måndag 30 december 2013

Hemslöjden i Landskrona

En dag innan jul for vi iväg till Landskrona, vädret var uruselt, samma väder som vi haft nästan hela hösten.
Landskrona var nästan folktomt fastän det endast var några dagar kvar till julafton.

Nere i hamnen var det lika öde, men inte gjorde det oss något vi hade ett mål för vår resa hit.

Det var hit till Citadellet jag ville denna dag.

Vattnet stod väldigt högt i vattengraven efter stormen Sven. Här brukar det vara gott om fiskare, vi träffade två som hade fiskat upp 5 laxar på ca 2-3 kg stycket. Gissa om de var lyckliga?


Vi skulle inte fiska, nej, jag skulle handla en del julklappar inne på Hemslöjden.
Skånes hemslöjd låg förut  i Malmö, då var det så enkelt att gå dit och handla. Nu måste man planera och sedan måste man åka ett ca 3 mil innan man kommer in i butiken.
Miljön här är förstås mysigare än i Malmö.

Jag älskar riktigt fin slöjd och fint hantverk, vi gick omkring och tittade en bra stund innan jag slog till.
Det blev mitt barnbarn Julia och yngste sonens sambo som fick fina gåvor härifrån. Båda uppskattade sina klappar, det gläder mig.


Allt är i min smak, speciellt de vackra yllebroderierna.


Nygjord skånsk åkdyna (ågedyna på skånska) efter gammal modell.

Ett litet yllebroderi slank med hem, en jättesöt väska med mönster både fram och bak. Jag gillar att sy den här typen av broderi, så den ska nog bli färdig framåt våren.
Mycket nöjd med våra klappar åkte vi hem till Malmö igen för att fortsätta med julförberedelserna.

söndag 29 december 2013

Vad vore livet utan en god bok.

Inte på många år har vi haft en sådan här regnig och blåsig höst + vinter som i år, vintern har ju i och för sig inte börjat ännu. Under nollan har det endast varit en natt hit tills, men jag tror att vi får smaka på kylan  fram mot februari som är Skånes riktiga vintermånad.
Biblioteket i Limhamn där jag bor har varit besökt av mig mycket ofta denna höst. Vissa böcker är mer populära än andra, en sådan var Herman Lindqvists nya bok NÄR FINLAND VAR SVENSKT, jag fick vänta på den i två månader.
Boken var bra, jag är mycket intresserad av historia, men trots det visste jag inte att Finland var svenskt i så många år.
700 år, mellan 1100-talet till 1809. Alla invånare var svenska, även de som talade finska, samiska eller tyska.
De fick samma kyrka, lagar, skolor, riksdag och styrdes av samma kung. De 700 hundra åren var fyllda med krig och olika konflikter.
Mitt intresse för historia fick jag för 15-16 år sedan när jag satte igång med släktforskning. I skolan tyckte jag det ämnet var rena pesten, då vi endast fick traggla en massa årtal. Hur som helst, en sådan här bok sträckläser man inte, det tog ett tag att läsa igenom den.

I julklappspaketen fanns det också några böcker. En av dem var Siesta hela veckan av Jan Sigurd.

Yngste sonen fick den signerad, det är extra kul.
Handlingen i boken utspelar sig i Malmö och dess omnejd.
 

Detta är Siesta, restaurangen där Jan Sigurd har fångat upp ett antal väldigt fina berättelser och skrönor ifrån trogna gäster någon gång på 70-80-talet. De är skrivna som små noveller, somliga roliga och somliga vemodiga. Men alla har en verklighetsgrund.
Jag kunde inte släppa boken, Jag kände igen en del av de personer som det skrevs om, det gäller även platserna som personerna höll sig till.
Som sagt, boken är en av mina bästa vänner, alltid lär man sig något nytt eller så får man drömma sig bort en stund i den tråkiga vardagen.

God kväll! 

söndag 15 december 2013

Julmarknader i regn och rusk.

Jag fick åka med äldste sonen och hans familj till två stora julmarknader i dag. Först hamnade vi i Jakriborg, en fin tyskinspirerad by som ligger ett par mil ifrån Malmö. Trots regn och rusk vimlade det av folk där.

Många fina bodar stod uppradade på torget, vissa med mer intressanta grejor till salu än andra. Men i källarvåningen i det stora röda huset där fanns det mängder av utställare.

Åh det var så skönt att komma inomhus. Jag frös och kände mig besvärad av regnet.
Här nere luktade det glögg och nybakat mmmm.

Korvar i långa banor, goda var de flesta av dem.
Vi strövade omkring i de tre stora utställningssalarna och njöt av mycket fint hantverk.
Med påsar fulla av godsaker som spettkaka, svagdricka, enbärsmust, medeltidshonung, honungssenap,goda ostar och korvar fortsatte vi vår färd till nästa julmarknad.

Här var det ordnat fint, man fick åka traktor från den provisoriska parkeringen till slottet. Tur var det, för fy sjutton så lerigt det var överallt efter allt regn.


Mycket folk stod i kö för att betala, 80 kronor kostade det person för att komma in på slottsmarknaden. Lite mycket tycker jag.

Marknaden har endast funnits i två år, men redan nu har ryktet spridit sig att det är en gedigen marknad och som främst gynnar närproducerat. Det gillar jag.

Sonen och E tyckte det var bra att börja med en fika i slottets café, jag var inte sen att hålla med.
Jättegott hembakat och goda bredda baguetter stod tillbuds.

Sedan tog vi sikte på stallbyggnaderna där utställarna höll till.

Många glada ungar fick åka runt med häst och vagn.

Jag blev glatt överraskad när vi trädde in i det enorma stallet, där fanns så mycket fint. Tyvärr gick det inte bra fotografera där, så detta är den enda bilden.

Det fanns gott om eldar att värma sig vid.

Sonen köpte en fin julkärve, sedan var det dags att hoppa på traktorsläpet för att komma till bilen. Så härlig julstämning det var trots det usla vädret. Nu hade vi en timmes färd innan vi kom hem med allt vi inhandlat. Det var en fin dag med son och hans hustru och mina kära barnbarn.