måndag 20 februari 2012

Hundvakt och storbak

I dagarna två hade vi sonens vovve Emma hos hos. Ett kärt sällskap. Här håller hon mig sällskap uppe i syrummet. Så fort det hörs något utifrån så måste hon kolla in vad som händer.


Helgvädret var som gjort för storbak. Tre olika vardagsmuffins med olika fyllningar, morot+kanel, äpple, hackad choklad/ nötter. Mums. Skönt att ha i frysen och ta fram när barn och barnbarn kommer.


Jätte goda gifflar med mandelmassa och rivet äpple.
I den här degen har jag tillsatt en "slatt" vetesurdeg och endast 15 gram jäst, sedan lång jästid, det blev en fantastiskt elastisk deg att jobba med.


Ibland blir jag så sugen på en riktigt god svampsoppa, så jag plockade fram torkade Karl Johan
och trattkantareller samt vanliga gula kantareller och lagade en jättegod soppa.


Mixerstaven ficka jobba så soppan blev nästan slät och fin.


Riktigt smarrigt smakade det.


Sist men inte minst blev det också två rejäla limpor, de hade stått på långjäsning. Dessa bröd bakar jag ofta, de tillhör en av familjens favoriter.


C tyckte jag var värd en liten blomma, en söt liten miniros kom han med, den pryder köksfönstret.


Man tackar :)

Ja, så var den helgen slut. Vovven blev hämtad, frysen full med kakor och bröd, nu väntade bara kvällsfikan.


Det var det hela


Monkan

7 kommentarer:

  1. Så duktig och huslig du är! Och allt ser så läckert ut! Att ni inte rullar, så mycket god mat och så många bakverk du trollar fram, är ett under!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Oj va du bakar o håller i.. jag tycker oxå att jag bakar mycket, men sällan jag hinner lägga nått i frysen förrän det är oppätet. haha..Sonens hund är lik vår dotters hund Inez.. henne sköter jag idag..( en boxer)...

    SvaraRadera
  3. Minns dina gifflar, de ser fortfarande lika goda ut :-) Mamma plockar och torkar svamp åt oss, vi lagar ofta soppa under vintern - gott! Får du krukrosen att hålla? Här blir de inte långvariga, de hamnar ute sen. Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Hej Monica och tack. Det är inte så svårt eller konstigt, bara att låta fantasin spela.
    Det går åt en del här hos oss, vi har ofta besök av barn och barnbarn.
    Kram Monkan

    SvaraRadera
  5. Tack Nattugglan. Boxer är en härlig hund, sonens är en Cane Corso en italiensk gårdshund (renrasig). Hon är så underbar och go.
    Kram Monkan

    SvaraRadera
  6. Tack Venus, till och med jag gillar gifflar, annars är det mest mannen och barnen som äter kaffebröd.
    Jag måste väl erkänna att det inte är så lätt att få krukrosorna att bli långlivade, men ibland händer det att jag planterar ut dem i trädgården. Men de blir alltid lite skrangliga tycker jag
    Kram Monkan

    SvaraRadera
  7. Haha, nu är du så snabb med nya inlägg att jag inte hinner med att kommentera! :oD

    Emma i fönstret får mig att minnas min första hund, en skotte vi fick när jag var 12. Hans favoritplats var ovanpå ryggstödet på soffan, som stod med baksidan vänd mot en rad fönster. Till de regelbundna städningsuppgifterna hörde därför att putsa nossmet från dessa.

    Så flitig med bakningen du har varit nu igen! Jag borde oftare göra som du och baka mer och fler sorter när jag nu en gång rör till det i köket. Men du vet ju hur mycket svängrum jag har till mitt förfogande, så ... :o/

    Klappa C på huvudet från mig och hälsa att han har varit duktig pojke! Härligt med en karl som förstår att uppvakta kvinnan i sitt liv!

    På den tiden jag förfogade över trädgården hos Lilla A:s pappa brukade jag alltid plantera ut de små krukrosorna i kryddlandet. Med hård beskärning blev det täta, fina små buskar. Om de överlevde vill säga, för det gjorde inte alla.

    SvaraRadera