihåg vad det är för sort jag har av svarta vinbär. Men på något vis känns det som att det kunde vara Öjebyn. Jag får allt ta och rota igenom mina pappershögar och se om jag skrivit upp det nånstans.

      Idag ska jag till den närbelägna plantskolan och hämta hem en ersättare för klätterrosen 'Zepherine Drouhin', som gick hädan för mig under förra vintern. Jag frågade efter den för en dryg månad sedan, men killen jag pratade med då påstod att de inte hade den inne. Men igår när jag helt apropå, och egentligen ute i annat ärende, passade på att fråga samma sak, ja, då fanns den mitt i allt.

      Radera
  5. Så otroligt bra med en egen rök! Jag är överförtjust i rökt fläsk... bland det godaste jag vet!
    Och så flitig du är med bärplockandet :) Förr var jag väldigt huslig av mig - saftade och syltade, men nu nöjer jag mig med att plocka svamp...
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Anki vi är väldigt glada att vi har den där röken, vi har verkligen använt den många , många gånger.
      Det där med bärplockande är något alldeles speciellt, jag kan bara inte låta bli att ta vara på naturens gåvor. En del av allt jag gör hamnar såklart hos mina barn och barnbarn. Vi är penisionärer och har tid ,emedan de har fullt opp med jobb och barnbarnens fritidssysslor.
      Ha en skön dag!

      Radera
  6. Det där fläsket ser väldigt gott ut och är det säkert också. Jag är lite försiktig med rökta matvaror eftersom min galla gärna reagerar på sån mat, men ibland kan man unna sig det.

    Det dröjer nog ett tag innan vi kan plocka några bär, förutom smultronen som först nu börjar mogna. Å andra sidan håller dom på tills snön lägger sig över dom. Inte så mycket som en jordgubbe har mognat ännu, men gott om blom och kart är det. Detsamma gäller vinbär, krusbär, skuggmorell (är det samma som fågelbär?) och äpplen. Det är värmen som saknas i år. Men det borde bli gott om svamp, så man får väl börja spana när man är ute med hundarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cici, din nya profilbild är super, jag kände inte igen dig först.
      Allt är konstigt denna sommar, mycket regn och blåst men väldigt lite sol. Inget i trädgården uppför sig som det brukar, förutom körsbären, det har varit enorma skördar av dem. Men nu har stararna ätit upp rubbet av det som var kvar efter vår plockning.
      Svampen frodas där ute i skogarna, vi såg massor med ämnen när vi var ute.
      Ha en skön dag, det ska vi för här är det sommar just nu.

      Radera