söndag 18 mars 2012

Test...och lite annat

Jag hade fått för mig att köpa nya gardiner till köket så jag for iväg till Hemtex igår för att se om jag hittade något fint.
Tyvärr, inget som jag gillade där. Det som slog mig var att det var väldigt mycket färg på alla textilier nu, förut var allt bara svart och vitt, nästan.
Inte visste jag att gamla PET-flaskor kunde bli garn. Jättebra, jag gillar återvinning.
När jag kom hem fick jag lust att baka Baguetter. Det krävde lite förberedelse.
Först gjordes en poolish, den skulle stå över natten.
Idag fortsatte jag då att baka baguetterna,
de blev kanonbra, med knaprig fin skorpa precis så som en baguette skall vara.
När jag var och handlade häromdagen såg jag att Kronjäst lanserat flytande och pulveriserad surdeg. Det fanns både vete-och rågsurdeg. Nyfiken som jag är köpte jag hem vetesurdegen. Jag har gjort egen i råg som ligger infryst. Jag följde beskrivningen till punkt och pricka. Degen blev verkligen fin. Det är inte helt fel att ha köpesurdeg hemma, ifall man får lust att svänga till ett gott bröd.

Så här blev resultatet, inte illa.

När man nu ändå har ugnarna igång brukar jag se till att laga någon ugnsmat. Idag blev det baconlindad färs,
med hemmalagad god tomatsås.
Riktigt god husmanskost.
Det händer en hel del i fönsterkarmarna nu. Min nerklippta Mårbacka har redan knoppar. Det har även mina små hängpelargonsticklingar. Den ena ska få mörkröda blommor och den andra vita.
Doftpelargonerna börjar också att växa till sig efter min hårda beskärning. Snart blir det ordentligt trångt i fönstren.
Sist men inte minst, vårens första fjäril blev fångad på foto av C idag, lite suddigt :)

Det var det hela för idag
GOD NATT


14 kommentarer:

  1. God morgon!
    Ja, det är mycket färg i år, på det mesta, vilket jag tycker är roligt :-)
    Även jag har testat vetesurdegspåsen, blev jättefin deg! Ha en skön söndag :-)

    SvaraRadera
  2. Ser man på, har inte "syrran" en sån där specialplåt för baguetter! En sån skulle inte vara så dum, för det är samma bök varje gång med att försöka vecka handdukar till "formar" :o/ Fast jag bakar förstås inte baguette så ofta så det skulle rättfärdiga inköpet av specialredskap. Men om jag hade en specialplåt skulle jag kanske göra det oftare ..? Hm. Knepig nöt att knäcka det där ;o)

    Visst får man en extra energikick av pelargoner som vaknar till efter vintern? Jag blir lika glad varje morgon när jag kan räkna in nya, små bladanlag - eller rentav anlag till den första blomningen. Krukväxter är ett billigt antidepressivt medel och klart hälsosammare än såna där på burk.

    T.v. har jag inte sett någon fjäril, men för ett par dagar sedan surrade vårens första fluga i köksfönstret. Flugor tillhör inte mina favoriter, men just den här lyfte faktiskt humöret ett par grader :o)

    Idag är det några plusgrader och vindstilla. Det pep nyss in ett sms från kompisen S, som undrade om jag har lust att komma och ägna mig åt lite pyromani. Självfallet, för då kan jag medföra en egen säck med grankottar och bli av med det problemet!

    Ha en fin söndag, käraste "syster" (och "svågern" med)!

    SvaraRadera
  3. ... det hela ... väldigt mycket skulle jag säga! ;)
    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
  4. Det kan ju vara roligt med lite färg efter allt svartvitt som varit på modet länge.

    Inte visste jag att det fanns speciella plåtar för bagetter. Tänk vad mycket man lär sig genom bloggeriet! Och tipset med surdegspulvret, det kan vara värt att spana efter.

    Nu måste jag goggla på det där med poolish för det har jag förut bara hört i samband med golv och träytor. Flera lärdomar.

    SvaraRadera
  5. Venus, ja äntligen färg, både vårkläderna och inredningen har palettens alla färger.
    Brödet blir inte så billigt när man köper färdig surdeg, men ibland får man vara lat.
    Ha en skön söndag själv
    Monkan

    SvaraRadera
  6. Hej Nina, den där baguettplåten har hägrat länge, men visst är det en lite onödig pryl men som underlättar lite.
    Men du, baguetter är smaskigt, det går ju att göra dem med olika sorters mjöl, tar visserligen en stund att göra. Om man jämför med de köpta får man ju lön för mödan:)
    I år har jag klarat alla mina pelargoner, jag har inte så många som jag brukar, har bytt ut en hel del mot Linne´s och doft.
    Mina tomatplantor (26 st ännu så länge)frodas också, C har snickrat en extra fönsterbräda där de står perfekt i lagom ljus och värme.
    Växtligheten inne är som bakning en lisa för själen, kan ej förstå de som inte har några krukväxter inne.
    Vi brukar alltid ha bi nu i mars när vintergäcken blommar, men i år har inga sådana synes, antagligen för att det är lite kallare än normalt iår.
    Om det är S som vi träffade i somras, hälsa då så gott ifrån oss :) och du, elda nu inte upp hela Åland :)
    Ha det bra hälsar vi båda skruttar.

    SvaraRadera
  7. Tack 4U2, ja det blev en del:).
    Ha en skön söndag
    Monkan

    SvaraRadera
  8. Hej Cici, om du klickar på min receptbild (då blir texten tydlig) står där en del om poolish.
    Baguetteplåt har funnits länge, men vi har inte hittat dem i vanliga butiker. Mannen har skickat efter den från www.lyckasmedmat.se
    Jag har inte provat pulvret ännu, brödet på bild är bakat av den flytande surisen i burken.
    Ha det bra där uppe i snön
    Monkan

    SvaraRadera
  9. Att det är mycket färger i år har jag också märkt, på allting faktiskt! T.o.m. påskrisfjädrarna på Vellingeblomman var ovanligt starka i färgerna!
    Det lät intressant med färdig surdeg i affären...jag, som aldrig blir färdig till att göra egen! Tack för det tipset!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  10. Tack Monica, ja nu är det bara att sätta igång och baka Monica :), bröden blev väldigt fina.
    Jag har inte varit på Vellingeblomman inför påsken, jag blev väldigt besviken när vi var där i julas. Kanske är man mätt på allt pynt, det finns ju nästan i alla butiker nu för tiden.
    Ha en skön kväll
    Monkan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar fjärilar men det dröjer nog innan vi har dem här. Min man sa igår att han tycker antal fjärilar har minskat men jag har ingen uppfattning om det. Fina är de iallafall/M

      Radera
  11. Å, hjälp! Jag gick in på lyckasmedmat.se ... det borde jag aldrig ha gjort! Hujedamej, vilken gottebutik för en köksredskapsfetischist som jag!! Och baguetteplåten var ju inte så där oöverkomligt dyr heller :o)

    Det var inte den S du träffade i somras jag var och eldade hos. Det S:et har jag inte haft någon kontakt med sedan december.

    Du, jag mejlar dig endera dagen!

    SvaraRadera
  12. Ja Majberggrens. Fast vi har två stora fjärilsbuskar, massor av andra blommor som ska locka fjärilar, så har vi aldrig upplevt så få fjärilar som det varit de sista åren. det gäller även bi och humlor tyvärr.
    Monkan

    SvaraRadera
  13. Hej Nina visst är det kul att titta in på de där sidorna. Man vill bara ha, men jag försöker värja mig mot för mycket köksprylar.
    Ha det bra
    Monkan

    SvaraRadera