Kastanjen släpper nog sina blad när som helst, i år har bladen suttit väldigt länge och den bar ovanligt många kastanjer.

Grannen ringde på och lämnade en påse Kvitten ( Cydonia oblonga) Det är ganska ovanligt med äkta kvitten finns oftas i gamla trädgårdar. Grannens kvittenträd har vuxit vid vår gräns i ca 35 år. Det var perfekt väder för marmeladkok idag, så det var bara att sätta igång.
1 kg kvitten skalas och delas i småbitar lägges i kastrull, pressa en stor citron över. Koka sakta och rör under tiden. När frukten är halvmjuk tillsätt ca 400 gram socker, koka ytterligare 15 min. Tillsätt 1 tsk Atomon.


Dela och skär frukterna i mindre bitar, med skal och kärnhus, ungefär 2 kg.
Koka dem i ca 1½ l vatten och saften av en stor citron.
Sila upp saft så det blir 1 liter.
Koka saften, blanda med Melatin för gele, koka 1 min, slå sedan i 750 gram socker koka 1 min .
Slå upp i småburkar.
Jag känner mig ganska nöjd med dagen. Nu skall jag ägna tid åt mitt barnbarn som har kommit för att fika med farmor och farfar.
God kväll.
Stort tack för kvittenrecept! Jag har några frukter som jag inte riktigt vetat vad jag ska göra med.
SvaraRaderaFörresten, jag såg mörksuggan nu. Har också en. Visst är de helt underbara!!!
Tycker fröken Dill
Ja mörksuggan är fin, hon sitter i köket på hyllan och vakar över oss. Visst är det kul med lite mystisk.
SvaraRadera