lördag 16 november 2013

Lite fröberedelser inför advent och jul

Bloggvännen Nina/Stjärnkraft hade ett inlägg för några dagar sedan på ett recept på gröt tillagad i ugnen.
Ingredienserna var spännande: råris, hirsgryn, boveteflingor korngryn, vatten, mjölk, salt och smörklick.
Som du ser Nina, jag har gjort den, och vi har ätit upp den idag. Vi hade äpplemos och lite mjölk till. Gott!
Den var mer som pudding än gröt tycker jag och jag kan tänka mig att lite russin i, blir nog smaskens.

För en vecka sedan lade jag russin och andra glöggkryddor i sprit. Idag silades spriten ifrån,
blandades med 2 flaskor gott vin och tre dl socker, jag tog det bruna. Allt värmdes tills sockret smält. Vi smakade av glöggen naturligtvis, den blev supergod. Hållbarheten är 3 mån, men så länge varar inte den här vi ska ha glöggfest den första advent och efter det är glöggen ett minne blott.

Russinen som legat i spriten kunde jag bara inte slänga, De hamnade i mina JULMUFFINS tillsammans med rivet äpple kardemumma och kanel. Det doftade förföriskt i köket.
 

Till advent och jul äter vi ganska mycket ostar. Till ost är fikonmarmelad en höjdare.
 Jag kokte ca 250g fint hackade fikon med 4 dl rött vin, 2 lagerblad och 1 dl råsocker. Det kokte under lock ungefär 25 min tills det blivit simmigt, därefter blandades jag ner 60g grovhackade valnötter och sedan hälldes härligheten upp i burken.

En saffran och äppelchutney blev det sista jag orkade med idag.
1kg äpplen hackade, 1 gul hackad lök, 1½ dl äppelvinäger, ½g saffran, 4 cm finhackad ingefära, 4 dl socker och 2 teskedar gult eller brunt senapsfrö. Kokas i 30 minuter, hälles i varma burkar. Denna chutney är god till paté och ost. Jättegod.
Det var det hela för idag, god afton till er alla.

4 kommentarer:

  1. Hejsan


    Oj oj, allt ser så gott ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är gott också. En del får du smaka i advent
      Kram

      Radera
  2. Oj, oj, julförberedelser redan! Och så mycket du redan gjort! Jag vet ingen som gör så mycket "hemgjorda" saker som du! Glögg brukar vi alltid köpa färdig, men fikonmarmelad har jag faktiskt gjort...
    Ha en fortsatt fin helg!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara julförberedelser, vi har ju advent snart, då ska det festas med lite goda smårätter här hos mig.
      Jag gör alltid någon egen glögg, men vi köper även på systemet.
      Fikonmarmelad är ett måste till osten i juletid mmmm.

      Radera