måndag 18 november 2013

10 grader varmt och solsken i mitten av november, otroligt.

Vilken syn, löv, löv. Det har inte blivit många dagar i trädgården den senaste tiden, men i dag gjordes en hel del.

Något som vi båda är väldigt roade av är våra småfåglar. Ja även de större, vi har en stor hackspätt som kommer varje dag och pickar i koksnötterna. Häromdagen dök en domherre upp, en hanfågel, de är så fina. Vi brukar få besök av en mindre flock domherrar varje år men inte så här tidigt.

Överallt i trädgården finns det mat av alla de slag.

Kejsarolvonet har nu massor med knoppar och en del nyutslagna blommor. Det är en av mina favoritbuskar.

17 november och fortfarande blommar lejongapen,

Fairy rosorna likaså.

Detta är den sista vinkablomman för i år.

Rosen Linneus slutar inte blomma förrän det blir en ordentlig frostknäpp.

På gården har jag en Kobea som växer upp efter muren, den hade många knoppar och ett antal så här fina blommor idag.
Visst är det konstigt i år, november brukar väl inte vara så här varm och skön.
Men det är bara att njuta så länge vi kan, snart sätter väl Bore klorna i oss.
God natt

lördag 16 november 2013

Lite fröberedelser inför advent och jul

Bloggvännen Nina/Stjärnkraft hade ett inlägg för några dagar sedan på ett recept på gröt tillagad i ugnen.
Ingredienserna var spännande: råris, hirsgryn, boveteflingor korngryn, vatten, mjölk, salt och smörklick.
Som du ser Nina, jag har gjort den, och vi har ätit upp den idag. Vi hade äpplemos och lite mjölk till. Gott!
Den var mer som pudding än gröt tycker jag och jag kan tänka mig att lite russin i, blir nog smaskens.

För en vecka sedan lade jag russin och andra glöggkryddor i sprit. Idag silades spriten ifrån,
blandades med 2 flaskor gott vin och tre dl socker, jag tog det bruna. Allt värmdes tills sockret smält. Vi smakade av glöggen naturligtvis, den blev supergod. Hållbarheten är 3 mån, men så länge varar inte den här vi ska ha glöggfest den första advent och efter det är glöggen ett minne blott.

Russinen som legat i spriten kunde jag bara inte slänga, De hamnade i mina JULMUFFINS tillsammans med rivet äpple kardemumma och kanel. Det doftade förföriskt i köket.
 

Till advent och jul äter vi ganska mycket ostar. Till ost är fikonmarmelad en höjdare.
 Jag kokte ca 250g fint hackade fikon med 4 dl rött vin, 2 lagerblad och 1 dl råsocker. Det kokte under lock ungefär 25 min tills det blivit simmigt, därefter blandades jag ner 60g grovhackade valnötter och sedan hälldes härligheten upp i burken.

En saffran och äppelchutney blev det sista jag orkade med idag.
1kg äpplen hackade, 1 gul hackad lök, 1½ dl äppelvinäger, ½g saffran, 4 cm finhackad ingefära, 4 dl socker och 2 teskedar gult eller brunt senapsfrö. Kokas i 30 minuter, hälles i varma burkar. Denna chutney är god till paté och ost. Jättegod.
Det var det hela för idag, god afton till er alla.

måndag 11 november 2013

Äntligen en solig dag.

I dag fick jag lust att ta mig ner mot stan. Solen sken och det var vindstilla, perfekt promenad väder.

I det bakre vita huset till vänster gjorde jag min första praktik.
 Där låg Elbogen, en fin keramikverkstad med flera duktiga keramiker som kunde både dreja,
 glasera och måla vackert lergods.
Jag var bara 14 år då och tyckte det var så kul att få försöka dreja och glasera lerpottor.

Här vid Fridhemstorget ser vi det vackra huset Mannheim i bakgrunden,
 en kontrast till det moderna som byggts åtskilliga år efter.

Efter en lång fin höst känns det overkligt att det snart är dags att sätta fram Adventsstakar.

Sådan här julskyltning nu...... ja det är väl ändå lite att ta i? Eller?

Nu är jag framme, här på Kronprinsen finns en del butiker som jag ska besöka i hopp om att hitta en ny kappa eller jacka.

Inte hade jag någon tur idag. Det fanns bara en jacka som tilltalade mig, men den var i fel storlek.
Nåja, det finns fler butiker uppe i city, men dit går jag en annan dag.
Jag gick hemåt, solen började så sakteliga försvinna och det blev lite kyligt.

Rönneholmsparken är en liten park som jag brukar gå igenom när jag kommer ifrån stan.

Det är inte många löv kvar på träden nu. Jag älskar hösten, men den långa vintern som kommer efter kunde jag gärna hoppa över.

Rönneholm, svårt att fatta att det varit en sommarkåk för längesedan.
 Då låg den på landet, men nu ligger den mitt ibland bostadhusen


Ett par mysiga kängor har jag i alla fall köpt. Med dem blir det många sköna promenader i vinter.



Alla de trista dagarna som det blåst och regnat om vartannat har jag då inte varit sysslolös.
Vi fick en ordentlig äppleskörd i år, så ett par omgångar äpplemos och flera olika äpplekakor har det blivit. 

Torkat äppleskivor har jag gjort i omgångar. Gott att ha som snacks eller klippta i muslin.

Äppelchutney har jag aldrig gjort förut. Men det är inte sista gången jag gör det, för den här blev en riktig höjdare.


De sista tomaterna räddade jag precis innan vi fick ovädret här i Skåne.
De fick bli tomatchutney utav dem.
Gröna och röda tomater, 1 gul lök, 1-2 chili, 2 äpplen, 2 tsk ingefära, 3 msk vinäger,
1 dl socker, 3 msk honung, 2 msk hela kardemummafrön 1 tsk örtsalt.
Allt hackas och blandas i en kastrull, kokas på svag värme i ca 30 min.
Hälles upp på väl rengjorda burkar.
Supergott.

När vi var och handlade kunde man handla vitkål för en krona kilot.
Vad är julen utan hemmagjord brunkål. Satte igång  att göra brunkål på 4 kg kål.
Härligt att ha den färdig i frysen.

Hemmagjord glögg spännande, hittade ett recept på nätet:
2 kanelstänger, 3 pomeransskal, ett par bitar ingefära, 12 hela kryddnejlikor, 2 dl russin,
allt stoppas i en burk, sedan slås ungefär 3dl okryddad sprit över det hela.

Låt härligheten stå och dra en vecka.
Sedan blandas den bortsilade spriten med två flaskor rödvin och 1-2 dl socker, värmes tills sockret löst sig.
Hoppas det smakar gott :

Jag har hittat ett nytt mjöl, fullkornsvetemjöl. Ett mjöl som kommer ifrån Tågarp här i Skåne.
När jag provade att baka med det, följde jag slaviskt receptet som stod på paketets baksida.
Det var längesedan jag bakat så goda limpor. Bara att rekommendera. 

Här är receptet, det kanske är lite svårt att läsa, men tryck på bilden så blir den större.
Det var allt för idag, god natt!